Kanyon kısaca, nehirlerin zamanla dünya yüzeyindeki kalkerli alanları oymasıyla oluşan derin vadiler ve dar boğazlar olarak tanımlanabilir.

Şüphesiz bunların içinde en ünlüsü, A.B.D sınırları içinde bulunan ve Kolorado Nehri'nin milyonlarca yılda yararak oluşturduğu Büyük Kanyon'dur.

Aslında Türkiye coğrafyası da kanyon oluşumları açısından zengin olmasına rağmen yeteri kadar bilinmemektedir.

İşte doğaseverler için Türkiye'de bulunan en güzel kanyonlardan bazıları:

Valla Kanyonu

Kastamonu’nun Pınarbaşı İlçesi Muratbaşı Köyü sınırları içinde bulunan kanyon, Devrekani Çayı ile Kanlıçay’ın birleştiği bölgeden başlar ve Cide'ye doğru yaklaşık 12 km kadar uzanır. Yan duvarlarının 800-1200 metreye ulaştığı kanyonun kayalıkları yırtıcı kuş türlerine ev sahipliği yapar.

Küre Dağları içinde bulunan Valla Kanyonu mükemmel bir güzelliğe sahiptir; ancak bir o kadar da tehlikelidir. Teçhizatsız ve rehbersiz geçilmesi mümkün olmayan vadi, 1994 yılında 4 öğrencinin burada kaybolup, 14 gün sonra Cide'den çıkmaları ve kanyonu "Vahşi Cennet" olarak tanımlamaları ile adını duyurmuştur.



Göynük Kanyonu

Antalya'nın Kemer ilçesinin bir beldesi olan Göynük'te bulunan kanyon, profesyonel olarak turizme 2009 yılında açıldığından yeteri kadar bilinmemektedir. Eşsiz bir güzelliğine sahip olan bu doğal oluşum, dünyanın en iyi yürüyüş parkurları arasında gösterilen "Likya Yolu"nun bir kısmını da içinde barındırıyor.

Yazın su sıcaklığının 12 derece olduğu kanyon, doğaseverlere macera dolu ve oldukça eğlenceli bir parkur sunuyor.





Köprülü Kanyon

Isparta'nın Sütçüler ilçesinden başlayıp Antalya'da denize kadar uzanan vadi, Türkiye'nin en önemli rafting ve trekking merkezlerinden biri konumundadır. Kanyonun ilk etabı Antalya'ya doğru 25 km boyunca dar vadilerden oluşur; daha sonra nehir tamamen açık alandan akarak tekrar dar ve dik kayalıklardan oluşan bir boğaza girer.

Suyun yükseldiği zamanlarda kanyonda yürüyerek geçiş yapmak zordur; yaz ayları trekking için daha uygundur.



Saklıkent Kanyonu

Fethiye'nin en çok turist çeken merekzlerinden biri olan Saklıkent, Muğla ve Antalya arasında adeta bir doğal sınır gibidir. Antik dönemde sığınak olarak kullanıldığı bilinen vadi, çökme sonucu oluşmuştur.

Etkilyeyici bir görünüme sahip olan bu saklı cennet, yaklaşık 18 km uzunluğunda olup, turistik açıdan tamamının görülmesi mümkün değildir. Duvar yükseklikleri 400-500 metreyi bulur. Kanatlı at Pegasus efsanesinin buradan doğduğu rivayet edilir.



Ulubey Kanyonu

Uşak'ın Ulubey ilçesinde bulunan ve yeni keşfedilen kanyon henüz profesyonel anlamda turizme açılmamıştır. 40-45 km uzunluğa sahip olan vadi, Ulubey ve Banaz çayları boyunca uzanan bir ana kanyon ile ona bağlanan yan kanyonlardan oluşur.
Coğrafi özellikleri ve doğa sporlarına elverişliliği ile büyük bir potansiyele sahip olan kanyon, dünyanın en iyilerinden biri olmaya aday...





Ihlara Kanyonu

Aksaray il sınırlarında bulunan bu vadi, Türkiye'nin en popüler merkezlerinden biri olup, her yıl yerli ve yabancı turist akınına uğramaktadır.
Volkanik bir dağ olan Hasandağı'ndan çıkan lavlar zamanla soğuyarak çöküntüye uğramış ve bu çatlaklardan yol bulan Melendiz çayı yıllar içinde kanyona bugünkü şeklini vermiştir.
Vadi, sadece coğrafi açıdan değil, tarihi açıdan da önemli bir yere sahiptir. Kanyon boyunca, dik yamaçlara oyulmuş eski kiliselere, mezar ve barınaklara rastlamak mümkündür.
Bazı barınak ve kiliselerin birbiriyle yer altından bağlantılı olduğu bilinmektedir.



Cehennemderesi Kanyonu

Artvin'in Ardanuç ilçesi yakınlarında bulunan Cehennemderesi, kanyon oluşumlarının en tipik örneklerinden biri olmasına ve çarpıcı manzaralara ev sahipliği yapmasına rağmen yeteri kadar tanınmamaktadır.

Bölgedeki derelerin birleşerek kireçtaşlarını yarmasıyla oluşan kanyon vadisi oldukça dik yamaçlara sahiptir, hatta kimi yerlerde kayalıklar düz duvarı andırır.
Birkaç kilometre boyunca ilginç manzaralar sunan kanyonun bazı noktalarında gökyüzünü görmek neredeyse imkansız hale gelir.





Sansarak Kanyonu

Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan Sansarak da yine az bilinen doğa harikalarından biri...

Yer yer daralıp açılan yaklaşık 7 km uzunluğundaki vadi, doğa yürüyüşüden hoşlananlar için harika bir parkur sunuyor; ancak hazırlıksız ve rehbersiz gidenler için tehlikeli olabilir. Kanyon, kampçılar tarafından da ilgi görüyor.