Alışveriş yapılırken kullanılan ve işyerleri için kolaylık sağlayan POS cihazının kullanımı çeşidine göre farklılık gösterir. POS cihazının kullanımı hakkında detaylı bilgiye sahip olmak, alışverişlerin doğru ve sorunsuz bir şekilde tamamlanması için oldukça önemli bir konudur.

POS Cihazı Kullanımı

İşyerinde POS cihazı olabilmesi için öncelikle o işyerinde bir internet bağlantısı olması gerekir. Bazı yerlerde kablolu, bazı yerlerde kablosuz internet ya da sim kartlar yardımıyla internet bağlantısı kurularak banka ile iletişime geçilmesi gerekir.

Önemli olan bir diğer konuda POS cihazının özelliği ile ilgilidir. Bazı POS cihazları çip okuyucu (kartların üzerinde bulunan çip), bazıları temassız özelliği, bazıları da kart üzerinde bulunan manyetik okuyucu sayesinde kart üzerindeki bilgilerin okunmasını sağlar. Örneğin; çipli kart ile POS cihazında işlem yapılacaksa kart cihaza yerleştirilir ve işlem boyunca çıkartılmaz. Aynı şekilde manyetik okuyuculu bir işlem yapılacaksa cihazın üzerinde bulunan manyetik okuyucu alandan kart geçirilir ve işlem bitirilir. Temassız cihazın kullanılabilmesi için temassız işlem özelliğine sahip kartın kullanılması gerekir.

Mobil POS cihazı sayesinde paket servisi yapan firmalar, pazarcılar, taksiciler de kart ile işlem yapabilir. Mobil POS cihazı GPRS, Wifi, Bluetooth, ya da sim kartı ile bağlantı kurularak işlem yapılır.

İşlem Nasıl Yapılır?

Çipli, temassız ya da manyetik okuyuculu POS cihazlarından herhangi birinde kart okutma işleminin ardından, işlem tutarı girilir ve giriş tuşuna basılır. Kart sahibine ait şifre bilgilerinin sorulduğu ekran çıkar, şifrenin girilmesinin ardından cihaz banka ile bağlantı kurarak bilgilere ulaşır ve onaylanırsa işlem bitirilir. Cihaz işlem özetinin yazılı olduğu bir belge verir. Bunun bir nüshası müşteride kalır. İşlem olumsuz sonuçlanırsa sebebinin (yetersiz bakiye, kart problemi, bağlantı problemi vs.) yazılı olduğu nüsha çıkar.

Rulonun Takılması

Her POS cihazında kartlardan yapılan işlemlerin yazıldığı bir kağıt rulo vardır. Yazarkasalarda bulunan fiş rulolarına benzer olan, harcama bilgilerinin yazılı olduğu belgenin cihaza mutlaka takılı olması gerekir. Rulonun nasıl takılıp çıkartılacağı her cihazda farklı olduğu için detayı bilgiye kullanılan POS cihazının kullanım kılavuzundan ulaşılabilir.

POS cihazından yapılan bir işlemin iptali ve ücretin iadesi ya da kazanılan puanlardan ödeme gibi işlemler de yapılabilir.