7 Aylık Bebek Beslenmesi

Doğumdan itibaren bebeklerde açlık ve tokluk metabolizması harekete geçer. Bu nedenle anneler aşırı ısrarcı olmamalı ve yemediğinde çabuk paniğe kapılan bir duygu durumu izlememelidir.

Besinlerle ilk kez tanışan bebeği anlamaya çalışmalı ve metabolizmanın ihtiyaçlarının değiştiği bu dönemde sadece besinsel içeriği yüksek gıdalar tercih edilmeli ve besinler asla birlikte verilmemeli. Başlangıçta ayrı ayrı ve tane tane vererek herhangi bir problemle karşılaşıldığında, nedeni tespit etme konusunda zorlanmalar bu şekilde ortadan kaldırılmalıdır.

6. ayda başlanan ek besinlere devam ederken bebek aynı zamanda yeni besinlerle de tanıştırılmalıdır. Son yıllarda ek gıdaları 6-12 ay arası kademli olarak arttırılarak, buna oranla anne sütünün azaltılması önerilmektedir. Buna göre 6-8 ay arası günlük enerjinin %70-80’i anne sütünden gelmeli, ek gıdaya geçişte aşağıdaki besin çeşitlerinden her gün 2 tanesi seçilerek verilmeli. 8 aydan önce 4 öğün+kahvaltıya geçilmemeli. Eğer anne sütü yok veya yeterli değilse, o zaman alıştıktan sonra aşağıdaki tüm besin çeşitleri verilebilir.

Blender-rondo kullanımı, meyve-sebzelerin vitamin-mineral içeriğini azaltabilir. Besinler mümkünse çatalla ezilerek, cam rendede ezilerek verilmelidir. Eğer bu şekilde çok iyi ezemiyorsak ve bebek pütürlerden çok rahatsız olursa rondo veya blendır da son tercihiniz olabilir. Ancak bu alışkanlıktan en son 8. ayda mutlaka kurtulmak gerekir. Yoksa ileride çiğneme problemi ve yediklerini çıkartma şeklinde enerji alımında kısıtlılığa neden olabilir.

7 ay Sebzeleri ve Kurubaklagiller

Daha önce denediğiniz sebzelere ek olarak artık çeşitleri arttırma zamanı, 6 ayın sonu 7 ayın başı gibi Brokkoli, Karnabahar, enginar, Kereviz de deneyebileceğiniz sebzeler arasındadır, artık mercimek ve kabuklarını soymak şartıyla nohut-kuru fasulye de deneyebileceğiniz kuru baklagillerdendir. Tüm bunları 3-4 gün arayla denediniz ve gaz-alerji gibi sorunlar yaşamıyorsanız vermeye devam edebilirsiniz. Bakla 2 yaşına kadar pek önermiyoruz. Patlıcan için çok yazılır çizilir, içinde nikotin olduğu söylenir, ancak 1 kg’ında 1 mg olduğu ve midede parçalandığı için, bunu bir zararı yoktur, dolayısıyla aslında yasak değildir, ancak bebekler pek sevmediği için genellikle verilmez.

Peynir

Bu ay içerisinde tercih edilebilecek gıdalar arasında yavaş yavaş peynir yer almaya başlayabilir. Tuzu alınmış sade bir beyaz peynir türü tercih edilebilir. .Başlangıçta tek başına kullanılmalıdır. Tolere ettiği takdirde miktarı arttırılabilir ve yumurta sarısı ile kahvaltı öğününde omlet şeklinde vermeye başlanabilir.

Turunçgiller ve Muz

Portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi turunçgiler vitamin C den oldukça zengin olup bu dönemde bebeğin artan demir ihtiyacına yanıt olarak et ile birlikte ya da yeşil yapraklı sebzeler le birlikte alındığında demir kullanımını artıracaktır. Suyu bu dönem içerisinde ½ çay bardağı olarak kullanılabilir. Muz da bu ay içerisinde bebeğe çatal yardımıyla ezilerek verilebilir. Potasyum içeriği ile birlikte büyüme ve gelişmede ve kas yapısının düzgün çalışmasında etkin olarak rol almaktadır.

Ayran

7. aya giriş ile birlikte evde günlük pastörize sütten mayalanmış yoğurt ile yapılan ayrandan bardak kullanılarak yudumlamaya başlayabilir.

Tavuk Eti

Günümüzde tavuklardaki hormon ve antibiotik ilaveli yemlerle beslenmeleri dolayısıyla, mümkünse bildiğiniz çiftliklerden alabileceğiniz tavuklar tercih edilmelidir. Derisinden ayrılmış but veya gögüs eti tercih edilebilir. 8 aya kadar tamamen ezerek sebze pürelerinin içerisine ilave edilebilir. Asla tuz ve acı ilave edilmemelidir.

Bitkisel Yağlar

Özellikle zeytinyağı Omega 3 dediğimiz yağ asitlerinden oldukça zengin olup bu dönemde bebeği zeka gelişimini olumlu yönde etkilerken, sinir sisteminin oluşumunda da aktif olarak yer alır. Isıya oldukça duyarlı olduğundan yemeklere pişirme işlemi tamamlandıktan ve tencere ateşten alındıktan sonra ilave edilmelidir. Diğer sıvı yağlarda kullanabilir ve yine bebeğin sinirsel gelişimi ve zihinsel fonksiyonları açısından aktif bir rol oynayacaklardır.

1 Yaşına Kadar Bebeğe Verilmemesi Gereken Gıdalar:

Bal, içeriğindeki alerjenler ve kalpte ritm bozukluğuna yol açabilecek bazı toksinler dolayısıyla bebekler için tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Çilek ve balık dışı deniz ürünleri alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Tatlandırıcı içeren (sakarin, aspartam vs.) her türlü hazır gıda, doğal olmayan meyve suları kullanılmamalıdır.
Yumurtanın beyaz kısmı, yapısındaki proteinler nedeniyle yüksek alerjik özelliğe sahiptir. Alerjisi olmayan bebeklere 9-10 aylıktan sonra çok az miktarlarda başlanarak denenebilir.

İnek sütü çiğ ve muhallebi içinde, alerji riski taşır. Yoğurt ve peynir haline geldikten sonra protein yapısı değiştiği için zararlı etkileri ortadan kalkar.
Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler; içeriğinde kimyasal maddeler bulunmasının yanı sıra yağ ve kolesterol yönünden zengin olmaları zararlı olabilir. 1 yaşından sonra da mümkünse kullanımının önüne geçilmelidir.
Sakatatlar, özellikle beyin virüs taşıma ihtimali nedeniyle bebeklere verilmese daha iyi olur. Kuzu ciğeri veren yayınlar, ekoller de vardır. Ancak yüksek yağ içeriği dolayısıyla, beslenme alışkanlığı açısından biz çok önermiyoruz.

Tütsülenmiş balıklar (somon veya alabalık) tazeliklerini korumak için genellikle nitratlarla işlem görmeleri nedeniyle zararlıdır.
Kafein içeren kola, kahve, kakao, çikolata gibi besinler içerdiği kafeinle bebekte sinirlilik ve gerginlik yapabildiği gibi uykusuzluk problemi de yaratabilir. Kalsiyum gibi önemli minerallerinde vücutta kullanılmasını engeller.

Gazoz, kola, kutu meyve suları gibi asit-gaz ve/veya bol şeker içeren meşrubatlara hiçbir zaman alışmamasında fayda vardır.

ÖRNEK MENÜ

*Örnek olması amacıyla hazırlanmıştır. Her bebeğin kendi metabolik ihtiyacına ve sindirim fonksiyonuna göre değişebilir.

Sabah: Yumurta Sarısı

½ incedilim tuzu alınmış beyaz peynir

1 tatlı kaşığı pekmez de eklenebilir

½ ince dilim ekmek (tam buğday/tam tahıl/çavdar/ruşeym)

Meyve Püresi

Öğle: İnce ince kıyılmış veya dilimlenmiş ve derisinden ayrılmış tavuk butundan yapılmış sote

1 çay tabağı salata (birkaç damla limon ilavesi ile)

Akşam: ½ kase sebze çorba

1-2 yemek kaşığı evde mayalanmış yoğurt

*Herbir öğünde ortalama mide kapasitesi 200 ml’dir, anne sütünü bol alan bebeklerde, bu miktarlar 50-100 ml’ye de düşebilir. Çocuğun iştahına saygı gösterilmelidir.

* Günlük enerjinin %70-80’ini olacak şekilde anne sütü alımına devam edilmelidir.

Çocuğunuzun boy-kilo-baş çevresi gelişimiyle ilgili detaylı bilgi almak isterseniz bebek gelişim tablomuzu inceleyebilir, kendinize özel büyüme eğrileri oluşturabilirsiniz.

EK GIDA TARİFLERİ

Tarhana Çorbası:

Besinler:

1 tatlı kaşığı tarhana

1 tatlı kaşığı yağ

1 su bardağı su

Yapılışı:

Tarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir. Pişirme işlemi tamamlandıktan ve tencere ateşten alındıktan sonra yağ ilave edilebilir. Tarhana acısız olmalıdır.

SEBZE PÜRESİ

Besinler:

2-3 yaprak ıspanak

¼ adet kabak

¼ adet havuç

1 küçük boy patates

1 silme yemek kaşığı pirinç

1 tatlı kaşığı sıvıyağ

1 su bardağı su

Yapılışı:


Kaynayan suya doğranmış ve/veya rendelenmiş sebzeler ve pirinç konur. Hafif ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen sebzeler süzgecten geçirilir, püre haline getirilir ve ateşten aldıktan sonra sıvıyağ ilave edilir.

Meyve Püresi

Besinler:

1 orta boy elma, muz, armut veya şeftali

Yapılışı:

Meyveler bol su altında güzelce yıkanır ve kabukları soyulur. Meyveler çatalla ezerek veya cam bir rende yardımıyla rendelendikten sonra püre haline getirilir.