Kandil nedir, kandil geceleri neden önemlidir, berat kandilinin önemi, kadir gecesinin önemi, Regaip kandilinin anlamı


Kandil; eski zamanlarda aydınlatma amaçlı kullanılmış, yanan kısmı oldukça dar, içerisinde sıvı yağ ve fitil olan, genellikle görüntüsü itibariyle bir nevi çaydanlığı andıran yayvanca bir aydınlatma aracıdır. Kullanım olarak oldukça eski zamanlara dayanır. Hatta antik çağlardan kalma eserler arasında değişik kandillere rastlanmıştır.

Kandil Müslümanlar arasında özellikle Türkler’de ruhani bir mana taşıdığı için özellikle mescitler, dergahlar kandil ile aydınlatılmıştır. Yine bu ruhani değerinden dolayı kutsal sayılan ve Müslümanlarca kutlanılan beş mübarek geceye de “Kandil” ismi verilmiştir.

Bu beş mübarek gece Türkler tarafından çok benimsenmiş, bu geceler diğer günlerden farklı bir heyecan içerisinde yıllarca kutlanagelmiştir. Özellikle Osmanlılar zamanında II. Selim zamanından minarelere kandiller asılarak duyurulduğu için halk bu geceleri kandil geceleri olarak anmış, böylece şöhret bulmuştur.


Hicret’ten üç yüz yıl sonra ilk kez Mısır’da, Fatımiler döneminde Mevlit; dört yüzyıl sonra da Kudüs’te Miraç, Regaip ve Berat geceleri kutlanmaya, bu geceler camilerde toplu biçimde yapılan ibadetlerle geçirilmeye başlandı. Daha sonra bu kutlamalar İslam dünyasının bazı bölgelerine yayılarak gelenekleşti.

Kadir gecesi dışındaki gecelerin kutsallığı hakkında Kur-an’ı Kerim’de bir bilgi bulunmamakla birlikte, hadis-i şeriflerde de Beraat gecesi dışında diğer geceler için bir yönlendirme yoktur. Bundan dolayı kandillerin camilerde toplanılarak kutlanmasına bazı kişiler karşı çıkmıştır. Günümüzde de kandillerin kutlanması ile alakalı ileri geri konuşanlar bulunmakta ise de Müslüman halklar tarafından bu geceler heyecan içerisinde kutlanmaya, ibadetle geçirilmeye özen gösterilmektedir.

Kandil geceleri şu şekilde açıklanmıştır.

1. Kadir Gecesi: Kur-an’ı Kerim’in Dünya semasından Peygamber Efendimiz Muhammed Sallallahü Aleyhi Ve Sellem’e indirilmeye başlandığı gecedir. Tam olarak kesin tarihi bildirilmemiş olmakla birlikte ülkemizde Ramazan’ın 27. gecesi olarak kabul görmektedir.


2. Miraç Gecesi: Peygamber Efendimiz Muhammed Sallallahü Aleyhi Ve Sellem’in Miraç hadisesini yaşadığı gecedir. Recep ayının yirmi yedinci gecesi kutlanır.

3. Beraat Gecesi: Kur-an’ı Kerim’in Levh-i mahfuzdan Dünya semasına indirildiği gecedir. Şaban ayının on beşinci gecesidir.

4. Regaip Gecesi: Hz. Amine’nin Peygamber Efendimiz Muhammed Sallallahü Aleyhi Ve Sellem’e hamile kaldığı gecedir. Recep ayının ilk cuma gecesidir.

5. Mevlit Gecesi: Peygamber Efendimiz Muhammed Sallallahü Aleyhi Ve Sellem’in dünyaya geldiği gecedir. Rebiülevvel ayının on ikinci gecesidir.


Kandil gecelerinde en azından bir Tespih Namazı kılmak güzeldir. Yine Fazilet Neşriyat adlı yayın evinin bu beş geceye ve diğer mübarek gecelere ait dua ve ibadetleri içerir küçük kitapçık çalışması bu geceleri en verimli şekilde geçirebilmenin ipuçlarını barındırdığı için tavsiye edilir.