Baharı ve yazı içinde geçireceğimiz bahçelerimizde rahat yaşayabilmek ve yaşarken mümkün olan en az problemle karşılaşmak, baştan alınacak önlemlerle sağlanabilir...


Bahçeler İçin Gerekli Yaptırımlar

Drenaj

Bir bahçede yapılması gerekli en önemli şey, bu alana düşen veya etraftan gelen suların düzenlenmesidir. Arazideki boşaltılmayan su zemini bozar, bitki örtüsünü etkiler, zemin kaplamalarını deforme eder, zamanla çukur ve tümsekler yaratarak alanı yaşanamaz hale getirir.

Bunun için alandaki su disipline edilerek boşaltılmalıdır. Biz bu işleme drenaj deriz. Bir alandaki suların direne edilebilmesi için arazinin aldığı suya, eğimine ve ölçülerine uygun biçimde bölünerek kanallarla (ve kanalların içine döşenen drenaj boruları ile) donatılması gerekir. Bu kanallar döşenmeden önce, açılan kanallara mıcır serilerek drenaj kanallarına bir alt zemin oluşturulmalıdır.

Alan büyük ve toplanan su çoksa, arazi kenarında yapılacak bir depo toplanan suyun sonradan sulamada kullanılmasına yardımcı olur. Veya toplanan suları bağlayacak bir gider yoksa, toplama yerine kökleri su emen özel bitkiler (okaliptüs gibi) dikilerek fazla suyun emilmesi sağlanabilir.



Zemin Kaplamaları


Bitki örtüsü
Bahçelerimizin zeminini doğal haliyle kullanmak istiyorsak, drenajdan sonra serilen üst toprağı biraz sulamak onun doğal bitki örtüsüyle kaplanmasına yetecektir. İlave edilecek (karışık İngiliz bahçe örtüsü) tohumları doğal örtünün papatya gelincik gibi kır çiçekleri ile de karışmasını sağlar.

Çim kaplı bir bahçe istiyorsak ya çim yetiştirmeli ya da hazır serme çimle alanı kaplatmalıyız. Burada unutmamamız gereken şey, çim alanın her tarafının eşit şekilde güneş alması gerektiğidir. Gölge alanların çimleri farklı olduğu gibi bakımlarıda değişiklik gösterir.

Çim demek düzenli bir sulama sistemi demektir. Onun için çim alanların drenaj sonrasında bir sulama sistemi ile donatılması faydalıdır.

Taş zemin kaplamaları
Zeminimizi tümüyle veya kısmen çeşitli doğal taşlarla kaplıyabiliriz. Bu taşları doğal olarak zemine oturtabiliriz. Ama bunun için zamanla oluşacak oynamaları, kot farklılıklarını baştan kabullenmeliyiz. Çok formal bir bahçe istiyorsak ve zemini mermer, seramik, ahşap gibi bir malzemeyle kaplamak istiyorsak biraz inşaatı göze almamız gerekecektir

Doğal ölçülerde taş ve mıcır kaplama
Bir de drenaj yapımından sonra toprağın üstüne mıcır ve yuvarlak dere taşlarını sererek elde edebileceğimiz zeminler vardır. Bunlar çok doğaldırlar. Hiçbir düzlüğe tam olarak sahip olamazlar. Ama doğal görünümleri, yapım kolaylığı. Ve az uğraştırıcı oluşları nedeniyle tercih edilirler. Sadece bunlar senede bir elden geçirilmek, tekrar taşla takviye edilmek isterler. Çünkü kışın taşlar arasından otlar çıkacaktır.


Bahçeler oluşturulurken başlangıçta aydınlatılmaları da düşünülmelidir. Eğer TV-müzik gibi sistemler de olaya katılacaksa, onlarında alt yapıları aynı aşamada planlanmalı ve kablo ağının görülmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır.

Evet baştan bütün önlemleri alarak düzenlediğimiz bahçelerimizde yaşayacağımız teknik problemleri azaltabiliriz. Ama asıl olan, bizim bahçemizde duyduğumuz huzur ve bahçemizin içinde geçirdiğimiz mutlulukla dolu zamandır.


Umarım bahçeniz böyle duygularla dolu olur.