Erkekler İçin Şık Giyinmenin Püf Noktaları


Erkekler şık giyinme konusunda kadınlar kadar iyi değildirler. İyi giyinmeyi başaran erkekler olsa da, geneli giyinme konusunda şıklıktan ya da bir başka deyişle uyumlu giyinmekten anlamazlar. Bu nedenle, iyi giyinmek adına kendilerini sık sık şıklık faciasına dönüştürürler. Bir kadının rehberliğinde giyinen ya da giyinmeyi bilen erkekler şanslı olsa da, çoğunluk ne yazık ki bu şanstan mahrum. Giyim konusunda kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kalıyorlar.
Oysa günümüz kadınları muhatap olacakları erkekte pek çok meziyetle birlikte şıklık şartı da arıyorlar. Karşılarındaki erkeğin şık giyimli olmasına dikkat ediyorlar. Erkekler için şık giyinmenin önemi sadece kadınlar yanında değil, artık toplum içinde de ön plana çıkıyor. İş çevresi de buna dahil olmak üzere, eğer erkek olarak bir yer edinmek istiyorsanız muhakkak giyinmeyi öğrenmeniz gerekiyor.

Şıklık ya da iyi giyinmek denildiğinde, pahalı giyecekler anlaşılmamalı elbette. Nerede nasıl giyineceğinizi, kullandığınız kıyafet parçalarının birbiriyle renk ve kumaş uyumu sağlaması, çorap ve ayakkabı uygunluğu…vs bunların hepsi şıklığı tamamlayan unsurlardır.

Türkiye’nin kaliteli erkek giyimi konusunda danışmanlık hizmeti veren ve kendi markasını yaratan Ferruh Karakaşlı, doğru giyinmeyi öğrenmek isteyen erkeklere bazı tavsiyelerde bulundu. Özellikle kendisine çok sorulan soruları derledi. Seyahate çok sık çıkan erkeklere bavul hazırlama hususunda pratik bilgiler verdi.
Çoraplarımın rengi ayakkabıyla mı yoksa pantolonla mı uyumlu olmalı?
Pantolona uymalı. Teniniz asla görünmemeli. En kolay kullanabileceğiniz renk, siyah. Zaten kıyafetin yukarıdan aşağıya doğru koyulaşması gerekiyor. Çorap rengi, pantolonun renginden daha koyu olmalı. Kesinlikle beyaz çorap kullanmayın.
Bir arkadaşımın hali vakti yerinde, her şeyi var. Ona doğum günü için özel bir hediye almak istiyorum. Uygun olanı nedir?

Koyu lacivert veya siyah kravat. O kişinin sayısız kravatı bile olsa bu renklerdeki kravatları her zaman kullanabilir. Ayrıca böylesine gerekli olmasına rağmen yılın moda renkleri arasında zor bulunuyor. Böylece doğum günü olan kişiye iyilik etmiş olursunuz.
Ayakkabı kalıbı gerekli mi?
Hem de çok. Hatta şart. Ayakkabının nemini alıyor ve ömrünü uzatıyor. Sedir ağacından yapılmış olanlarını tercih edin.
Gömlekte ismin baş harflerinin olmasının anlamı nedir?
O gömleği giyen kişi el işi ve kişiye özel giyime önem veriyor. Veya o kişi aristokrattır. Veya bu kişi geleneklere çok bağlıdır. Kalite o insan için modadan çok daha önemlidir. Harfler küçük, sade ve kemerin biraz üzerinde yer almalı.
Kravat hangi uzunlukta bağlanmalı?
Genel kural, kemerin bitim noktasına kadar. Kendi stilinizi oluşturduktan sonra istediğiniz kadar.
Erkek nasıl doğru giyinebilir?
Stil sahibi olabilmenin en önemli adımı erkeğin kişiye özel giyime yönelmesi. Binlerce kişi için yapılan konfeksiyon ürünler ile birinci ligde oynamanız hayli zor. Giysileriniz kendinize özel olmalı.
Aksesuarın giyimde önemi nedir?
Giyimi tamamlar ve stilinizi vurgular. Kemer ve ayakkabı uyumlu olmalıdır. Atkı ceketi tamamlar. Ayrıca en önemli aksesuarlardan biri de, saattir. Smokin ile kesinlikle kol saati değil cep saati takmalısınız.
Hangi çorapları tercih etmeliyiz?
Çorap, oldukça uzun olmalı, hatta dizin üzerine kadar varmalı. Desenliler daha çok hafta sonu ve iş dışı ortamlarda kullanılmalı. Çorabın kalınlığı, pantolonun kumaşı ile paralel olmalı.
Kadınların itirazı var!
Ferruh Karakaşlı, hem kendi tecrübelerinden hem de bu konuda yapılmış anketlerden yararlanarak, kadınların erkeklerde öncelikle giyim hususunda beğenmediklerini belirledi:
Her ayrıntının mükemmel düşünülerek, ayna karşısında saatler geçirilerek hazırlanılmış izlenimi yaratan bir görüntü.
Kravat ile mendilin takım olması.
Künye, yüzük, kolye gibi abartılı mücevher kullanımı.
Masa adabı bilgisizliği.
Diğer kadınlara atılan bakış.
Göğüs kıllarının görünmesi.
Kısa kollu gömlek giymek.
Çorapla sandalet giyilmesi.
Karşı tarafı asla dinlememek.
Konuşurken tavana veya yere bakmak.
Otomobillerden, teknik konulardan bahsetmek.
Sürekli iş konuşmak.
Duygularını sarhoşken açabilmek.
Pis kokmak, pis olmak.
Her yöneticiye lazım
Dünyanın en iyi kumaşlarından yapılmış bir takım.
Alden Tassel loafer bir ayakkabı.
Dormeuil tonik kumaşından dikilmiş bir blazer.
Bu blazer Fray bir gömlek ile kombine edilebilir. İyi bir gömleğin özelliklerini asla aklınızdan çıkarmayın. Göğüs cebi bulunmamalı, eteği uzun ve yuvarlatılmış olmalı, kumaşı pamuklu poplin seçilmeli. En iyi kalite pamuklu Sea Island kotonu. Günlük gömleklerde ise Oxford tipi pamuklu olanlar tercih edilmeli. Kol düğmelerinin ise sadece resmi ortamlarda kullanılması gerektiği de unutulmamalı.

Çizgili bir takımınız olsun. Tercihan, kahverengi. Astar takım elbise ile kontrast renklerde seçilebilir.
Çok koyu kahve çizgili bir takım elbiseyi Gucci düz bordo renk bir gömlek ve bordo saten bir ipek kravat ile tamamlayabilirsiniz.
Her profesyonel erkeğin gardrobunda bir smokin takım bulunmalı. İyi bir smokinde ceket yırtmaçsız, tek düğmeli veya kruvaze olmalı. Bel kuşağı ve boyun bağı takım olmalı. Mendil olarak beyaz ipek tercih edilmeli. Pantolon kemersiz ve tercihan pantolon askısı ile kullanılmalı.
İki ya da üç düğmeli siyah bir deri ceket.
Chesterfield bir palto.
Hafta sonları için kapitone bir Barbour.
Beyaz bir gömlek, lacivert bir blazer ve blue jeans.
Tüvit ceket. Özellikle dirsekleri ve düğmeleri deri ya da güderi olanlardan. Boyu uzun, eğik çift cepli olanları bu kış çok gözde.
Kaşmir kazak ve kaşmir çorap.
Kadife ve yün kravat. Tüvit ceket ve flanel takımla kullanılmalı. Atkinsons ve Breuer seçilebilir.