Astım Atağı

Hemen ventolin + pulmicort verilir.
Oksijen verilir (2 L/ dk)
Düzelme olmazsa ventolin 20 dk sonra tekrarlanabilir. En fazla üç doz tekrarlanabilir. Daha fazla verilmez çünkü fazlası ters etki yaparak solunum sıkıntısını arttırabilir.
Hastanın solunum sıkıntısı düzeldikten sonra pürülans enfeksiyon bulguları varsa antibiyotik verilerek taburcu edilir.
Tipikse: Zinnat 500 mg tb 2×1 (10gün)
Atipikse: moxitec 400 mg tb 1×1 (5 gün)
Solunum sıkıntısı başka sebeplere de bağlı olabilir. Mesela pulmoner emboli olabilir. Veya anemi nedeniyle olabilir. Bu durumlarda ventolin pulmicort ile hasta rahatlamaz. Dikkat edilmelidir. Her hastada EKG görülmesi iyi olur.

(Örnek; solunum sıkıntısıyla bir hasta geldi. Ventolin pulmicort oksijen verdik ve nerdeyse hiç rahatlamadı. Sonra hemogram istedim her ihtimale karşı. Hastanın hemoglobini 6,1 geldi. Yani solunum sıkıntısı anemi nedeniyleymiş. Ve sorguladığımda birkaç gündür vaginal kanaması olduğunu söyledi. Derin anemi tanısıyla hastayı sevk ettim. Yani anemi de akılda tutulmalı.)

Hastada enfeksiyondan şüpheleniliyorsa ki çoğu alevlenmenin sebebi zaten enfeksiyondur, ya prednol yapmayın ya da antibiyotik de ekleyerek verin. Çünkü tek başına steroid bağışıklığı zayıflatır. Sefalosporin grubundan bir IV antibiyotik SF’e eklenebilir. Bu sırada IV verilen ilaçlara karşı anafilaksi gelişebilir, özellikle antibiyotik eklenecekse hasta yakından gözlenmelidir.”

..