Türkiye dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi yağış ve nemlilik açısından farklı iklim bölgelerine sahiptir. Bulunduğumuz konum itibariyle yarı nemli yarı kurak alanlara sahip olan ülkemizde yıllık yağış miktarı ile yağışların ay bazında dağılımı büyük farklılıklar gösterir. Ülkemizde yağışların en fazla olduğu alanlar kenardağların denize bakan yamaçları olup onu Karadeniz kıyıları izlemektedir.

Kurak alanlara bakıldığında özellikle iç bölgelerde dağların etkisinde yağışların engellenmesi nedeniyle yağış miktarı daha az olup en iyi örneklerden birisi İç Anadolu bölgesinde Tuz gölü civarıdır. Yağışların dağılış haritasına bakıldığında eşit bir dağılım olmamakla birlikte hem kenar bölgeler hem de iç bölgelerde önemli farklılıklar bulunmaktadır. Ülkemizde en fazla yağış alan alanlar Doğu ve Batı Karadeniz dağları ile Batı Toros dağları ile Doğu Anadolu dağlarıdır. İç Anadolu Bölgesi, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin iç kesimlerinde ise yağış oranı büyük oranda azalmaktadır.

Türkiye’de nemlilik dağılışına bakıldığında ise en düşük mutlak nemin Anadolu’da Erzurum ve Kars illerinde olduğu görülebilir. Sıcaklığın oldukça düşük olduğu bu bölgelerde buharlaşma az olduğu için mutlak nem oldukça azdır. Yine maksimum nem açısından incelendiğinde ülkemizde en yüksek değerin Güney Doğu Anadolu bölgesi olduğu görülmektedir. Bağıl nem açısından incelendiğinde ise Karadeniz bölgesinin kuzey yamaçlarında en yüksek İç Anadolu bölgesinin iç kesimlerinde ise en düşük değer bulunur.

Alıntı