4 Aylık Bebek Beslenmesi

Her anne bebeği bebeği için en iyisini ister. ilk 6 ay sadece anne sütü bebeğiniz için en iyisidir.

İlk 6 ay, tıbbi bir gereklilik olmadıkça, anne sütü dışında su, mama, bitki çayı gibi herhangi bir sıvının verilmesi asla önerilmez. Bu durumda ilk 3 ayda olduğu gibi 4. ayda da sadece anne sütüyle beslemek en doğrusudur.

İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde alerji ve kronik hastalık daha az görülür. Diyabet, solunum sistemi enfeksiyonlarının sıklığı, astım, apandisit, invajinasyon görülme riski azalır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde nekrozitan enterokolit görülme riskinin 10 kat daha az olduğu saptanmıştır.

Sütünüzün yetip yetmediğinin en iyi göstergesi bebeğinizin kilo alımıdır ki, ilk 3 ayda minyon bir bebek için ayda 500-600 g almak bile normal sayılabilirken; 4. aydan sonra büyüme yavaşlayacağı için ortalama ölçülerdeki bir bebek için bile , ayda 500-600 gram normal kabul edilebilir, minyon bir bebek için bu rakkam 300-400 g’a bile düşebilir. Doktorunuza danışmadan sütünüzün yetmediğini düşünerek mama asla başlanmamalıdır.

Anne Sütünü Nasıl Arttırabilirim?

Bunu en doğal yolu günde 2-3 lt su içmektir, bol tatlı ve hoşaflarla beselnemek bir işe yaramayacağı gibi, boşuna kilo almanıza da sebep olabilir. Daha detaylı bilgi için 2 farklı uzmanımızın hazırladığı aşağıdaki videoları izleyebilirsiniz.

Anne Sütünü Arttırmak İçin
Anne Sütünü Arttıran Bitki Çayları
Anne Sütünü Arttırırken Kilo Vermek

Hastayken İlaç Kullanırken Emzirebilir miyim?

Emziren bir annenin en çok merak ettiği konulardan birisi de, hastalandığı zaman hangi ilaçları güvenle kullanabileceğidir. Aslında çok genel olarak baktığımızda bu konunun biraz abartıldığını söyleyebiliriz. Çünkü kesinlikle kullanılmaması gereken veya annenin sağlığı için mutlaka kullanılacaksa emzirmenin kesilmesi gereken ilaçlar bir elin 5 parmağını geçmez.

En sık kullanılan ve en güvenlilerden başlayarak kesinlikle verilmemesi gereken ilaçlara kadar çok basit bir sınıflama vermek istiyorum. Mümkün olduğunca ilaçların hem içeriğini hem markasını, bazı ilaçlar için de ait oldukları grubu da vermeye çalışacağım, bunlar sizler için zor ve gereksiz terimler gibi görülse de ilacı yazan doktorunuza sorarken yardımcı olacağı için yine de önemli olduğunu düşünüyorum.

4-6 Aydan Önce Neden Ek Gıda Vermiyoruz?


Adı üstünde çocuk süt çocuğudur sadece süt türü gıdalarla beslenmelidir. Mümkünse anne sütüyle, yok veya yetersizse yaşına uygun formül süt veya mamayla beslenmelidir. Bunun en önemli sebebine gelince, anne sütü çok düzgün işleyen bir bağışıklık sistemi inşa eder. Bu dengeyi anne sütü kadar olmasa da ikinci kuşak mamalar da sağlamaya çalışır. Bağışıklık siteminde denge unsuru çok önemlidir, ne fazla ne eksik olmalı. Fazla çalışırsa alerjik hastalıklar, ileri yaşlarda romatizma, multipl skleroz, diabet gibi otoimmun hastalıklar, az çalışırsa enfeksiyonlar ve kanser gibi hastalıklar daha sık görülür. İlk 6 ay anne sütüyle beslenme bağışıklık siteminin, akademik eğitiminin en önemli fırsatlarından birisidir.

Çocuğun midesinin ek gıdaları kaldırıyor olması yeterli değildir, önemli olan bağışıklık sistemine getireceği yüktür. Ek gıdalardaki yabancı proteinler henüz bağışıklık sitemi için çok erken bir uyarıdır. Ne kadar erken başlarsanız, bebeğiniz erişkin hayatı dahil, ileride o kadar sağlık sorunları yaşayacaktır.

Mama ile Beslenme


Bebek beslenmesinde 4. ayda anne sütü olmasa bile asla, yukarıdaki önerilerin dışında hızlı bir ek gıda geçişi önerilmez. Yani sebze-meyve-tahıl-et için daha 1 ay beklemeniz gerekiyor, sabırlı olun. Bu ayda anne sütünün yokluğunda veya annenin kanser tedavisi görmesi tüberküloz, AİDS gibi enfeksiyonlarına bağlı olarak emzirilemeyen durumlarda, bir de doktor önerisiyle sütünün yetersiz olduğu durumlarda bebeğin yaşına uygun formül süt verilebilir. 4-6 ay arası gerektiğinde 1 bir numara mamalar tercih edilir. Günlük miktarlar genellikle bebeğin iştahı tarafından belirlenmekle birlikte, kabaca bir bebeğin günlük ihtiyacı kilo başına 120-180 ml’dir. Anne sütünü her öğününü 150 ml gibi kabul ederek bir hesap yapabilirsiniz.

Mamalar da sonuçta inek sütünden üretilir, alerjik özellikleri büyük oranda ortadan kaldırılır. Ancak bebeğinizde standart mama ile alerji oluyorsa, ağır inek sütü alerjisi var demektir, doktorunuza danışın, bunun için özel formül sütler kullanmanız gerekebilir.


4 Ayda Kesinlikle Yasak Olanlar


İnek sütü
Arı mama+inek sütü
Bisküvi+ inek sütü
Sebze-meyve gibi tüm ek gıdalar mümkün oluğunca 6 aydan önce başlanmamalıdır.
Yumurta, Kıyma gibi hayvani proteinler
Yemek suları tattırmak
1 yaşa kadar yasak olanlar için 6 ay sonrasına bakınız.