Tüp bebek tedavisi Ramazan ayına denk gelen çiftlerin en çok merak ettiği soruların başında, orucun tüp bebek tedavisini etkileyip etkilemediği gelmektedir. Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi; anne ve baba adayının uzun süre aç ve susuz kalmasına yol açmaktadır. Bu durumda da anne adayı özellikle olumsuz etkilenebilir. Uzun süre aç ve susuz kalınması vücudun direncini azaltabilir ve ilaçlara olan yanıtı farklılaştırabilir. Bu gibi durumların göze alınmaması için tüp bebek tedavisi ertelenebilir ya da oruç kazası tedaviden sonra tutulabilir.

Oruç tutmak isteyen anne adayları:


Tedavi süresince anne adayının oruç tutması önerilmemektedir. Bu durumda beslenme düzeni ve metabolizma olumsuz etkilenebilir. Anne adayının bu aşamada bilmesi gereken bazı günlerde oruç tutamayacağıdır. İğne ve ilaç kullanımının gerektiği günlerde ve ultrasonda girildiğinde ya da yumurta toplama aşamasında anestezi kullanılacağı için oruç tutamayacağını bilmelidir. Ancak oruç tutma konusunda ısrarcı anne adayları varsa dikkat etmeleri gereken birçok nokta bulunmaktadır.



• Oruç tutarken tüketilecek 2 öğünde günlük olarak alınması gereken vitamin, mineral ve protein karşılanmalıdır.
• Günde en az 3 litre su tüketilmelidir.
• Anne adayı strese gireceği, yorulacağı ortamlarda bulunmamalıdır.
• İlaçlar, iftardan sonra düzenli olarak alınmalıdır.

Oruç tutmak isteyen baba adayları:


Baba adayları oruç tutmaktan, anne adayı kadar etkilenmemektedir. Baba adayları tedavi boyunca oruç tutabilir ancak vitamin, mineral ve protein açısından günlük ihtiyacını karşılamaya dikkat etmelidir. Uzun süren açlık dengeli beslenme sonucunda sperm sayısının azalmasına yol açmayacaktır.

Oruç tutan anne adaylarının dikkatine!

Anne adayı oruçluyken ve kullandığı ilaçlara bağlı olarak kan şekerinde hızlı düşmeler yaşayabilir. Bunun sonucunda da halsizlik, asabiyet, baş dönmesi, baş ağrısı gibi sorunlar meydana gelebilir. Kısırlık tedavisi gören hastalar, Ramazan ayı süresince oruç tutmayacaklarsa tüp bebek tedavisi yapılabilir. Bu sürede hasta, hem tüp bebek tedavisi yaptırıp hem de oruç tutuyorsa iğneleri ve ilaçları iftardan sonra yapabilir. Fakat yumurta toplama aşamasında anestezi kullanılmaktadır. Bugün oruç tutulması dinen de geçerli olmayacaktır. Bu günün hastaya doktoru tarafından bildirilmesi gerekmektedir.

Oruç sperm kalitesinin düşmesine yol açar mı?

Şayet baba adayı sigara ya da alkol kullanıyorsa, Ramazan ayı dolayısı ile bu zararlı alışkanlıklarından uzak durabilir. Bu aşamada da sperm kalitesi artabilir. Sigara ve alkol sperm kalitesini düşüren en önemli faktörlerden biridir. Bu sebeple de Ramazan ayı, erkek adayları için fırsat oluşturabilir.