çuha çiçeğinin özellikleri - çuha çiçeği nelere iyi gelir - çuha çiçeği yağı - çuha çiçeği çayı - ayı kulağı bitkisi


Ayıkulağı, evvelotu ve su çiçeği gibi isimleri ile de bilinen çuha çiçeği, çuha çiçeğigiller familyasına ait bir süs bitkisidir. Doğada serbest halde bol miktarda yetişen çuha çiçeği dekorasyonda kullanılması amacıyla da yetiştirilir. Ortalama olarak Kasım ayından Mayıs ayına kadar çiçek açar. Çiçeklerinin rengi yetiştikleri sıcaklığa bağlı olarak kırmızı ya da beyaz olabilir.

Çuha çiçeği süs bitkisi olarak kullanılmasının yanı sıra çok sayıda hastalığa iyi gelmesi ile de tanınır. Zengin bir içeriğe ve güçlü özelliklere sahiptir. Çuha çiçeğinin yaygın olarak bilinen faydaları şu şekildedir:

Regl dönemi sancılarını azaltır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kemik yapısına katkı sağlar.
Romatizma ağrılarına iyi gelir.
Vücutta biriken toksik atıkların atılmasını sağlar.
Akneleri tedavi eder.
Egzema ve benzeri kaşıntılı, döküntülü deri hastalıkları için faydalıdır.
Astım ve bronşit için faydalıdır.
Regl dönemlerini düzene sokar.
İştah açıcı özelliği vardır.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.
Öksürüğü keser.
Migren ağrılarına iyi gelir.
İdrar söktürücüdür.
Hücre yenilenmesini tetikler.

Çuha Çiçeğinin Kullanım Şekilleri

Çuha çiçeğinin en yaygın kullanım şekli çay olarak demleyip tüketmektir. Çiçekleri ve kökleri kurutulduktan sonra kaynar suda demlendirilerek çay elde edilebilir. Taze yaprakları da haşlanarak çay yapılır.

Diğer bir kullanım yöntemi ise taze yapraklarının salatalara eklenmesi şeklindedir. Bu şekilde çuha çiçeğinin etkilerinden doğrudan yararlanılabilir.

Çuha çiçeği yağı da çuha çiçeğinin sık tercih edilen kullanım şekillerinden birisidir. Çuha çiçeği yağı doğrudan vücudun ilgili bölgesine masaj yapılarak uygulanabilir. Ayrıca bir bardak kaynar suya ya da bir kesme şekere bir iki damla damlatılarak da tüketilmesi mümkündür. Çuha çiçeği yağının MS hastalığının etkilerini azlatmada faydalı olduğu bilinir.

Bu bitkiyi tüketmenin bilinen bir yan etkisi söz konusu değildir. Ancak bu konu üzerindeki araştırmalar devam eder. Bu nedenle tüketim şekillerinin hiç birinde aşırıya kaçılmamalıdır. Aksi takdirde beklenmedik etkiler ortaya çıkabilir. Emziren ve hamile kadınların dikkatli kullanması tavsiye edilir. Bununla birlikte kronik bir hastalığın varlığında ya da düzenli ilaç kullanımı durumunda uzmana danışmadan kullanılmaya başlanmamalıdır.

alıntı