Ekinezyanın faydaları nelerdir?

Amerika kıtasında doğal olarak yetişen ve bu bölgede en popüler bitkiler arasında yer alan ekinezya, kıta yerlileri tarafından kullanılmış ve günümüzde halen çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan şifalı bir bitkidir. Adı, şeklinden dolayı, Yunanca dikenli kirpi anlamına gelen ‘ecinos’tan gelmektedir.

Ekinezya bitkisinin çiçeği, yaprakları ve kökü kullanılabilir. En sık kullanıldığı durumlar enfeksiyonlara karşı ve grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşıdır. Ekinezya kırmızı ayçiçeği, Brauneria angustifolia, Brauneria pallida, tarak çiçeği, Kansas otu, kirpi çiçeği, Hint başı ve koni çiçeği olarak da bilinir. Ekinezya bitkisinin çayını tüketebilirsiniz. Bu bitkinin birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.

Ekinezya çayı nasıl hazırlanır?

Çiçeği ve yaprakları kullanılsa da en etkili ve faydalı ekinezya çayı, bitkinin kökünden yapılır. Çayı hazırlamak için taze ekinezya kökü kullanacaksanız çeyrek kap kökün üstüne 1 kap kaynar su ekleyebilirsiniz. Kuru ekinezya kökü kullanacaksanız 1 kap suya 1-2 çay kaşığı ekinezya eklemeniz yeterli olacaktır. Her iki durumda da çayın iyice demlenmesi için demliğin kapağı kapalı halde 5-10 dakika bekleyin. Soğuk algınlığını daha hızlı geçirmek istiyorsanız ekinezya çayını sıcak içmeniz tavsiye edilir.

Kökü bitkinin faydalarını en çok alabileceğiniz kısmı olmakla birlikte ekinezya kökünden hazırlayacağınız çayın tadı biraz acı olabilir. Tat vermek için bal, limon suyu veya 1-2 ince dilim zencefil katabilirsiniz. Ya da çayın tatlı olması için kök yerine yapraklarından hazırlayabilirsiniz.

Ekinezya çayının günde 3 defa öğünler arasında tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 7-10 gün arası düzenli olarak içtikten sonra 2 hafta ara verilmesi önerilir.