Altmıştan fazla türü olan rüzgar gülü, gösterişli ve göz alıcı çiçeklere sahip, dış mekanlarda yetiştirilen bir süs bitkisidir. Bazı türleri dış mekanlarda, bazı türleri ise kesme çiçek olarak kullanılır. Anemon olarak da bilinir.

Rüzgargülü Nasıl Bir Bitkidir?

Ilıman ve sıcak iklimlerde yetişen rüzgargülü Ege ve Akdeniz bölgeleri başta olmak üzere Türkiye'de doğal olarak yetişen bir süs bitkisidir. Genellikle bahçe ve balkonlarda süs bitkisi olarak kullanılır. Önemli türleri arasında A. Blanda, A. Nemorosa. A hupehensis ve A. Narcisiflora yer alır. A. Blanda türü Türkiye'de doğal olarak yetişir.

Özellikleri: Taç yaprağı bulunmayan rüzgargülü, 4 veya 5 adet çanak yapraktan meydana gelir. Yaprakları köke yakın kısımlarında çıkar. Oldukça güçlü bir kök yapısına sahiptir. Rizom köklüdür. Türüne göre pembe, kırmızı, mor, beyaz ya da mavi renktedir.

Üretim: Rizom köklü bir bitki olan rüzgargülü tohum, soğan ya da yumru yöntemi ile çoğaltılır. Kökünden alınan parçalar eylül ayında dikilir. Bu dönemde toprağın ihtiyacına göre bir ya da 2 kez sulanması gerekebilir. Havaların çok soğuk gitmesi halinde, köklerin donmasını önlemek için üzeri samanla örtülür ya da korunaklı bir yere alınır. Tohumla üretim için mart ayı uygundur.

Toprak: Rüzgargülü nem oranı yüksek organik bileşikleri zengin ve gübreli topraklardan hoşanır. Çiçeklerin istenilen güzellikte olması için toprak drenajının iyi olması gerekir.

Güneş: Rüzgargülünün bodur türleri daha erken çiçek açar. Bu türler bahçelerin gölge alanlarından hoşlanır. Direkt güneş ışığı almayan, ağaç altlarında ve duvar kenarlarında yetiştirmeye uygundur. Japon rüzgargülleri ise daha fazla güneş ışığına ihtiyaç duyar. Kışın düşük sıcaklıklarda kompost uygulaması ile üzerlerinin örtülmesi gerekebilir. Yer değişimi için en uygun aylar ilkbahar aylarıdır. Gelişiminin sekteye uğramaması için ekildikten en az 2 yıl sonra yer değişimi yapılmalıdır.

Sulama: Mevsim şartlarına göre rüzgargülünün su ihtiyacı değişir. Özelikle kuru havalarda, toprağın tamamen nem kaybetmesine izin vermeden bol miktarda ve düzenli olarak sulanması gerekir.

Gübreleme: Düzenli gübreleme ve toprağı belirli aralıklarla havalandırma hem kök hem de gövde gelişimini destekler.