Afyon yöresel yemek kültürü açısından zengin bir ildir.İklim kış aylarında sert olduğundan dolayı insanlar sıcak bir çorbayı hiçbir zaman için reddetmezler.

Sakala çarpan çorbası içine konan malzemelerinin çeşitli olmasından dolayı farklı bir lezzettir.

Çorbanın yöre halkı tarafından bilinen bir hikayesi vardır . Geçmiş zamanların birinde bir dedeye çorbayı ikram etmişler. Dede kaşıkla değilde kaseden içmiş . Çorbanın içinde bulunan erişteler dedenin sakalına yapışmış. O günden sonra ismi sakala çarpan çorbası olarak kalmış.






  • Yarım su bardağı yeşil mercimek
  • Altı su bardağı tavuk ya da et suyu ( Yoksa normal su kullanabilirsiniz )
  • İki tane kuru soğan ( küçük)
  • 4 yemek kaşığı tereyağı ( margarinde olabilir )
  • Üç yemek kaşığı un
  • Yarım su bardağı tel şehriye
  • Kuru nane ve tuz
  • Bir yemek kaşığı salça





Mercimekler yıkanarak akşamdan ıslatılır. Tencereye ıslatılıp bekletilen mercimek konularak tavuk suyu ilave edilir ve 25-30 dakika kaynatılır.Soğanlar soyularak yıkanır ve ince ince kıyılır. Ocak kısık ateş konumunda iken yemeği yapacağımız tencereye yağ dökülür ve doğranan soğanlar eklenerek kavrulur. Sonrasında un katılarak karıştırılır.Mercimekleri de ekledikten sonra tuzunu atarız.Kaynayana kadar bekleriz ve tel şehriyeyi ilave ederiz. Çorbamızı 15-20 dakika daha pişirmemiz gerekir.

Çorbamız istediğimiz kıvama geldikten sonra ayrı bir tavada iki yemek kaşığı yağı eritip nane ekleyerek karıştırıyoruz . Yaptığımızı karışımı çorbanın üzerinden gezdiriyoruz.