Kuzey Kafkasya’daki İnguşya'daki arkeoloji kazılarında, 4. ve 6. yüzyıllar arasında yaşadığı tahmin edilen bir kadına ait mezar bulundu. Mezardan çıkan kadın iskeletinin, kafatasının ve boynunun şaşırtıcı şekilde deformasyona uğramış olması dikkat çekti.



Kuzey Kafkasya’da Rusya'ya bağlı federe cumhuriyet statüsündeki İnguşetya Cumhuriyeti'nin (İnguşya) Nazran kentindeki Gamurzievsky arkeolojik kazı alanında 2017 yılından beri yürütülen çalışmalarda insan kemikleri, türlü evcil ve vahşi hayvan kalıntısı, birçok seramik, bakır eşya ve bronz ok bulundu.

Ancak bu hafta bulunan ve 4 ya da 6. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen kadın iskeleti, diğerlerinden son derece farklıydı. Zira bu iskeletin kemikleri ve boynu son derece ilginç bir deformasyona uğramıştı.

Bilimsel adıyla 'yapay kafatası hasarı' olarak bilinen bu kafa şekli değişiminden, günümüzde de birçok insanın mağdur olduğu biliniyor. Aynı zamanda bu hastalığın yarattığı sonuç, Hollywood'un yarattığı uzaylı tasviriyle de benzerlik gösteriyor.



Kazıyı yapan Yevgeni Krupnov Arkeoloji Merkezi'nden bir yetkili, "Tarih boyunca kafatası biçiminin kasten değiştirildiği birçok örneğe şahit olduk" dedi.



Bebeklik evresinde kullanılan özel aletler, kemiklerin uzamasına yol açabiliyor. Aynı şekilde erken yaşlardan itibaren bandajlanarak uzatılan parmaklar, toplumda sosyal statü ve ayrıcalıkların da bir sembolü.

Geçtiğimiz yıl Bulgaristan ve Romanya'da yapılan kazılarda arkeologlar, oldukça uzun kemiklere sahip 1500 yıllık kadın iskeletleri buldular. Yüksek rütbeli oldukları anlaşılan bu kadınların, anlaşma karşılığında evlendirildikleri tahmin ediliyor.



Peru'da İnka dönemi öncesi toplumundan yüksek rütbeli 38 kişinin iskeletleri incelendiğinde ise, kafataslarının ‘gözyaşı damlası' şeklinde olduğu görülmüştü. Araştırmalara göre bu kafatası şekli, itibar ve sosyal statünün bir sembolüydü.