Tatlı ve fındığa benzer aroması olan arpa yüzyıllardır Yakın Doğu, Çin ve Avrupa’da çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Japonya ve Kore’de oldukça popüler bir sıcak içecek olan arpa çayı hem kafein içermediği için kahvenin yerine alternatif bir sıcak içecek olarak hem de uykusuzluk sorunundan kanserden korunmaya kadar farklı faydaları ile sağlıklı bir seçenek olabilir. Gıda ve içecek sektöründe çorba yapımından bira imalatına kadar geniş bir yelpazede kullanılan arpa zengin demir ve lif içeriği ile sağlıklı beslenme listelerinde de yer almaktadır.

Kanı temizler
Sindirim sorunlarına iyi gelir
Soğuk algınlığı belirtilerini geçirir
Vücut ısısını düşürür
Gece terlemesini önler
Diş etlerini korur
Astım ve bronşit tedavisinde kullanılır
Boğaz ağrısını alır
Mide bulantısına iyi gelir
Kalp sağlığını korur
Anti bakteriyeldir
İdrar söktürücüdür
Kansere karşı koruma sağlar


Arpa Çayı Nasıl Hazırlanır?

En iyi arpa çayı kavrulmuş arpadan hazırlanır. Kavrulmuş arpayı hazır halde marketlerde ya da aktarlarda bulabilirsiniz. Eğer bulamadıysanız sorun değiş kendinizde kavurabilirsiniz. Kavurmak için arpaları kızartma tavasında fırına koyun ve taneler kahverengine (koyu kahve) dönünce çıkarın. Daha sonra karabiber öğütücüsünde çekebilir ya da havanda toz haline gelinceye kadar dövebilirsiniz. Kavrulmamış arpayı bir torbada ağzı kapalı halde muhafaza edin eğer torbanın ağzı uzun süre açık kalırsa bayatlar.

Arpa çayını demlemek için yapmanız gerekenler ise şöyle. Bir litre iyi suyu kaynattıktan sonra ateş kısın ve için 4 çay kaşığı kavrulmuş arpa atıp 2-3 dakika bekleyin. Ateşi söndürdükten sonra oda sıcaklığında 10-15 dakika soğumasını bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz. Dilerseniz buzdolabında soğutup buzlu içecek olarak da tüketebilirsiniz. Günde 2 kere öğünlerden sonra içilmesi tavsiye edilir.

Arpanın Sağlığa Faydaları

Arpa antioksidan etkisiyle toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar ve kanı temizler. İdrar söktürücü olan arpa çayı böbrekleri çalıştırır. Bazı çalışmalar radyo ve kemoterapinin etkilerini azalttığı yönünde sonuçlara sahiptir. Menopoz döneminde yaşanan gece terlemelerini engellemek için arpa çayı içebilirsiniz.

Ağız sağlığını korumak için arpa çayı ya da suyu kullanabilirsiniz. Diş etlerinde oluşan bakterileri temizler. Soğuk algınlığına karşı kullanabilirsiniz.

Harici kullanım alanları arasında kırışıklıkların tedavisi ilk sırada gelmektedir. Arpa suyuyla düzenli olarak yüzünüzü yıkamanız kırışıklıkların görünümünü azaltabilir. Basur ve eklem iltihabı ağrıları içinde arpa içeren kremler tavsiye edilmektedir.

Arpanın Tarihi

İlk olarak Yakın Doğu’da tüketilmeye başlanan arpa en sık kullanılan besinlerden biriydi. Ortaçağ Avrupa’sında köylülerin başlıca yemeği (19.yüzyılda patates gelene kadar) arpa ekmeğiydi.

Sağlığa faydaları ile alternatif Çin tıbbında kullanıldığına dair tarihi belgeler bulunmaktadır. Günümüzde ise hayvan besini, çorba, bira ve ekmek olarak pek çok yerde karşımıza çıkıyor. Arpa çayı ise Japonya, Çin ve Kore’de popülerliğini koruyor.

Arpa Çayının Yan Etkileri

Arpa ve arpa çayı tüketimi genel olarak güvenli kabul edilmektedir. Ancak emzirme ve gebelik döneminde yemekler dışında takviye olarak kullanılması tavsiye edilmez. Özellikle emzirme döneminde süt eksikliğine yol açabilir. Glüten içerdiği için glüten hassasiyeti bulunan kişilerin tüketmemesi gerekir.