Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu tüp bebek tedavisine psikolojik hazırlık hakkında bilgi verdi.

1 ) Psikolojik hazırlık süreci nasıl olmalı?

Tüp bebek tedavisi ile psikolojik hazırlık süreci birbirinden farklı düşünülmemesi gereken bir durumdur. Tüp bebek tedavisi, anne ve baba adaylarının evlilik hayatı süresince, en büyük sınavlarından biridir. Tedavi sürecinde başlamadan önce ve sonra, eşler psikolojik açıdan bu duruma hazırlanmaya ihtiyaç duyar.

Tüp bebek tedavisine başlama kararının alınması ile eşler, psikolojik açıdan ciddi anlamda çaba sarf edecekleri bir dönem içerisine girerler. Genel olarak yaşanan sıkıntının nedeni, tedaviye ihtiyaç duyan eşin, kendini psikolojik açıdan baskı altında hissetmesi, kendisini suçlu görmesi ve çevrenin baskısı altında kalmasından kaynaklanmaktadır. Kendini fazlası ile baskı altında hisseden ve bu tavrı da davranışlarına yansıtan eş, evliliğini riske sokacak hareketlerde bulunarak, eşlerde karşılıklı bir gerginlik yaşanabilir. Bu sebepten dolayı, tedavinin daha karar aşamasında, uzman bir psikolog yardımı almalarında yarar sağlanır.

İlk karar aşamasının geçilmesinden sonra, tedavi dönemi anne ve baba adayları için maddi ve manevi bakımdan zorlaşmayı devam ettirir. İlk olarak anne ve baba adaylarının bu tedavi sonucunda ki başarı oranlarını bilip, kabul etmesi gerekir. Kısacası, %100 bir başarının beklenmemesi, tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen çok fazla faktör olduğu halde, oranın %40 civarında olduğunu kabul etmeleri gerekmektedir.

2 ) Tüp Bebek Başarısında Stresin Etkisi

İnsan vücudu hormonlarla yönetilmektedir. Başka bir ifadeyle hormonlar vücutlarımızın söz sahibidir. Durum böyle olunca da, stres altında salgılanan hormonlar, birçok hastalığa sebebiyet verebilir.
Tüp bebek tedavisi, stresli bir dönemin ev sahibidir. Tüp bebek tedavisine başlayan eşler, neticeyi beklerken, ciddi anlamda stres altında kalırlar. Bu etki, vücut dengesini alt üst edebilecek bir durumdur. Aynı zamanda, yumurtlama ve yumurta döllenmesini, hatta embriyo kalitesine dahi etki eden faktörler arasında stres yer alır. Strese engel olunamasa da, stresi kontrol altına alıp, stresten en az hasar ile kurtulmayı, eşler kendilerinde bir koşul olarak görmelidir. Kısırlık tedavisi, kadınlarda daha çok yaşam kontrollerini kaybetme hissine neden olur. Bu durum kimi zaman öyle şiddetlenebilir ki, adayda depresyona sebebiyet verir. Depresyona giren adaylar ise, tedaviye istenilen cevabı veremezler. Moralleri eksik olduğundan dolayı, tedavide başarının elde edilmesinde, kişisel olarak destek olamazlar.
Kısırlık tedavisi fazlasıyla karışık bir durumdur. Bu durumda uzmana da fazlası ile büyük bir görev düşer. Hastaya en uygun tedavi yöntemi ile tedavi programı planlanmalıdır. Unutulmaması gereken konu ise, stresin kendi başına bir kısırlık sebebi olmasıdır.
Olumsuz düşünce şekli ve olumsuz hissetmek, işin en basit kısmıdır. Ancak gerçekten bebeği olmasını isteyen anne ve baba adayları, kafalarında oluşturdukları olumsuz düşünceleri bir kenara atıp, hedefe odaklanmalı ve olumlu düşünmelidir.

3 ) Çiftlerde ki psikolojik desteğin yararları nelerdir?

Çok fazla araştırma neticesinde, tüp bebek tedavisi sırasında psikolojik yardım almış olan çiftler ile tedavi sırasında psikolojik yardım almayan eşlerin karşılaştırılması, oldukça ilginç ve faydalı neticelerin alınmasına imkan sağlamıştır. Bu araştırmalar, tüp bebek tedavisi sırasında karşılaşılan psikolojik yardımın, çok olumlu sonuçlara sebep olduğunu göstermiştir. Bunun etkileri ise;
Tüp bebek tedavisi sırasında verilen psikolojik desteğin, tedaviyi olumlu açıdan etkilemesi ile, kadının hamile kalma olasılığında artışa rastlanmıştır.

Tedavinin tamamlanması ile sağlanan hamileliklerde, canlı doğum oranlarında artış görülmüştür.

Eşlerin kendi aralarında yaşadıkları kavgalarda, azalma göstermesi

Tedavi sırasında eşlerde ki depresyon ve anksiyetenin azalması

Tedavi sırasında oluşan stresin büyük bir oranda ortadan kalması