Sayın Elçi!

İran Devleti’nin ve İran halkının içten duygularını Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmetine ve Türk halkına bildirmek ve Allah’ın yardımlarından olan İslâm kardeşliği eski ilkesinin hatırlanarak doğrulanması, dindaş ve komşu devlet ve milletlerimiz arasındaki birlik ve dostluğu artırmak ve sağlamlaştırmak amacıyla Yüce İran Devleti tarafından sizin gibi yararlılığı ve değeri su götürmez bir gerçek olan bir kişinin Türkiye Devleti yanına olağanüstü elçi olarak gönderilmiş olması, Türkiye halkının gerçek ve tek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisi’ni oldukça memnun etmiştir.



İran’ın soylu milletinin Türk halkı hakkında beslediği iyi dileklerine teşekkür eder yüce şahsınıza Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Başkanı sıfatıyla hoş geldiniz derim. Yüce şahıslarının gelişinden sevinç duyduğum işte bu haberlerin içeriğinin Türkiye devleti ve İran devletinin beynindeki bağlantı ve ilişkileri artırmaya ve hukuk çerçevemizi doğrulamaya yönelik oluşu ise zaten aynı duygularla duygulanıp aynı amaçlarla beslenmiş, büyütülmüş Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmetinin sevincini getirmiştir. Ortaya koyduğu özel duygulara karşılık milletimizin teşekkürlerinin dindaşımız İranlılara bildirilmesini de özellikle rica ederim.

Memleketimize ayak bastığınız günden beri halkımız tarafından temsil buyurduğumuz İran milletine karşı gösterilen dostça gösteriler ve kardeşliğin devam edeceğine ve iki Müslüman devletin dostluğunun artırılması ve sağlamlaştırılması ve birliğine yönelik elçilik görevinizi yerine getirmenizde Büyük Millet Meclisi Hükûmeti tarafından her türlü yardım ve kolaylık gösterileceğine kesinlikle güvenebilirsiniz.



Sayın Elçi! Allah hemen aynı durum ve dertte olan bütün İslâm halklarını sağlam kardeşlik ipine hakkıyla tutunarak bolluğa, başarıya ve kurtuluşa ulaştırsın ve mutlu eylesin.



Vakit: 5.7.1922, s.2