Samsun'un Tekkeköy ilçesinde Rumlar tarafından yapılan ve definecilerin tahrip ettiği tarihi kilise restore edilecek.

Antyeri Mahallesi'nde Rumların yaptığı, mübadele döneminde camiye çevrilen tarihi kilise, mahalleye yeni cami yapıldıktan sonra terk edildi.

Boş kalan kilise, yıllar boyunca define avcılarının çevresi ve içinde yaptıkları izinsiz kazılar nedeniyle zarar gördü. Tarihi kilisenin restore edilip turizme kazandırılması amacıyla Tekkeköy Belediyesince çalışma başlatıldı.



Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihi eserleri gelecek nesillere aktarmak zorunda olduklarını söyledi.

Kilisenin 1923'te camiye çevrildiğini belirten Togar, 1996 yılına kadar cami olarak kullanıldığını anlattı.



Kilise camiye çevrilirken bazı yerlerinde düzenlemeler yapıldığını dile getiren Togar, şöyle devam etti:

"Büyüklerimiz kilisenin girişini kapatıp caminin girişini ters taraftan yapmış. Maalesef girişin sonradan örüldüğünü bile bile define avcıları bir şey varmış gibi algılayabiliyor. Bazı insanlar da gelip bu tür tarihi yapılara zarar verebiliyor. Bizlerin görevi bunları hem engellemek ve bilinçlendirmek hem de bu eserleri gelecek nesillere miras bırakabilmektir."



Togar, tarihi kilisenin restore edileceğini vurgulayarak, Osmanlı'nın Avrupa'da bıraktığı binlerce tarihi eserin de o ülkeler tarafından tarihe kazandırılması gerektiğini bildirdi.



Tarihi yapıların kimden kalırsa kalsın gelecek nesillere en iyi şekilde taşınması gerektiğine dikkati çeken Togar, şunları kaydetti:

"Tarihimiz ve geçmişimiz kimden kalırsa kalsın, İster Rumlardan ister atalarımızdan, gelecek nesillere bırakmak zorunda olduğumuz bir dünya mirası gözüyle bakmamız gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Avrupa Birliği projeleriyle bu yapıyı tekrar tarihe ve turizme kazandıracağız. Böylece insanlığa olan borcumuzu ödemek istiyoruz."