Anne olmak her kadının en büyük arzusu. Ancak her kadın bu konuda o kadar şanslı değil. Anne ve baba olabilmek için uzun tedavi süreçlerinden geçmeleri gerekiyor. Son zamanlarda gelişen tedavi yöntemleri sayesinde bu mutluluğa kavuşanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Biz de kısırlık tedavi konusunda JFK Hospital Tüp Bebek Merkezi Şefi Prof. Dr. Ümit Özekici ile söyleştik.

Kısıılık nedir?
Prof. Dr. Ümit Özekici :Bir yılı aşkın süredir,korunmaksızın düzenli cinsel ilişkide bulunulmasına rağmen gebeliğin oluşmaması durumudur.

Çiftler kısırlık nedeni ile doktora başvurmadan önce ne kadar beklemelidir?
Prof. Dr. Ümit Özekici :Kısırlıktan kuşkulanmadan önce dikkat edilmesi gerekli nokta mutlaka en az bir yıldır düzenli ilişki de olma şartı dır. Aksi halde başvuru için erkendir,

Kısırlık sorununun görülme nedenleri nelerdir?
Prof. Dr. Ümit Özekici :Kısırlık her iki eşe ait nedenlerden dolayı görülebilir. Yani sorun yarı yarıya dır. Erkeğe ait nedenler ereksiyon kusuru ,sperm sayı ve hareketlerinde azalma ,sperm yapısı bozukluğu^ağı şıklık sisteminde direnç sayılabilir. Kadına ait nedenler yumurtlama bozukluğu,kanallarda tıkanıklık, rahme ait yapısal bozukluk,yapışıklık,enfeksiyon,endometriozis denen bir hastalık,bağışıklık sistemi sayılabilir bunun dışında % 15-20 olguda nedeni belirsizdir.

Kısırlık tedavisinde hangi yöntemler uygulanmalıdır?
Prof. Dr. Ümit Özekici :Kısırlık tedavisinde nedenlere göre yönlenilir. Erkeğe ait sorunlar tıbbî ve cerrahi yönden düzelti içmiyorsa İnseminasyon (aşılama) veya tüp bebek/ mikroenjeksiyon düşünülebilir. Kadına ait nedenler yumurtlama ilaçlan ve cerrahî girişimlerle düzeltilemiyorsa yine aşılama ,Laparoskopi/Hîstereskopi operasyonları veya tüp bebek/mikroenjeksiyon düşünülebilir.

Tedavinin başarı oranı nedir?
Prof. Dr. Ümit Özekici :Sonuçlar kısırlık nedenine göre değişir, Yumurtlama bozukluğunda %50-60 kanalların açılmasında,%30-50 erkekte varikosel ameliyatından sonra, %50 aşılama ,%15-20 tüp bebek/mikroenjeksiyon,%35-40 canlı gebelik oranlandır.

Hangi şartlarda tedavinin başarısız olduğu kabul edilir?
Prof. Dr. Ümit Özekici :Yumurtlama tedavisi sonucu yumurta üretilemiyorsa kanallar cerrahî girişimle açılamıyorsa ,sperm sayı,hareket ve yapısı istenilen düzene çıkarılamıyorsa 4-6 kez İnseminasyon ve ortalama 4 kez tüp bebek girişiminden sonra gebelik oluşamıyorsa tedavi başarısız olmuş kabul edilebilir. Aslında bir çiftin bebek sahibi olabilmesi için kadını düzenli ve yeterli yumurtlaması,kanallarının açık olması,erkeğin cinsel ilişkiye girebilmesi ve yeterli bir sperm rezervine sahip olabilmesi gerekir,

Tedavinin başarısını etkileyen faktörler nelerdir?
Prof. Dr. Ümit Özekici :Tedavi düzenli olmalı önerilen yöntemlere.ilaç kullanımı hekim kontrolünde devam edilmelidir. Organik ve bileşik maddeler,yaş,alkol ve sigara kullanımı tedavi sonucunu etkiler.