Atatürk'ün Sözleri - Taha Akyol

Atatürk 27 Aralık 1927’de de şunları söylemiş: “Biz tekke ve zaviyeleri din düşmanı olduğumuz için değil, bilakis bu tip yapılar din ve devlet düşmanı oldukları, Selçuklu ve Osmanlı’yı batırdığı için yasakladık. Çok değil yüzyıla kalmadan eğer bu sözlerime dikkat etmezseniz göreceksiniz ki, bazı kişiler bazı cemaatlerle bir araya gelerek bizlerin din düşmanı olduğunu öne sürecek, sizlerin oyunu alarak başa geçecek ama sıra devleti bölüşmeye geldiğinde birbirlerine düşeceklerdir.”


Bazı okurlarım Atatürk’ün bugünleri gördüğünden bahisle bu metni bana da gönderdi, bazıları “Doğru mu bu” diye sordu.


Uzay ve Atatürk
Atatürk, uzay gelişmelerini bile görmüş, 1936’da Eskişehir Tayyare Alayı’nı ziyaret ettiğinde şöyle konuşmuş:


“Geleceğin en etkili silahı da aracı da hiç kuşkunuz olmasın uçaklardır. Bir gün insanoğlu uçaksız da göklerde yürüyecek, gezegenlere gidecek, belki de aydan bize mesajlar yollayacaktır. Bu mucizenin tahakkuku iki bin yılını beklemeye hacet kalmayacaktır.
Gelişen teknoloji bize daha şimdiden bunu müjdeliyor. Bize düşen görev ise, Batı'dan bu konuda fazla geri kalmamayı temindir.

Bu örneklerdeki sözlerin hepsi, sonradan yaşananlara bakarak uydurulmuş ve Atatürk'e izafe edilmiştir.
Atatürk'ün tarih içinde anlaşılmasını zorlaştıran mistikleşmiş duyguların ürünüdür. Peygamberimiz adına hadis uydurmak günah olduğu halde sonradan yaşanan olaylara göre insanların nasıl hadis uydurdukları malumdur.

Tarih Dışı
Evvela belge değeri olan hiçbir kaynakta bu sözleri görmedim birisi belge'sini kabul ederse ederim.
Metot mesela çok önemli Atatürk'e veya başkasına izafe edilen metinlerin tarihe uygun olup olmaması.

Evet, Atatürk tekke zaviyeleri kapattı. Bu konuda sözleri bellidir. Fakat 1927 de hiçbir konuşmasında kavramlar geçmez.
27 Aralık 1927'de Kızılay'ı kutlayan mesajı vardır. başka bir beyan yoktur.
Atatürk, Selçuklu tarihi üzerinde fazla durmadı. Osmanlının yıkılış sebepleri hakkında Mustafa Kemal Paşa olarak farklı fikirler ileri sürdü fakat tarikatları yıktığını söylemedi.

Vatan söz konusu olduğunda hiçbir ayrıntıyı bile teferruat diye önemsizlik etmedi.

Evet, Atatürk 9 Haziran 1936 da Eskişehir Tayyare Alayını ziyaret etti. Gazetelerde haberi yayımlandı. Havacılarımızı tebrik etmiş çok sevindim gördüklerimden demişti. Gazatelerde başka sözü yoktur.

Dahası Atatürk 3936'da teknolojiden bahsetmiş olamaz. Teknoloji kelimesi TDK sözlüğüne 1969 da girdi.O zaman olsa olsa fen denilirdi.
İnsanoğlunun uzayda yürümesi ise tamamen zamanımızın bilgisidir.

Günümüzün bilgi ve kanaatlerini geçmişe taşıyarak Atatürk'e söylettirmek tarih dışıdır.

Niye Önemli?
Tarikat ve cemaatlerin şehirleşme süresinde yaygınlaşmasının sebeplerini sosyolojik açıdan araştırmakla, Atatürk uyarmıştır diye bakmak çok farklıdır.
Bilim ve Teknoloji tarihini okuyarak ulaşacağımız şuur başkadır. Atatürk demişti diye düşünmek başkadır.

Mustafa Kemal Paşa ve Atatürk Olarak Osmanlı modernleşmesinin yetiştirdiği bir dehayı Birinci Dünya Savaşı, Milli mücadele, Devrimler ve devrimler dönemindeki fark arayış açısından merak ederek, okuyarak ulaşacağımız ufuk genişliği başkadır.

Ona kehanetler izafe eden hayranlık duygusu başkadır.

Sadece Atatürk İçin değil, islam tarihi dahil, bütün tarih için böyle araştırmacı analitik bakışa ihtiyacımız var. Hele ki cağımızı anlamak için çok önemli.

Taha Akyol