Ünlü bir otomotiv firmasının inşaatı sırasında bulunan mezardaki iskeletin kolyesinden bir şaman olduğu anlaşıldı ama iskeletin mezarda karın üstü yatıyor halde bulunması ve kulaklarının çevresindeki halkalar şaşkınlıkla karşılandı.

Slovakya'nın başkenti Bratislava' nın yaklaşık 90 km kuzeydoğusundaki Nitra (Litra) kentinde arazi araçları üreten Jaguar Land Rover firması için endüstri parkı yapımı amacıyla gerçekleştirilen ulaşım altyapısı çalışmaları sırasında ilginç bir keşif gerçekleştirildi.

Slovak Spectator gazetesinin haberine göre; Çalışmalar sırasında içinde iskelet bulunan bir çukurla karşılaşılınca arkeologlara haber verildi.

Arkeologlar, muhtemelen bir şamana ait, insan iskeletinin bulunduğu mezarla karşılaştılar. Mezar içinde yiyeceklerin konulması için açılmış özel bir delik yer alıyordu. Mezardaki iskelet, çukurun üstünde karın üstü, midesi toprağa gelecek şekilde yatıyordu.

Nitra Arkeoloji Enstitüsünden Klaudia Daňová; "İnsanlar bu mezar çukurunu doldurmuşlar ama içinde bulunan ceset içine yerleştirildi mi, atıldı mı tespiti mümkün değil. Çünkü karnının üstünde yatıyordu" dedi.

Kemiklerden yapılmış kolyesinden dolayı mezardaki kişinin büyük olasılıkla Şaman olabileceği tahmin ediliyor. Nitra Arkeoloji Enstitüsü adına açıklama yapan Klaudia Daňova; "Kemiklerden yapılmış kolye bir şamanın işaretiydi. Şamanlar eskiden çok önemli kişilerdi. İskeletin kulaklarının çevresine bronz süslemeler vardı. Bronz halkalar birbirine küçük kemiklerle bağlıydılar. Arkeologlarımıza göre bunlar kanatlı hayvan kemikleri. Ancak emin olmak için analiz sonuçlarını beklemek zorundayız." dedi.




"İskeletin kulakları çevresindeki süslemeler alışılmadık türden. O döneme ait böyle bir süsleme olup olmadığı bilinmiyor. Bilinen benzer buldu henüz yok" diyor Nitra Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Matej Ruttkay ve karnı üstüne yatmış vücud yerleşiminin de alışılmadık olduğunu sözlerine ekliyor.

Bilim adamları, cesedin eski Bronz Çağı'na ait olabileceğini tahmin ediyorlar. Bununla birlikte kemiklerin radyokarbon analizi zamanlamanın tayini için bekleniyor. Antropolojik analizlerin aynı zamanda iskeletin cinsiyeti, hastalıkları ve belki de ölüm nedeni belirleyebilme ihtimali bulunuyor.

Mezarın bulunmasından sonra Arkeologlar 20 kilometre çapındaki arazide araştırma yaptıklarında tarih öncesi çağlardan ortaçağ yerleşimine kadar uzanan kalıntılar bulunan dört alan tespit ettiler. 6 mezar ve bir yetişkin mezarı keşfeden arkeologlar bu döneme ait evlerin temellerini de buldular.

Arkeologlar, araştırılan alanların her birinde farklı bulgularla karşılaştılar. Ortaçağ'ın başlarına ve özellikle de Büyük Moravya dönemine ait buluntular keşfettiler. Yerleşim alanları içinde bir taş fırın tipik Slav evleri buldular.

Matej Ruttkay'a göre; buluntular Orta Çağ'ın başlarında geniş bir yerleşim alanı Nitranın bugünkü şehirden daha büyük olduğunu gösteriyor. Nitra'nın o çağın önemli Orta Avrupa merkezleri arasında olduğunu gösteriyor.

Öte yandan bulguların inşaat planlarını etkilemediği iddia edildi.