Kedilerde En Çok Görülen 16 Yaygın Hastalık!


Kediler küçük evcil hayvanlardır. Evcilleştirilmiş etobur memeli hayvanlardır. İnsanlar kedileri kendilerine arkadaşlık yapması ve evlerde çeşitli zararlıların ve haşeratların avlanması için beslenmektedir. Kedilerde yeteneklerine göre ayrılmaktadır. Evlerimizde beslediğimiz bu güzel dostlarımızda çeşitli hastalıklara maruz kalabilmektedir. Onları beslerken hastalıkları hakkında da bilgi sahibi olmalıyız. Kedi sevgisi bir tutkudur ve bu tutkudan vazgeçemediğimiz için onlar hakkında her şeyi bilmeliyiz. Çünkü onların bazı hastalıkları bizlere geçebilmektedir.


İşte Kedilerde en sık görülün hastalık türleri ;

1. Nezle :
Nezle tüm canlılarda bulaşıcıdır ve aynı ortamda birden fazla kedi bulunuyorsa en sık görülen kedi hastalıklarının başında nezle hastalığı gelmektedir. Çocuklarımız gibi onlarında soğuk algınlıklarına da dikkat etmeliyiz.

2. İdrar Yolu Enfeksiyonu :
İdrar yolu enfeksiyonları daha çok erkek kedilerde görülmektedir. Kedilerde görülen yaygın rahatsızlıklardan birisidir. Hayvanlar idrar yaparken zorlanır ve idrarları kanlı olarak gelir. Veterinere gösterilmesi gerekmektedir.

3. Mide Enfeksiyonu :
En yaygın kedi hastalıklarından birisidir. Kedilere bu hastalık genellikle mamalardan geçmektedir. Mamalarda bulunan çeşitli virüsler neden olmaktadır. mama alırken bilinen kaliteli ürünler seçilmelidir.

4. Böbrek Hastalıkları :
Kedilerde böbrek hastalıkları genellikle idrar yolu enfeksiyonları ile birlikte görülmektedir. Kedilerin karşılaştıkları en yaygın hastalıklar arasında yer almaktadır. Kedilerin bağışıklık sisteminin zayıflaması, çeşitli mamalardan meydana gelmektedir.

5. Apse Hastalığı :
Apse hastalığı daha çok, ev dışında bulunan, sokak kedileri ve sokağa sık çıkan kedilerde görülmektedir. Çevre temizlik şartları nedeniyle iyileşmesi zaman alan bir hastalıktır. Acil tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

6. Diyabet :
Son yıllarda kedilerde görülmeye başlayan hastalık türlerinden birisidir. Kediler çok su içmek istiyorsa ve çok su içiyorsa bu diyabet hastalığı belirtisi olabilir. Kedilerin kan değerleri ile ortaya çıkmaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte görülebilir.

7. Göz Hastalıkları :
Kedilerin gözlerinde genellikle, çeşitli virüsler nedeniyle ortaya çıkan, konjonktivite rahatsızlığı en sık görülen hastalık türlerinden birisidir.

8. Kulak Yolu İltihabı :
Kedilerde en sık görülen rahatsızlıklar arasında kulak yolu iltihabı hastalığıdır. Kulak yolu iltihabi çeşitli virüsler ile bulaşmakta ve mikroorganizmalara bağlı olarak gelişen bir hastalık türüdür.

9. Mantar Hastalığı :
Bir deri hastalığı olan mantar enfeksiyonları tüm canlılarda görüldüğü gibi kedilerde de sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği zaman yayılma riski bulunduğu için veteriner kontrolünün yapılması önemlidir. Kedilerde mantar hastalığı kaşınma durumu ile en çok dikkat çekmektedir. Mantar hastalıkları genellikle, baş, boyun, kulak dipleri ve patilerde görülür ve aşırı kaşınma, bölgesel tüy dökümleri olarak görülebilmektedir. Bölgesel olarak tüy dökülmeleri genellikle mantar hastalıkları nedeni olarak görülmektedir. Mantar olan bölgelerde, pullanma ve pembe lekeler dairesel olarak görülebilmektedir. Mantar hastalığı kedilerden insanlara da geçebilen bir hastalıktır. İlk belirtilerinde hemen tedavi edilmesi gerekmektedir. Özellikle evde çocuk varsa daha fazla dikkat edilmelidir.

10. Hiper Tiroidi Hastalığı :
Kedilerde hızlı kilo kaybına neden olan bu hastalık, kedilerden en sık görülen hastalıklar arasında yer almaktaktadır.


11. Kalın Bağırsak İltihabı :
Kalın bağırsak rahatsızlıkları, kedilerin yedikleri besinlerden ve besinlerde bulunan virüslerden kaynaklanmaktadır. Kedilere sağlıklı besinler vermeye dikkat etmeliyiz.

12. Tüy Dökme :
Kedilerde görülen ve evlerimizde bizleri de rahatsız eden hastalıklar arasında tüy dökme rahatsızlığı yer almaktadır. Tüy dökme çeşitli hastalıklar ve çeşitli virüsler sonucu ortaya çıkmaktadır. Kedi mamaları özenle seçilmeli ve kedinin yediği besinler takip edilmelidir. Kedilerde tüy dökme nedenleri olarak, çeşitli hastalıklar, stres durumları, düzensiz tüy bakımı, bazı hormon değişiklikleri ve yanlış beslenme düzeni neden olarak sayılabilmektedir.

13. Depresyon :
İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de en sık görülen hastalıklardan birisi psikolojik rahatsızlık olan depresyon hastalığıdır. Kedilerde çiftleşme ve doğum sonrasında daha çok görülme ihtimali olan bir hastalıktır. Kedilerde depresyon durumu, kedilerde, çekingenlik, korkma, sürekli kaçma, beden ısısının yükselmesi, davranış bozuklukları, iştahsızlık, saklanma ihtiyacı hissetmesi olarak görülmektedir.

14. Salya Hastalığı :
Kedilerde en sık görülen hastalıklar arasında yer alan salya hastalığı, diğer hastalıklar ve virüslere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Salya durumu aynı ortamda bulunan diğer hayvanlara çeşitli hastalıkların bulaşmasına neden olabilmektedir. Kedilerde, yemek kokusu, sıcak havalar, heyecan durumları salya üretiminin artmasına neden olmaktadır. Salya oluşumuna neden olan etkenler arasında, ağız mukus zarı rahatsızlığı, dişeti sorunları, diş çürükleri, böcek sokmaları, kimyasal madde yemek ya da solunması, yemek borusunda yabancı madde kalması, çeşitli rahatsızlıklara bağlı çiğneme ve yutma kaybı oluşması, mide bulantısı gibi etkenler bulunmaktadır.

15. İshal :
İshal tüm canlılarda sık görülen bir hastalıktır ve kedilerde de yaygın görülen rahatsızlıklardandır. Genellikle besin ürünlerinden kaynaklanmaktadır. Çeşitli enfeksiyonlar ve mamalara bağlı olarak görülen bir rahatsızlık olarak tanımlanır ve tedavisi ona göre yapılmaktadır.

16. Kusma :
Kedilerde görülün kusma rahatsızlıkları mevsimsel olarak ortaya çıkan hastalıklardan birisidir. Kedilerde sıklıkla görülebilmektedir. Kedilerde kusma iki nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Birincisi tüylerini sürekli olarak yalaması ve yalama sırasında tüylerini yutması ile birlikte mide bulantısına neden olmaktadır. Yutulan tüyler kusma yoluyla dışarıya atılır. İkinci neden ise çeşitli rahatsızlıklar sonucu kusmanın meydana gelmesidir.