Tarihi 1860 yılına dayanan ve en eski kokteyller arasında yerini alan martini, vermut (alkolle takviye edilerek güzel kokulu bitki ve baharatlarla aromatize edilmiş bir tür şarap) ve cini keşfeden İtalyanların bize armağanıdır. İlk kez İtalya, Torino’da üretilmiştir. Beyaz şaraba şeker, alkol, su, karamel, baharat ve kokulu bitkilerin eklenmesiyle hazırlanır. Martininin alkol oranı %15 – %20 arasında değişir.

Martini Nasıl Yapılır?
Karıştırma kabına 5-6 damlayı geçmeyecek kadar vermut konulur ve vermutun kabın her yerine dağılması sağlanır.
5 cl kaliteli bir cin kabın içine boşaltılır ve bir miktar tuz eklenerek karıştırılır.
Martini kadehi geniş ve sığdır. Kadehe boca edilen karışıma çekirdeksiz yeşil zeytin eklenerek servise hazır hale getirilir.



Martini Çeşitleri Nelerdir?
6 çeşit martini vardır:
Martini Bianco, şeffaf renkli %17 alkol oranına sahip martinidir.
Martini Rosso, kırmızı renkli, baharat ve bitki esansı yönünden zengin bir çeşittir.
Martini Extra Dry, az vermutlu martini kokteylidir.
Martini d’Oro, meyve şarabı tadında vermut içerir.
Martini Fiero, beyaz şarap ve aromatik tatlar içerir. Zengin meyve tadı vardır. Akdeniz narenciyesi ve yoğun kan portakalı ile tatlandırılmıştır.

Martini Nasıl İçilir?
Martini, her şeyden önce kendine has geniş ve derin olmayan cam bardağında tüketilir. Bardağa martini doldurulduktan sonra çekirdeği çıkarılmış 1 ya da 2 zeytine kürdan batırarak bardağınıza koyun.
Martini aynı zamanda cin ya da vodka ile karıştırılarak da tüketilebilmektedir. Damak zevkinize uygun olan tadı zamanla yakalayacak olsanız da başlangıç olarak bu karışımlar için 1’e 1 ölçek kullanabilirsiniz.
Martini alkol oranı çok yüksek bir içki olmamasına rağmen cin yahut vodka ile karıştırıldığında bu oran yükselmektedir. Bu karışımların yavaş tüketilmesi, istenmeyen etkileri (baş dönmesi, mide bulantısı) önleyecektir.