Bildiğiniz üzere artık röportajlarımız için anket oylamasına göre devam edeceğiz. Ve ilk haftanın anket oylamasının sonucuna göre, @Türkolog arkadaşımızın oyu yüksekti.
Buyrun hadi, röportajımızı inceleyelim.
Keyifli okumalar dilerim.


Nutella : Merhaba Türkolog , hoşgeldin. Röportajıma eşlik edeceğin için teşekkür ederim.
Türkolog : Rica ederim, öncelikle beni röportaja seçen arkadaşlara buradan teşekkür ederim, sana da bu organizasyonu düzenlediğin için ayrıca teşekkür ederim. Hoş bulduk

Nutella :Nasılsın, ne var ne yok görüşmeyeli? (Hoş, sanki senelerdir görüşmüyoruz ya )
Türkolog : İyiyim çok şükür, tez yazmakla ve ydsye çalışmakla cebelleşiyorum.

Nutella : Sağol ya, bana 'sen nasılsın' diye sormadığın için. gıcık işte arkadaşlar, bildiğiniz gıcık.
Türkolog : Röportajda konuk soru sormaz.

Nutella : Evet, burada seni tanımayan veya daha yakınen tanımak isteyen arkadaşlar için, kendini tanıtır mısın lütfen?
Türkolog : Adım Umut, 23 yaşındayım, birkaç gün sonra 24'e girmiş olacağım. İstanbul'da doğdum, büyüdüm ve halen bu şehirde yaşamaktayım. Aslen Giresunlu'yum. 2012'de Tarih bölümüne başlayarak akademik hayata ilk adımımı attım. 2014'te Fars Dili ve Edebiyatı Çift Anadal Programı ve Türk Dili ve Edebiyatı Yandal Programı'nı kazandım. Bir yıl sonra çeşitli sebeplerle Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü terk ettim. Yani bir yılda üç bölüm okumaya gayret ettim. 2016'da esas bölümüm Tarih'ten bu sene de Fars Dili ve Edebiyatı'dan mezun oldum. 2016'da bir taraftan da Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı'nda yüksek lisansa başladım. Şu anda tez dönemindeyim. İyi bir akademisyen ve tarihçi olmak için de elimden geleni halen yapmaktayım.

Nutella : Bilmeyen arkadaşlarımız için, sürekli tez yazıyorum diyorsun. Nedir bu tez? Ve yazmak zor mu tez?
Türkolog : Bilimsel tanımları ve internetteki tanımları bir kenara bırakırsak tez kısaca; bilime katkı sunmak için yapılan uzun çaplı araştırma yazısıdır. Haliyle de bilimsel bir araştırma yapmanın alanına göre çeşitli zorlukları vardır ve zordur. Benim de tez yazdığım konunun birtakım zorluğu var. Örnek vermek gerekirse ağırlıklı olarak Farsça kaynaklardan üç yüz yıl ila beş yüz yıl arası bir dönemi tezime konu ettiğim için mevcut kaynakları okurken o dönemin diline, siyasî ve askeri anlayışına, kültürüne ve dünyanın genel siyasî konjonktürüne de hakim olmak gerekir. Bu da çok fazla okuma yapmayı mecbur kılmaktadır. Bu zorlukların en başını çeken kaynak olan dili bilmek belki de en önemli husustur. Zira kaynak dilini iyi bilirseniz iyi bir çeviri yapıp konuyu okuyucuların önüne daha iyi bir şekilde sunarsınız. Benim için uzak tarih alanlarında tez yazarken genel olarak zorluklar bunlardır.

Nutella : Ben pek anlamam ama, teşekkür ederim verdiğin cevap için
3 senede bitirdim dedin, çok kıskandım.

Türkolog : Rica ederim. Üç senede bitirdim demedim de Fars Dili ve Edebiyatı'nı üç senede bitirdiğim doğrudur.

Nutella : Heh evet, onu şey ettim bende ki zatem. Böyle zor bölümü 3 senede bitirmek. Oldukça iyi
Türkolog : Bu biraz da o bölümü sevmekle alakalıdır. Farsça @Damla hocamın da bildiği gibi çok tatlı ve bin iki yüz yıldır hayatımızda olan edebiyat ve tarih dilidir. Ben de aslında bu bölüme büyük bir istekle başlamamama rağmen zamanla çok sevdim ve zevkle çalışarak, hatta Tarih'teki bazı dersleri asarak üç senede bitirebildim.

Nutella : Ne güzel Umarım hep böyle başarılı birisi olarak devam edersin hayatına.
Evvettt şimdi tanışma, anlaşma faslını geçelim demi?

Türkolog : Evet nasıl istersen, emir komuta sende.

Nutella : Sanki heyecan seziyorum Umut
Türkolog : Yok yahu çayım yanımda, ne heyecanı.

Nutella : Çay varsa heyecan yapmam diyorsun
Türkolog : Genelde heyecan yapmam, sakin kalmaya çalışırım.

Nutella : Hmm, heyecan var ama yine de. Anladım anladım
Türkolog : Yüz yüze olsa neyse fazla iddialısın. Neyse devam. Ki ben o kadar mülakata girdim, heyecan yapmadım. Kendime güvenim yüksektir.

Nutella : Benimde yüksektir kendime özgüvenim. Ayrıca yine gıcıklığın üstünde, gözümden kaçtı sanma.
Okul ve tez yazma hayatı dışında başka neler yaparsın?

Türkolog : Bunların dışında pek fazla aktivitem yok. Ara sıra boğaza giderim, şartlar uyarsa da arkadaşlarla yaz kış farketmeksizin orman gezisi yaparım.
Avmlere gidip zaman geçirmek gibi huyum yok çok şükür.


Nutella : Bende öyle düşünmüştüm. Bende aynıyım, hemcinsimlerimden çok ayrıyım. neyse.
Çok duygusal birine benziyorsun, seni ne üzebilir Umut?

Türkolog : Duygusal olduğum kadar realist ve radikal yanım da oldukça yüksektir. Çünkü iki yıl önce bir anda sigarayı bırakmış, Rock, Rap gibi müzikler dinlerken daha sakin şarkılara meyletmiş, sabahlara kadar dışarıda dolaşırken daha sakinleşmiş biriyim. Bundan dolayı kendimi çalışma yaptığım İran'a benzetirim. Hayatımda önemli ölçüde radikal değişimler yaşadım.
Beni neyin üzeceğine gelirsek, pek çoğu diğer insanlarla aynı olan şeyler, yalan, riyakarlık ve ihanet.


Nutella : Hmm, peki sormak istemem ama merak ettim. İki yıl önce bir anda sigarayı bırakmışsın, daha sakin birisi olmuşsun, dinlemiş olduğun müzikler bile değişim göstermiş. Bunu nasıl yaptın? Ne yaptırdı bunu sana?
Türkolog : Hayatı sorgulayarak bu değişimi yaşadım. Kendi kendime yaptıklarımı beyin muhasebesinden geçirdim. Sigara içerek kendimi günden güne tükettiğime ve mental anlamda da hiçbir yararı olmadığına kendimi inandırdım. Bunun sonucunda da gününü bile hatırlarım 8 Şubat 2015 günü hastayken yarıdan fazla Camel paketimi yırttım attım. Rock ve Rap müziklerin de bana zamanla boşvermişliği ve zevk temelli hayatı empoze ettiğini düşündüm. Bu yüzden bu hobimden de vazgeçtim. Tabii bu değişimleri yaşamam da Fars Dili ve Edebiyatı bölümüne başlayıp burada kendimi şiire ve ruh bilimsel kitaplara vermem de etkili oldu.

Nutella : Ne güzel, o zaman arkadaşlarımız seni görünce yapmak isteyip yapamadıklarını veya yapamayacağına inandıkları şeyleri cesaret alarak deneyebilecekler.
Hmm peki foruma gelelim az da.
Forumunuz.com'u nasıl buluyorsun?

Türkolog : Yıllardır forumlardayım. Üç yıl kadar bir ara dönemim olsa da insanlara yaklaşım, bilgiye ve emeğe değer konularında gördüğüm en iyi bir iki forumdan biri diyebilirim. Üyelerin pek çoğu ağırbaşlı ve donanımlı insanlar. Burada olmaktan mutluyum ki buna nispetle Bilgi Yarışması'nı sürdürüyorum.

Nutella : Sence Bilgi Yarışması'nı gelecek sezon kim kazanır?
Türkolog : Bunu kestirebilmek oldukça zor, bakarsın çok donanımlı yeni bir üye gelir ve birinci olur. Yeni biri ortaya çıkmazsa ve mevcut üyelerden devamlılık sağlarsa favorim @birikim hocam, ondan sonra yine devamlılık sağlamak kaydıyla sen ve @Sade'nin şampiyon olabilme ihtimali var diye düşünüyorum.
Ek olarak tahminler de her zaman yanılmaya müsaittir. Bakarsın belki @Evrim şampiyon olur.


Nutella : @Evrim abla yarışmayı kaçırıyor. Cıkss, kusura bakma @Evrim ablacığım, ama bir rakip bir rakiptir. Olmaz. Ben oliciğiimmm.
Türkolog : Bunu seneye bu zamanda görürüz.

Nutella : İnsan iki çay - kahve bişi ısmarlar ya, ne cimrisin.
Eee anlat hele bakalım, aşk var mı aşşkkk?

Türkolog : Ismarlarız merak etme. Aşk maşk yok. Şu an kendimi daha önce bahsettiğim iki konuya verdim. Mümkün mertebe de düşünmüyorum uzun bir süre.

Nutella : Sana forumunuz'dan 5 isim vereceğim. Sende 3 isim ekleyerek yorumlar mısın kendince ;
@Elimiel, @AftieL, @Düş Bozumu, @Damla, @aliy

Türkolog :
@Elimiel genelde sabahları aktif olan ve kendi halinde postlar atan sanatçı kişilik.
@AftieL yönetici olma konusunda istekli genç öğrenci kardeşim. Elimden geldikçe yardımcı olmaya hazırım.
@Düş Bozumu güzel şiirler yazan, kalemi güçlü kardeşim. Şairlere saygım gereği ona da diğer üyelere nazaran iki kat fazla saygı duyuyorum.
@Damla bu dünyaya ait olmayan, hırslardan, maddecilikten arınmış muazzam bir kişidir kendisi. Yönetici olarak da insanlara yaklaşımı güzel fakat bir yönetici için fazla iyi niyetli olması kötü olaylarla karşı karşıya kalmasına neden olmuş. Biraz radikal olmalı.
@aliy muhabbetli, sohbet ehli saygıdeğer ağabeyim.

Bunların yanı sıra ekleyebileceğim kişi sayısı üç değildir. İstediğim kadar yazabilir miyim?


Nutella : Tamam yaz, sana ince tutum sergilemiş olayım. Kaç tane geçiyorsa içinden yaz.
Türkolog :
O halde söylediğin isimlerin yanı sıra haklarında düşüncelerimi beyan etmek istediğim diğer üyeleri de sırayla yazayım.

@Regex tam bir görev adamı, tam bir kardeşli örneği. Buradan ayrılsa da her zaman görüşme ve iletişme geçme hususunda bir engel olmayacak aramızda. Gerek developerlık gerek hukukî ve gerek yazınsal yönü çok iyidir. Yazdığı yazılar kendi okutacak cinstendir. Benim gibi şüphecidir ve iyi bir akademik akla sahiptir. Bu yüzden onu da aslında akademide görmeyi dilerim.

@birikim bilgisini burada anlatmaya kalksam kelimeler kifayetsiz kalır. Harika felsefî ve sosyolojik donanıma sahip. Kendisini Felsefe hususunda kendime bir hoca bilirim. Saygılı yapısı ve diğer bilimlere olan merakı da takdire şayan. Her zaman bu sitede olmasını istediğim ve sohbet etmekten keyif aldığım üyelerdendir kendisi.

@Rhett Butler artık pek aktif olamasa da o da birikim ağabey gibi gayet donanımlı ve yazdığı yazıları kayda değer önemli bir şahsiyettir. Onu da daha çok görmek ve yazılarını okumak isterim.

@Evrim sürpriz yumurta gibidir, aniden karşınıza çıkıp hakkınızda şahsına münhasır cevaplar yazarak sizi güldürebilir. Onu "Bayan becerikli verimli Evrim hanım" olarak tanımlıyorum.

@Ahfa yeni tanımama karşın çok yönlü olmasından dolayı tanışmaktan memnun kaldım.

@Penia bir elinde cımbız bir elinde ayna misali takılan Adanalı adminiçemiz. İnsanlara karşı samimi ve saygılı tavrını seviyorum bir admin olarak.


Nutella : Yazmış olduğun arkadaşlar adına başta ben teşekkür etmiş olayım. (:
Peki forumunuz yönetimi hakkında ne düşünüyorsun?

Türkolog : Yönetim de gayet donanımlı, saygılı ve iyi insanlar var. Bayağı bir insan örneği göremiyorum. Öyle ali kıran baş kesen tarzda bir yönetim yok, yönetimin bu yanı zaten insanların genelinin hoşuna gidiyordur.

Nutella : Senin sorun varsa araya girip sorabilirsin Umut
Türkolog : Ben dedim soru sormayacağımı

Nutella : Ama olmaz, bir maksimum 2 soru bekliyorum senden :d
Türkolog : Prensibimdir röportajda soru sormam. Onun yerine sen iki tane fazla soru sor.

Nutella : İlla gıcıkların efendisi'yim ben diyeceksin.
Hayvanlarla aran nasıldır?

Türkolog : Pek olduğu söylenemez. Fakat köpekleri severim denk geldikçe.

Nutella : Senin bir tane köpeğin vardı demi, yanlış hatırlamıyorsam
Türkolog : Memlekette vardı ufak bir köpek. Sonra o da başıboş kalınca gitti

Nutella : El becerin var mı peki?
Türkolog : Yok, çöp adam bile çizemem. Bundan dolayı lisede Resim derslerinde hocayla kavga etme noktasına bile gelmiştim. Resim yapamıyordum, hoca zorla resim yaptırıyordu.
Lakin lise başında güreşçi ya da halterci olmak istiyordum.


Nutella : Senden evet iyi güreşçi olur. Hırs, azim ve eğer sinirli isen karşındaki kişiyi görmezsin
Peki sonra neden devam etmedin?

Türkolog : Ailem destek vermedi ve gerçekten maddiyat isteyen bir spor pek şartları bilinmese de. Sponsor bulsam olabilirdi. Olsun, diğer isteğimiz olan Tarih bölümünü kazandık.

Nutella : Evet, olsun vardır bunda da bir hayır.
Gıcıklık yapında olan bir durum mu? Sonradan mı kaptın?

Türkolog : Gıcıklık mı? Yok öyle bir şey. Bunlar iftira.

Nutella : Sooosssss! Valla çarparım
Bana gelince o zaman gıcıklık ediyorsun , anladım. Kişiye özel

Türkolog :
Kıçık mıcık hikaye
Sen yapaysun kinaye
Benum niyetum belli
Nedu senun bu gaye?


Nutella : Baaakkk baakkk, bana mânilerle gelme demiştim

Kıçıksın sen bellu
Her halunden farklu
Dikkat çekicidur bu özellik
Neden böylesin sen be gıcuuukkk
ahahahah
Türkolog : Olmadı tutturamadın.

Nutella : Tuttu tuttu
Türkolog : Kafiyeler tutmuyor

Nutella : Immm ne sorsam , ne sorsaamm :d
Türkolog : 1'de bitsin artık 4 saat olacak

Nutella : Sıkıldın benden anladım , ama bu denli vurma yüzüme
En sevdiğin şairin şiirinden, aklında kalan bir dörtlük varsa alabilir miyiz?

Türkolog : Buna bir şairle cevap veremem. Aklıma gelenleri yazayım.

Şimdi hülyaya gömülmüş ölüyüm.
Ne gelen var, ne giden var, ne soran.
Iztırap yaylasıyım gam çölüyüm.
Esiyor sadece gönlümde boran.

Hüseyin Nihal Atsız

Su Kasidesi'nden

Suya versün bağbân gülzârı zahmet çekmesün.
Bir gül açılmaz yüzün tek verse min gülzâre su

Fuzulî

Fars Edebiyatı'nda: Hâfız-ı Şirâzî'nin yüz otuzuncu gazelinden:

بشارت بر به کوی می فروشان
که حافظ توبه از زهد ریا کرد

Meyhaneler sokağına müjde götür.
Çünkü Hâfız iki yüzlülük dolu zahitlikten tövbe etti.

Farsça şiir yazan Ammare-i Mervezî'nin şu beyiti:

Yemin ederim ki huri güzelliğini senden alır.
Güzelliğin apaçık ortada yemine ne hacet?


Nutella : Sana ne huzur verir?
Türkolog : Kitap okumak, yazı yazmak, tarihte araştırma yapıp yeni bilgiler keşfetmek ve doğada dolaşmak diye özetleyebilirim.

Nutella :*Dışardan bakınca kötü duran, ancak senin için kötü olmayan davranış(-lar) ne(-ler)dir?
Türkolog : Bu soruya dair cevap vermek güç.

Nutella : Neden güzel bir kız gördüğünüzde hedefiniz tavlamak oluyor?
Türkolog : Bunu bana değil, o zihniyette düşünene sorman lazım. Şekle, şemale, paraya ve maddî şeylere değer vermem kitaplar dışında.

Nutella : Hmm güzeldi.
Peki, sende olabileceğini yine zannetmiyorum ama. Neden bir erkek yalan söyler?

Türkolog : Çok fazla sebebi olabilir. Fakat hepsinin kaynağı karaktersizliktir fazla uzatmaya gerek yok.

Nutella : Katılıyorum.
Peki, hayali bir kahraman olmanı söylediler. Hangisi olmak isterdin?

Türkolog : Zor bir soru. Müfettiş Gadget diyelim. İz sürmeyi severim.

Nutella : Hayret ilk defa zor dedi.
Çocukluğunla ilgili en çok özlediğin şey nedir?

Türkolog : Teyzemlerin evinin bahçesindeki incir ağacına tırmanıp çekirdek yemek ve milletin kafasına kabuklarını atmak. Küçükken çok yaramazmışım bu arada.

Nutella : Şuan sakin misin peki?
Türkolog : Oldukça sakinim. Amacıma ulaşana kadar çektiğim zorluklar ve birtakım başka hadiseler beni olgunlaştırdı ve sakin bir hale büründürdü.
Yine de amacım için hiçbir zorluktan yılmadım ve yılmayacağım da.


Nutella : Hmm, anladım.
Pekiiiii ismini değiştirmek istesen hangi isim olmasını isterdin?

Türkolog : İsmimi değiştirmek istemem. Beni ayakta tutan da ismimdir. Adı umut olan insan hiçbir şeyden yılmamalı.

Nutella : Neden bu nick? Nereden çıktı bu Türkolog nicki?
Türkolog :*Sanal ortamda bu zamana kadar daha gırgır niyetinde nickler almıştım. Fakat yaş ilerledikçe ve mesleğimizin de gerekliliklerini yerine getirirken Türk tarihini, kültürünü, edebiyatını, sanatını ve sosyal yapısını araştıran biri olarak bu nicki almam gerektiğini hissettim ve bundan dolayı bu nicki seçtim. Önceki nickim olan Timur Bey'i seçmem de ise tarihte Timurleng adıyla bilinen Türk hükümdarının ilk araştırma konum ve tarihte en çok siyasî - askerî yönünü beğendiğim hükümdarlarından biri olması etkiliydi.

Nutella : Arkadaşlarımızdan bazılarını anlattın. Hadi bir de beni yorumla
Türkolog : Evet, gelelim sana. Seni hep şöyle bıcır bıcır küçük bir kız çocuğu gibi görüyorum. Sürekli büyümediğinden kendine dem vurup kendini küçük göstermeye çalışman bana komik geliyor. Ayrıca bazen istemeden insanlara alınganlık gösterebiliyorsun. Bunu da üzerinden atarsan on numara beş yıldız olacak.
Bunların dışında sen çok iyi kalpli, yardımsever, samimi ve herkesle iyi diyalog kuran iyi niyetli birisin. Saygılı ve insanları kırıcı olmayan tavrın da takdire şayan. Umarım kısa süre sonra da sitenin baytarı olacaksın. Son olarak sana hayat boyu başarı temennimi sunarım.


Nutella : Teşekkür ederim, her türlü düşüncen için. (:
Seni herkesten daha iyi tanıyan kimdir?

Türkolog : Liseden bu yana en yakın arkadaşım olan kişi, yani "Ortağım" dediğim lise arkadaşım.
Biz vaktiyle çok okey oynadığımızdan karşılıklı birbirimize ortağım derdik, oradan kalma bu karşılıklı nick


Nutella : Sence sevmek neye benzer? Neyi gerektirir?
Türkolog : Öleceğini bile bile derin sulara dalmaya benzer. Çünkü aşka tutulunca insan pek çok gerçeği görmezden gelir ve aşk sadakati, dürüstlüğü ve katlanmayı gerektirir.

Nutella : Harika
Gerçekten çok güzel bir cevap. Yüreğine sağlık diyeyim.
Ve son soruya geldik
Yeni yıl'dan beklentilerin neler?

Türkolog :
Tükenen ömür için sayıların değişmesi bazında beklentiye girmem. Kalan ömrümün hayırlısıyla geçmesi için rabbime şükür ederim daima, o bana yeter.


Nutella : inşallah diyelim..
Bana değerli 4 saatini ayırdığın için teşekkür ederim. Ben çok keyif aldım bu sohbeti yaparken. Umarım sende keyif almışsındır.

Türkolog : Asıl ben röportajı sabırla ve istekle gerçekleştirdiğin için çok teşekkür ederim. Ben de oldukça keyif aldım.

Nutella : Bunca kibar konuşmamıza rağmen unutmaki, halen "Gıcıkların Efendisi"sin.
Bende teşekkür ederim.

Türkolog : Ne yapalım, sana bir şey ispat etmek zorunda değilim ya.

Nutella : Gıcık işte, gördünüz arkadaşlar.
Hadi tamam bitiriyorum. Son cümleni alayım.

Türkolog : Sana ve tüm siteye kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum. Yarışmaya da katılımın artmasını diliyorum. Saygılarımla.

Nutella : Teşekkür ederim ben kendi adıma. Umarım yeni yılda ben eminim, yarışmaya daha çok katılım olacaktır.
Görüşmek dileğiyle yeniden. Cici bak kendine

Türkolog : Görüşürüz.

Sürç-i Lisan Ettiysek, Affola ..
Sevgili @Türkolog'a çok teşekkür ediyorum ; beni kırmayıp, bu röportajıma eşlik ettiği için.
Umarım kırıcı bir soru vb. sormamışımdır. Olduysa da, affola.


Bir dahaki röportajımızda görüşmek dileğiyle arkadaşlar.