kıyıdan surf kamışla dikkat edilecek hususlar... başka bir konu için yazmış olduğum bu yazıyı daha çok insana ulaşması için yeni konu olarak da açıyorum.
kıyıdan balık avcılığında surf kamış kullanırken insana zarar verebilecek tehlikeler bence şunlar...

1. geçen tekneye bakmayıp isabet ettirme durumu.
2. arkadan geçen insana bisikletliye bakmadan ona kurşunu rapalayı ezdirme hali...
3. kuleli gibi atmak için mesafenin az olduğu meralarda kurşunu an caddeye sarkıtınca beklenmeyen hızla gelen bir araç (yine de biz suçlu oluruz orası tartışılmaz)
4. rapalanın çarpmasının yer karolarının derzine ya da başka bir yere takılma durumu... bu bence daha tehlikeli. gerilim sonrasında kopan rapalanın nereye gideceği kestirilemez. takıldığı terde de durabilir, havalanıp az sağdakine de gidebilir. büyük bir hızla gitmez belki, ağırlığı 10 gr. ancak bir owner iğne dokunduğu gibi saplanır.

dün sahilde 7-8 kişi varken bile her atışıma hazırlığım 5 -10 sn sürüyor. Bu acemilik değil. sudan çeker çekmez savurmak da ustalık değil. bir arkadaş "özgür sen de aynı benim gibi protokol ile olta atıyorsun" dedi. güldük

1. kontrol: rapala serbestte ve sana yakın mı, iğne takılmış mı?
2. kontrol: oltanın uç fincanına misina sarmış mı?
3. kontrol: kurşun bedeni parmağa kadar gergin ve olta ile beden 90 dereceden büyük bir açı yapıyor mu?
4. kontrol: fincanlar düzgün ve sıralı mı? 3 parçada bende belli bir atış sonrası az dönme olabiliyor.
5. kontrol: şok düğümü makinada kolay açılır bir yerde mi? son sarımlarda çaprazlama, üstüste binme var mı?
6. kontrol: makina kılavuzu açık mı?
7. kontrol: ip ile eldivenli parmağımın teması atmaya yetecek kadar binmeli ancak kolay bırakmayı sağlayacak kadar da müsait bir pozisyonda mı. eldiven elzem ama soğuk havalarda özellikle hissetmek zorlaşabilir. doğru yer bilindiği gibi işaret parmağının ilk boğumunun ortasıdır, eğer boğuma ip oturur da bırakamazsanız önünüze çakarsınız.
8. kontrol: arkadan geçen ya da atış esnasında geçebilecek köpek, çocuk, yaya, bisikletli var mı?
9. kontrol: denizden geçen ya da atış esnasında geçebilecek tekne var mı? özellikle baştankara yanaşmış yatların ardından çıkabilecek ilk anda görülmeyen tekneler ve atıştan hemen sonra ipe yetişebilecek kıyıdan seyreden ve pervanesi ile caaanım ipi alıp götürebilecek balıkçı tekneleri...
10. hemen senden 2 sn önce atmış ve atarsan denizde birbirinizi yakalama ihtimaliniz olan bir başka kişi var mı? (o zaman bekle, sen beklerken de nasılsa bir yaya ya da tekne geçer biraz daha beklersin )

bu kadar gerekli kontrol her biri bir saniyeden 10 sn ediyor. bir maddede hata varsa beklemen ya da düzeltmen gerekiyor. buna rağmen atış hatasından kaynaklanan olta koparmışlığım vardır, halen oluyor. çoğunun sebebi bazı maddeleri atlayıp acele etmem. diyelim ki bir yaya geliyor, ama o gelmeden atarım, ama atamazsam bu sefer bir tekneyi beklemem gerekecek, balık da var o esnada. makinenin kılavuzu kapalı iken bile atabiliyor insan 100 atışta birinde de olsa acele ederse...oysa kılavuz açmak otomatik bir işlem. pisuvara gidince fermuarı indirmeyi nasıl unutmuyorsak öyle. ama unutulabiliyor işte...

kınamak haddime değil ama öyle atışlar görüyorum ki, mesafesi başarı için yetmemesi bir yana öyle sakat öyle dikkatsiz ki, adam atarken refleksle yüzümü gözümü kapattığım oluyor.

yine isteyenin kullanabileceği bilgi olarak yazıyorum. çok atış stili var. profesyonel stillerin videoları forumda var. standart atışta ise herkes hendince bir yöntem bulup geliştiriyor. ben en uzağa sırttan (kafa üstünden) atabilmeme rağmen bunu tercih etmiyorum. bunda kurşunu ve rapalayı atış esnasında gözünle göremediğin için ve misinadaki en ufak bir boşluk uç fincana kolay dolanabileceği için nispeten riskli. illa ulaşmak gerekn bir mesafe var ise ve hırs yapılmışsa kullanılabilir, ya da iyice bu atışa ustalaşmak lazım. ben makine gökyüzüne bakacak şekilde fincanlar yukarıda ve sağ omuz üzerinden atışı tercih ediyorum. bu durumda atış esnasında 10 adet kontrolden "rüzgar kontrolü" yapmam da gerekmiyor, stilin kendisi mecburen misinayı parmak ucumdan kurşuna kadar gergin -neredeyse 130 derece açı ile sürükler gibi- tutuyor. bu durumda ipin fincanlar arası rüzgar ile balonlaşıp ara fincana sarması mümkün olmuyor. bazı stillerde bu mümkün.
en uzağa böyle mi atılır? elbette hayır.
en iyi stil bu mudur? en iyi stil elinizin en çok alıştığı en tehlikesiz olanıdır.

ancak bu stilin şu avantajı var. savurma esnasında fincanlar yukarıda olduğundan ötürü tam da doğru anda ( deniz yüzeyi ile 45-50 derece açı yapacak şekilde ) ip parmağınızdan açılmasını istiyor. - beklersen dikersin, bırakmazsan önüne çakarım kurşunu diyor - savurmanın saniye içerisinde gelişen hareketinde milisaniye ile ifade edilebilecek o muhteşem anda parmakta baskı hissediliyor ve parmak açılıyor. fincan aşağı stillerde bu atıcının zamanlamasına kalıyor. benim bahsettiğimde ise ipin gerginliği zamanlamayı bulmakta yardımcı oluyor. ben yaklaşık 200-210 cm kadar kamış ucu - kurşun mesafesi bırakıyorum. boyumdan az uzun ve açılı halde. (kamış - beden açısı yaklaşık 130 derece, kamış yer açısı - 15 derece)

çizsem çizerim, çok da kolay anlaşılır olur, ama böyle de anlatabildim sanırım.

not: iyi atıcı olduğumu filan iddia ettiğim sanılmasın lütfen. ben en azından atarken beni korkutan arkadaşlara yararlı olması için yazdım bunları...

rastgele...