Filtre Kahve Nasıl İçilir?



Filtre kahve, Kuzey Amerika’da yaygın şekilde içilen bir kahve türüdür. Suyun filtrenin içindeki kahveden geçerek alttaki hazneye damlaması sebebiyle bu kahveye filtre ya da damla kahve denmektedir. Süzüldüğü için kafein oranı düşer. Tek dezavantajı, süzüldüğünde bazı aromaların bardağa gelemeden posada kalmasıdır.
Bir filtre kahvenin iyi olup olmamasını belirleyen faktörlerin başında su, kahve ve filtrenin kalitesi gelir.

Filtre Kahve Nasıl Yapılır
Evde filtre kahve yapmak için iki yöntem vardır:



İlki ‘’french press’’ kullanarak yapılan filtre kahvedir. Kahvenizin lezzetli olabilmesi için seçeceğiniz kahvenin kaliteli olması gerekir. Orta öğütülmüş kahve kullanın. Kağıt filtreli makineler için öğütülen kahve, ince tanecikli olacağı için french press ile istediğiniz kıvamı yakalayamayabilirsiniz. French presse her fincan kahve için 125 ml su koyun. Suyu kahve fincanıyla (Türk kahvesi fincanı değil) koymak ölçüyü tutturmanızı kolaylaştıracaktır. Her fincan kahve için de 7 gram, yani 1 yemek kaşığından bir miktar daha az kahve ekleyin. Kahveyi her zaman sudan önce koymanızda fayda var.
French press ile lezzetli bir kahve yapabilmek için iyi bir su kullanın. Musluk suları çoğu zaman klorlu ve bazı şehirlerde sertliği yüksek olduğu için uygun olmayabilir. Suyu fokurdayana kadar kaynatın ama hemen french presse koymayın. İçindeki kabarcıkların kaybolmasını bekleyin. Ölçme imkanınız varsa suyun 80 santigrat derece olmasını sağlayın. Daha yüksek sıcaklık, kahvenin istenenden acı olmasına yol açabilir. Kahvenin ardından suyu da ekledikten sonra tahta ya da plastik bir kaşıkla karıştırın. Filtreyi suya değmeyecek şekilde yerleştirin, suya daldırmayın. 2-4 dakika kadar demlenip kahvenin dibe çökmesini bekleyin. Daha uzun süre demlenmesi, kahvenin acı olmasına sebep olabilir. Son olarak filtreyi,daha fazla dibe gidemeyeceği yere kadar pistonla duraksamadan ve yavaşça bastırın. Böylece kahveniz servise hazır hale gelir.
İkinci yöntem,kahve makinesi kullanarak filtre kahve yapmaktır. Fransa kökenli bu makineleri İtalyanlar geliştirmiş ve günümüzdeki şeklini almasına yardımcı olmuşlardır. Filtre kahve makinenizi her kullanımdan sonra temizlerseniz, kalan kahvenin ve kahve parçacıklarının tadı, yeni yapacağınız kahveyi etkilemez. İnce çekilmiş kahvenizi makineye koyun ve üzerine kaliteli, soğuk su ekleyin. Çekirdekleri, kahve yapımına başlamadan hemen önce çekmek ideal olandır. Makineyle ilgili önemli bir ayrıntı da filtredir. Filtre kahve makinelerindeki en önemli bileşenlerin başında filtre gelir. Değiştirme zahmeti olmayan metal ya da plastik filtreleri temizlemek zaman içerisinde zorlaşabilir. Çünkü zamanla bu filtrelerin temizlenmesi zor yerlerinde zamanla kahve parçacıkları birikmeye başlar. Eğer böyle bir problem yaşamak istemiyorsanız kağıt filtre kullanabilirsiniz.
Filtre Kahve Nasıl İçilir?
Kahvenizi hazırladıktan sonra önceden ısıtılmış bir kahve fincanı kullanmak, kahvenizin keyfine varmanıza yardımcı olur. Ayrıca hazırlanan filtre kahvenin çok uzun süre bekletilmeden ya da tekrar ısıtılmadan içilmesi gerekmektedir. Kahvenizi en geç yarım saat içinde tüketmelisiniz. Filtre kahve her ne kadar kahve tadının yoğunluğu ve sertliği sebebiyle tercih edilse de, daha yumuşak bir tat için filtre kahvenize damak tadınıza uygun şekilde sıcak süt de ekleyebilirsiniz.