Kalkan Avı

Kalkan balığı ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen fazla bulunmamaktadır. Bunun başlıca nedeni bilinçsiz avlanmadır. Yavru kalkan balıkların avlanması sonucu avlanabilir boyuttaki kalkan balığının sayısı azalmıştır. Kalkan Karadeniz sahillerinde bulunmakdır ve dip balığıdır. Kumluk bölgede yaşar ve sahile 15-30 metre uzaklıkta kalkan avlayabilirsiniz.

Kalkan dip balığı olduğu için denizin dibinde kumun üzerinde avlanmaktadır. Kalkan oltası ise ağırlıklı olarak 30-40 metrelik kasnağa sarılı misinadan oluşur. Misinanın ucunda 3 adet iğne bulunmakta ve yemli takım ile avlanmaktadır. Kalkanı avlayabilmek için taze istavrit tercih edilmeli istavrit bulunamıyorsa kefal, hamsi vb. balıklar yem olarak denenmelidir. Eğer istavrit küçük ise iğneye istavriti tam olarak takın. İstavritin tercih edilmesinin nedeni denizde yem beklerken kolay kolay yumuşamaz ve iğneden çıkmaz. Hamsi kullanırsanız daha oltayı denize atarken hamsi iğneden çıkabilir ya da denizin dibinde çok uzun süre iğnede kalmaz. Ayrıca kefali parça parça keserek iğneye takarsanız kalkanın hayır diyemeyeceği bir yem atmış olursunuz. Hem de kefalin denizde dağılması çok kolay olmayacaktır.
Kalkan avı için 3 iğneyede yemi taktıktan sonra gülle atar gibi oltayı sallayarak denize atmalısınız. Tüm misina denize gittikten sonra kuma sağlam bir şekilde saplanan sopaya kasnak geçirilmelidir. Bu sopa ya da boru kuma sağlam bir şekilde çakılmalıdır ki kalkan biraz büyük olursa kumdan sopayı çıkarabilir. Bu şekilde sahile en az 10’ar metre aralıkla oltalar dizilebilir. 10 metreden kısa olursa denizde dalgada olursa misinaların birbirine karışma olasılığı vardır. Bu şekilde kalkanın bulunduğunu tahmin ettiğiniz sahile istediğiniz kadar olta bırakabilirsiniz. Lütfen size yetecek kadar balık avlayınız... Kuma sapladığınız sopaların ucuna çan ya da buna benzer birşey koyarsanız kalkan oltaya geldiğinde sopa sallanacak ve size haber vermiş olacaktır.