Gazpacho İspanya’ya özgü bir çorba çeşididir. Başta İspanya olmak üzere Dünya’nın farklı ülkelerinde çok çeşitli şekillerde hazırlansa da orjinali domates, salatalık, kuru soğan ve biberden yapılmaktadır. Gazpacho çorbasının menşei İspanya’nın Endülüs bölgesi olarak kabul edilir. Bazı kaynaklara göre Arap çorbası denilen; ekmek, zeytinyağı, su ve sarımsaktan oluşan çorbaya sirke ve sebzeler eklenmesiyle Gazpacho türetilmiştir. Soğuk olarak içilmesi, pişirilmemesi, ve içerisindeki malzemeler itibariyle bize tanıdık bir tat olan çoban salataya benzetebiliriz. Ferahlatıcı etkisi ile en çok yaz aylarında tercih edilir. Gazpacho çorbası antioksidan etkiye sahiptir. Spor ve diyet yapanların sıkça tercih ettiği sağlıklı bir içecektir.

Gazpacho, İspanya ve bazı Batı mutfaklarında farklı sebze ve meyvelerle de yapılmaya başlanmıştır. En sık karşılaşılan çeşitlerinde üzüm, kavun, karpuz ve deniz ürünleri kullanılmaktadır.



Gazpacho Nasıl Yapılır?
5-6 adet orta boy domates-
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet orta boy salatalık
1 adet kırmızı dolmalık tatlı biber ya da yeşil biber
3 diş sarımsak
5-6 dilim bayat ekmek
5 su bardağı su (domatesler mevsiminde değilse domatese ilave olarak 1 su bardağı domates suyu,4 su bardağı su)
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı elma sirkesi ya da balzamik sirke
Yarım limon suyu
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

Hazırlanışı: Domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın. Biberin çekirdeklerini çıkarın. Salatalığın kabuğu soyun. Ekmekleri hafif ıslatın. Bütün sebzeleri doğrayın. Sebzeler, ıslatılmış ekmek, sarımsak, zeytinyağı, salça, sirke ve limonu robottan geçirin yad da blenderla ezin. Bütün malzemeler pürüzsüz ve homojen hale gelinceye kadar ezilmelidir. Ardından su ile yavaşça sulandırmaya başlayın. Damak tadınıza göre tuz ve karabiberi ilave edebilirsiniz. İsteğe göre taze nane ya da fesleğen de kullanılabilir. Çorbanın ferahlatıcı etkisini arttıracaktır.

Gazpacho Nasıl İçilir?
Gazpacho tarifini verdiğimiz klasik şekliyle hazırlandıktan sonra buzdolabında 1-2 saat bekletilmelidir. Aceleniz varsa çorbayı soğuk su kullanarak ya da buz ilave ederek de yapabilirsiniz. Ardından kase ya da bardaklara alınıp üzerine nane yaprakları ve kızarmış ekmekle servis edilir. Sıcak yaz günlerinde alternatif bir içecek olan Gazpacho oldukça da doyurucu olduğu için öğle yemeği yerine hazırlayıp içebilirsiniz.