Vitamin ve mineral açısından zengin olan kerevizin sekizinci aydan itibaren bebeklere verilmesi önerilir. Bebeklerin damak zevkine ve gelişim sürecine uyumlu lezzetlerle mama olarak servis edilebilir…




Vitamin ve mineral açısından zengin olan kerevizin sekizinci aydan itibaren bebeklere verilmesi önerilir. Bebeklerin damak zevkine ve gelişim sürecine uyumlu lezzetlerle mama olarak servis edilebilir…
Kereviz, yetişkinler kadar bebekler için de oldukça sağlıklı, enerji deposu bir besin kaynağıdır. Hem kökü hem yaprakları hem de sapı tüketilebilen bu sebzenin bebeklere faydası, her şeyden önce anne sütünü arttırmasıyla başlar. Vitamin ve mineral değerleri dışında yüksek dozda antioksidan içeren kereviz, bebeğiniz tarafından belirli aralıklarla tüketildiği takdirde onu hücresel hastalıklardan korur. Hazımsızlık gibi durumlarda bebeğinizin rahatlamasını sağlayan kereviz, içerisindeki yüksek oranda C vitamini sayesinde bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirirken, özellikle suyu sinir sistemini rahatlatan bir formüle sahiptir.

Sekizinci aydan itibaren verebilirsiniz
Bebeğinize kereviz yedirmeden önce bu besine herhangi bir alerjisi olup olmadığından emin olmanız gerek. Bu bilgiler ışığında bebeğime sekizinci aydan itibaren kereviz içeren yemekler yaptım. Malum, kerevizin faydaları saymakla bitmiyor, bu yüzden diş çıkartma döneminde, bebeklerin kaşınan dişleri için dahi kereviz sapı önerildiğini hatırlatıyor ve sizi tariflerle baş başa bırakıyorum.




Ayvalı kereviz

Malzemeler
– 1 adet ayva – 2 adet havuç – 2 adet kereviz kökü ve sapı – Yarım soğan – 1 bardak portakal suyu – 3 diş sarımsak
– 2 yemek kaşığı un – 1 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı
Un ve zeytinyağını geniş bir tavada kızdırın, altın rengini aldığında tavaya küp küp doğranmış soğanı ve dövülmüş sarımsakları ekleyin. Bir dakika kadar karıştırdıktan sonra tavaya su ekleyin. Daha sonra yine küp küp doğranmış kereviz, ayva ve havucu tavaya ekleyin. Üzerine portakal suyu ve limon suyunu döktükten sonra yaklaşık 15-20 dakika kadar bu karışımı pişirin. Bu süre sonunda tavayı ateşten alın ve soğumaya bırakın. Doğru ısıya ulaştığında yemeği bebeğinize yedirebilirsiniz.



Kereviz köftesi

Malzemeler
– 1 adet kereviz – 1 adet patates – 1 adet kuru soğan – 1 yumurta sarısı – 1 yemek kaşığı yoğurt – 2 yemek kaşığı buğday unu
Yapılışı
Yemeğinize kereviz ve patatesi haşladıktan sonra bu haşlanan sebzelerinizi püre haline getirip içerisine soğan rendeleyerek başlayın. Tercihen içerisine baharat ekleyerek ya da olduğu gibi bu karışımı köfte kıvamına getirin. 1 yumurtanın sarısını ayırdıktan sonra bu sarıyı yoğurtla çırpın ve önceden hazırladığınız kereviz köftelerinizi bu karışıma ve buğday ununa bulayın. Burada dikkat etmeniz gereken nokta köfteleri kızartmak yerine fırına vermektir, unutmayın. Fırından çıkarttığınız köfteleriniz ılık kıvama geldiğinde bebeğinize yedirin.



Kerevizli tatlı tavuk

Malzemeler
– Yarım organik tavuk göğsü – Yarım kereviz – Yarım havuç – Yarım kabak – Bir kırmızı elma
– Bir tatlı kaşığı irmik – Bir tatlı kaşığı tereyağı
Yapılışı
Hazırladığınız tavuk göğsünü haşlayın ve daha sonra küçük parçalara ayırın. Kereviz, havuç, kabak ve elmayı rendeden geçirin ve püre haline getirin. Daha sonra ayıkladığınız tavuk etini ve rendeyi pişirmeye başlayın ve bu karışımın üzerine irmik ve tereyağı ekleyin. Pişirme işlemi bittikten sonra yemeği yoğurt ile bebeğinize yedirebilirsiniz.



Mercimekli kereviz çorbası

Malzemeler
– Yarım soğan – Yarım havuç – 1 kereviz sapı – Biraz ıspanak – 1 çorba kaşığı zeytinyağı – Yarım su bardağı kırmızı mercimek
– 1 adet tatlı patates – 2 su bardağı tavuk ya da sebze suyu
Yapılışı
Geniş bir çorba tenceresinde yağı kızdırın, sonra orta ateşe alarak soğanı, havucu ve kereviz sapını ekleyip soğanlar kızarana kadar karıştırmaya devam edin. Soğanlar kızardıktan hemen sonra tencereye mercimeği ekleyin, akabinde üzerine tavuk ya da sebze suyunu katın. Kaynama noktasına geldiğinde çorbanın altını kısıp yaklaşık 1 saat kadar beklemede bırakın. Servis etmeden önce çorbanın içerisinde önceden pişirilmiş ıspanağı ekleyin ve karıştırın.