Diş lekelerinin tedavisinde uygulanan teknikler nelerdir?

Diş beyazlatma: Diş lekelerinde en çok uygulanan tedavi diş beyazlatma işlemidir. Bu işlemde iki farklı beyazlatma yöntemi vardır:

Birinci yöntem ev tipi beyazlatma yöntemidir. Diş hekimi tarafından dişlerinizin üzerine takmanız için ağız ölçünüze uygun kalıplar hazırlatılır. Bu kalıbın içerisine Amerikan FDA onaylı bir ilaç konularak ve beyazlatılacak dişlerin üstüne yerleştirilir. Günde ortalama 4–6 saat takılması gerekir.


İkinci ise muayenehanede uyguladığımız beyazlatma işlemidir. Dişlerdeki gözeneklerin temizlenmesinde “hidrojen peroksit” yani oksijenli su veya türevi “karbamid peroksitli jeller” kullanılır. Bu maddeler 45 dakika süreyle lazer ışığı verilerek aktive edilip beyazlama gerçekleşir. Bu uygulamada diş eti ve dokular özel koruyucularla korunduğundan zarar görmez. Kişinin diş minesinin rengine bağlı olarak beyazlama oranı değişir.




Yaprak porselen uygulaması: Renklenmelerde bleaching (diş beyazlatma) gibi metotlarla sonuç alınmayan ileri derecedeki antibiyotik flor lekelerinde kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında son derece etkilidir. Laminate venerler ince porselen yapraklardır.

Materyalin ışık geçirgenliğinden dolayı oldukça doğal bir görünüm sağlayan porselen venerler kişinin dişlerinde sadece 015 ile 030 mm aşındırmayla dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılır. Bu sayede bireyler dişlerinde beğenmedikleri şekil ve rahatsız oldukları renkleşmelerden kurtulabilirler.

Beyazlatma güvenli midir yoksa dişlere zarar verir mi?
Yapılan çalışmalar diş doktoru kontrolünde yapılan diş beyazlatma sistemlerinin kullanımında hiçbir zarar olmadığını gösterdi. Yapısal değişiklik ve kalıcı hasar oluştuğunu gösteren tek bir araştırma bile yoktur. Diş doktorunuzun florür uygulamaları ile beyazlatma işlemi daha da güvenli bir işlem olur.