Dişlerin içinde kılcal kan damarları ve sinirlerin ( pulpa ) bulunduğu dişe hayat veren küçük bir odacık vardır. Dişlerin büyümesini ve sürmesini sağlayan bu yapı aynı zamanda çürüme meydana geldiğinde bir uyarıalarm görevi görmektedir.

Diş çürüğü dişin sert dokularını parçalayarak ilerlediğinde çürüğe sebep olan bakterilerin meydana getirdigi asitler odacık içindeki damar ve sinirlerden olusan pulpayı etkilemeye baslar. Bu safhada diş ağrısı kendini gösterir ve bakterilerin salgıladığı asitler ( tedavi edilmez ise ) pulpayı öldürür.
Böylelikle ortaya çıkan toksinler ( zehirler ) kök ucundaki dar delikten dışarı sızarak çene kemiğine yayılır. Çene kemiğinde oluşan iltihap dişin kaybına çevre dokularının da harabiyetine neden olur.

Ender de olsa bazı durumlarda bu zehirli odak sürekli bir enfeksiyon kaynağı olarak ölüme bile sebebiyet verebilir. Bu safhaya gelmeden önce dişi ve çevre dokular korumak için hastalıklı pulpa dokusunun alınması en doğru çözümdür. Pulpa dokusu temizlendikten sonra bu odacığın bakterilerden arınması için çeşitli işlemler uygulanır ve dezenfekte edilir.

Sonuçta bu boşluk özel maddeler ile kök ucuna kadar doldurulur.