Arkeologların 4 bin 500 yıllık olduğunu tahmin ettikleri tarihi eserlerin 20 yıl önce bir köylü tarafından dikildiği ortaya çıktı. Taşları arkeolojik keşif olarak lanse eden İskoçya Tarihi Çevre Enstitüsünün çuvallaya arkeologları, bu bize bir ders oldu, dediler.

İskoçya'nın Aberdeenshire bölgesinde arkeologlar, 4 bin 500 yıllık olduğu düşünülen bir taş çember keşfettiklerini düşündüler. Tâ ki taşların bulunduğu arazinin eski sahibi ortaya çıkana kadar...

Söz konusu taş çemberi, arazinin sahibinin Aberdeenshire Belediyesi'ne durumu blidirmesiyle 'keşfedildi'. Arkeologların yaptığı inceleme sonrasında Historic Environment Scotland Enstitüsü (İskoçya Tarihi Çevre Enstitüsü), taşları 'arkeolojik keşif' olarak kabul etti.

Ancak enstitüdeki araştırma konseyi, taşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilmek için arazinin eski sahibine ulaştıklarına ilginç bir durumla karşı karşıya kaldı. Zira, arazinin eski sahibi, bu taşların arkeolojik bir tarafı olmadığını çünkü 1990'lı yıllarda sıradan taşları kendi elleriyle 'taş çemberi' şeklinde yerleştirdiğini söyledi.

Eski arazi sahibinin taşları arkeolojik değer taşıyan benzerleriyle aynı şekilde dizdiği ve taşların özel bir amacının olmadığı anlaşıldı.

​Araştırma konseyi asistanı Neil Ackerman, bu durumun hayal kırıklığı yarattığını belirtti ve durumdan çıkarılacak bir ders olduğunu söyledi. Ackerman, "Bölgeye özgü bir anıt türüne bu kadar benzer bir iş çıkarılması, halkın yerel arkeoloji ilgili bilgi sahibi olduğunu ortaya koyuyor. Bu takdir edilesi" dedi.