Her Varlık Sınırsız Seçme Özgürlüğüne Sahiptir
Yaradan Sonsuzdur; Yaradan’ın yarattığı da sonsuzdur. Sonsuz Olan’dan sonlu bir varlığın sadır olması abestir. İşte, aynı mantığa göre Varlık, sınırsız bir seçme özgürlüğüne sahiptir. Buradaki özgürlük zıddı olmayan bir kavramdır. Yani karşıtı tutsaklık olan bir özgürlükten söz edilmemektedir. Bu, tezahür öncesi mevcut oIan ve dolayısıyla zıddı olmayan ve de zaman ve mekanına sınırlı olmayan bir özgürlüktür. Başka bir ifadeyle bu, Varlığın tezahür etme özgürlüğüdür.
Varlık kendi iradesiyle dilediği yönü seçip, ilerler ve karşısına çıkan şartlara uyum sağlar. Varlık bu seçimiyle herhangi bir şey kazanmayacağı gibi, herhangi bir şey de kaybetmez.
Varlığın özgür seçimi, mevcut olan imkanlardan birini kullanması ve geri kaIan imkanların da diğer varlıklara kalması şeklinde değildir. Varlığın dışında imkan diye bir şey yoktur; seçtiği anda o şey varlık için imkan olmaktadır.
Bu durumda her varlık eşit şekilde, sonsuz derecede seçme hakkına sahiptir; kaldı ki, varlığın dışında sonsuz sayıda imkan olsa bile, seçilen herhangi bir imkan, o imkanların sonsuzluğunu eksiltmez ve geri kalan varlıklara da sonsuz derecede seçme imkanı kalır.