Merhaba,

Forumunuz.Com 2015 yılının şubat ayında @Damla ve @Myri'nin öncülüğünde kurulan, bugüne dek arama motorlarından ziyade sıcak ortamı ve samimiyetiyle bir kitle oluşturmuş ve çekirdek aile anlayışını benimseyerek yolunda ilerleyen platformumuzdur.

2015 yılının mart ayında, yani bundan tam 1 yıl önce teknik sorumluluğu üstlendim burada. Bu görevi; başka platformlar üzerindeki bazı kimseler gibi gösteriş malzemesi olarak kullanmaya karşıyım. Özellikle teknik bir sorumluluk alıyorsanız, sorumluluğunuzun hakkını vermek zorundasınız. Bu sorumluluğun hakkını veremiyorsanız, o görevden derhal ayrılmalısınız. İşte bu yüzden görevimin başındayım.

Teknik yetkili olmak demek, kullanıcı başlığına config ile ilintili bir simge yazarak gövde gösterisi yapmak demek değildir. Web güvenliği adı altında kullanılan materyallerin, kullanımlarına tam olarak vakıf olmayıp rezil rüsva olmak hiç değildir! Destek sitelerinde görev almak vBulletin konusunda developer olmak için yeterli bir statü değildir. Geliştirici olabilmek için, geliştirebilmek için PHP, MySQL gibi dillere de hakim olmak gerekir. İyi bir teknik sorumlu yalnızca bilinenleri uygulayan, istekleri mevcut olanaklar doğrultusunda yerine getiren değil; aynı zamanda iyi bir sorun çözücü olabilen, kod yapısından anlayabilen ve isteklere karşı gerektiğinde, sıfırdan eklenti geliştirebilen kişidir.
-
Lafı uzatmadan, konumuza gelelim;

- SEO Nedir?
SEO (Türkçe: AMO) Search Engine Optimization (Türkçe: Arama Motoru Optimizasyonu) anlamına gelen bir kısaltmadır. Çok geniş bir kavramdır ancak ben sizin anlayabileceğiniz biçimiyle şöyle özetleyeyim. Site sahiplerinin ya da site yöneticilerinin arama motoru eksenli gerçekleştirdiği çalışmaların bütünü SEO'yu oluşturur.

Google yöneticileri ve algoritma mühendisleri, sıralamaların manipüle edilmesinin önüne geçmek için; dünyanın en büyük arama motoru olan Google'ın sıralamaları belirlerken kullandığı algoritmayı büyük bir gizlilik içerisinde saklarlar. Yandex gibi gelişmekte olan diğer arama motorları da aynı yolu izliyor. Yani, aslında arama motorlarında yükselmenin tamamen somut olarak bilimselleşmiş bir taktiği yoktur. SEO uzmanları bu teknikleri kendi deneyimleriyle belirlemekte ve sitelerine uygulamaktadır.

- SEO çalışmaları neleri kazandırır?
Doğru yapılan SEO çalışmaları, başlıca Forumunuz.Com'a aşağıdakileri kazandırır:

  • Ana sayfamız, "forum sitesi" gibi Google aramalarında üst sıralarda listelenir. Bu da doğrudan takılacak kaliteli bir forum arayışında olan ve bu arayışını herkes gibi, Google'a soran kişilerin aramıza katılmasına olanak doğurur.
  • Açtığınız konular, ilgili Google aramalarında üst sıralarda yer alır. Paylaşımlarınız, daha çok kişiye ulaşır. Özgün bir paylaşımda bulunduysanız, binlerce ziyaretçiye hitap etmiş olursunuz. Böylelikle ziyaretçiler, ilgi duyduğu paylaşımlarınız için foruma üye olur; ailemiz büyür, paylaşmaktan aldığınız zevk doruk noktasına ulaşır.
  • Bugün internetin ne olduğunu Google diye tanımlayan bilinçsiz kullanıcılar var. Sitemiz hoş bir tasarıma sahip olduğundan, bu kişiler forumumuzla daha kolay tanışır.

- Bugüne kadar Forumunuz.Com'da SEO yok muydu?
SEO'yu tanımlarken de değinmiştim. SEO, vBulletin kodlamasıyla foruma kazandırdığım özellikler gibi "somut" ve "oldu, bitti" kalıbına sığdırılabilecek bir olgu değildir. Bakın, olgu diyorum. Eğer forumumuza kazandırdığımız bir özelliğimiz "olay" ise, SEO topyekün bir "olgu" olarak adlandırılabilir. Yani SEO çalışmaları bir süreci kapsar. Başı ve sonu yoktur, bilinçli olarak gerçekleştirildiği müddetçe yapılabilecek yeni her türlü SEO çalışması forum sitemiz için bir nebze daha fayda sağlar. Nitekim, bugüne dek de elbette Forumunuz.Com iç optimizasyona sahipti ancak artık backlink bağlamında SEO'ya ağırlık vereceğiz.

- Ne zaman başlandı, son günlerde ne yapıldı?
@Damla'nın her zaman söylediği, bu forum için bir düşüncesi var. "Az olsun, öz olsun." Bu düşüncesinden dolayı SEO çalışmalarına ve SEO yatırımlarına "azamî ölçüde" eğilmedik. Yani temel geliştirmeleri 1 yıl içerisinde her zaman gerçekleştirdik ancak forumu hit ölçütüne odaklamadık. Bu düşünce, hâlâ değişmiş değil. Ama yukarıda bahsettiğim faydalar da yatsınamaz. Bu bağlamda son 1 ayda tarafımca yapılan ve yapılmaya devam edilecek olan çalışmalar şöyle:
  • Forumunuz.Com'u tanıtan 35 adet özgün makale hazırlandı. Bu özgün makaleler, toplamda 350 sitede kullanıldı. Her site başına 10 makale orantılandı. 350 ayrı sitede, her 10 sitede bir değişen özgün makalelerle mükemmel bir tanıtım çalışması yapıldı.
  • Kaliteli sitelerden tanıtım yazıları alınıyor. Google News'e kaydı tamamlanmış, otoriter haber siteleri tercih ediliyor.
  • Site tarafında iç optimizasyon adına yeni geliştirmeler üzerinde çalışıyorum. İçeriklerin gücünü artırmak için bu çalışmalar sürdürülecek.
  • PageRank bakımından değeri yüksek, domain ve page authority (otorite değeri) bakımından zirvedeki sitelerden backlink alımları devam ediyor.

- Somut bir şeyler göstersene bize?
Yazının başında da laf çok, icraat yokçulara kısmen değinmiştim. Evet, onlardan biri değilim. Zaten biliyorsunuz. Ama yine de konuyu alınan sonuçlarla süslemek istedim.

Son 4 haftalık süreçte, üst kısımda özetlediğim SEO çalışmaları doğrultusunda sitemiz "forum sitesi" aramasında Google'da 2. sayfaya geldi. (bkz: Google) Gelişmeler yaşandıkça bilgi vereceğim.

Her şeyin daha iyi bir Forumunuz için, sizler için olduğunu unutmayın! Okuduğunuz için teşekkür eder, iyi forumlar dilerim.