Süt Alerjisi

Süt Alerjisi, Alerji vücudumuzun bazı maddelere karşı vermiş olduğu ani reaksiyonlardır. Birçok besin kaynağı alerjiye neden olmaktadır. Alerjiye neden olan besin maddelerinin tanı ve tedavi süreci önem arz etmektedir. Ne kadar erken teşhis edilirse tedavi süreci de o kadar hızlı gelişir. Süt alerjisi yada inek sütü alerjisi, sütte bulunan proteinlerden dolayı ortaya çıkan ani tepkilerdir. Süt alerjisi genellikle bebekler de ortaya çıkan alerji türleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Özellikle inek sütü ile beslenen bebekler de daha çok görülmektedir. Aynı zamanda anne sütü ile beslenen bebeklerde eğer annenin tükettiği inek sütü de alerjiye neden olmaktadır.

Genellikle bebeklik döneminde görülen süt alerjisi çocukları büyüdükçe süte karşı göstermiş oldukları alerjik reaksiyon da azalmakta ve son bulmaktadır. Bağışıklık sistemi güçlenmekte ve herhangi bir tedavi sürecine ihtiyaç kalmadan kendiliğinden geçmektedir. Bebeklik döneminde süte karşı alerjik reaksiyon gösteren bebekler yaklaşık 3-4 yaş aralığında bu aşırı hassasiyetlerini kaybeder veya % 90 oranında azalır. Süt alerjisi erken fark edilmezse ileri ki dönemler de astım gibi rahatsızlıkların nedeni olabilir.

Süt Alerjisinin Belirtileri

Süt alerjisi süt tüketildikten hemen sonra ya da kısa bir süre sonra ortaya çıkmaktadır. Belirtileri genel olarak sindirim ve solunum ve deri görünmektedir. Süt alerjisinin mide de yarattığı rahatsızlıklar genel olarak bulantı, kusma kramp, ishal, şişkinlik gibi kendini göstermektedir. Bu durum kişi de halsizlik hissi yaratmaktadır. Derideki belirtileri ise; kızarık, döküntü, kaşıntı ve egzamadır. Deri kısmındaki belirtiler sadece kızarıklık ve kaşıntı ile sınırlı değildir bazen göz ve çevresinde şişmelere neden olmaktadır. Solunum kısmındaki belirtileri ise; nefes darlığı, öksürük, burun tıkanıklığı ve burun kanaması gibi belirtileri bulunmaktadır.