Meksika’da bir mezarlıkta halka şeklinde hizalanarak defnedilmiş 2400 yıllık iskeletler ortaya çıktı.



Meksika’nın güneyinde bulunan Tlalpan köyündeki 2400 yıllık antik mezarlık alanını araştıran arkeologlar tarafından on adet, özenle ve tam olarak tuhaf bir halka şeklinde hizalanarak defnedilmiş iskeletler keşfedildi. İskeletler arasında yetişkin erkek ve kadına ait olmakla beraber bebek iskeletleri de bulunmakta. Birbirlerine kol kola geçirilerek geniş bir halka şeklinde defnedilmiş olduğu gözlemlenen iskeletlerden ikisinin kadına birinin ise erkeğe ait olduğu belirlendi.

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) arkeologları, iskeletlerin defin biçiminin tuhaf şeklinden dolayı bedenlerin bir ayinsel defin ritüeli içinde gömülmüş olabilecekleri düşündüklerini söylediler. Ancak şu ana kadar bulunan söz konusu bedenlerin doğal yollarla mı yoksa bu ayin içerisinde mi hayatlarını kaybettikleri bilinmiyor.

Kazı direktörü Jimena Rivera, “Bir bedenin üzerinde bir başkası bulunmaktaydı. Örnek olarak birinin kafası bir diğerinin göğsündeyken, bir diğerinin elleri bir diğerinin sırtının altında, bebeğe ait beden ise bir diğerinin bedeninin üzerinde şeklinde bulundu. Bizler bunun hayatın bir yorumlaması olabileceğini düşünüyoruz. Çünkü bedenler arasında bebek, çocuk, genç, genç yetişkin, tam yetişkin ve çok daha yaşlı bir yetişkin olarak farklılıklar bulunmakta” dedi.




Araştırmacılar en az iki iskeletin kasten deforme edilmiş kafatasına sahip olduğu ve bununla birlikte diğerlerinin de kasten deforme edilmiş diş ve ağız yapılarına sahip olarak bulunduğunu ekledi.

İskeletlerle birlikte ayrıca kilden yapılma çömlekler, yuvarlak kâseler ve bir takım başka buluntularda gün yüzüne çıktı.