Lohusa depresyonu nedir, Lohusa depresyonu belirtileri

Doğumdan hemen sonra annede ortaya çıkan lohusa depresyonu hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde… Lohusa depresyonu nedir? Lohusa depresyonu nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

LOHUSA DEPRESYONU NEDİR?

Lohusa dönemi doğum gerçekleştikten hemen sonra başlayan ve 6 hafta yani 40 güne kadar süren dönemdir. Bu dönemde annede hamilelik boyunca meydana gelen fizyolojik ve psikolojik değişimler normale döner. Çok yükselen hormonlar birden normale dönünce yeni anne bu duruma hemen adapte olamayabilir. Bunun sonucunda da doğum sonrası melankoli, depresyon ve psikoz olarak isimlendirilen sıkıntılar oluşabilir.

LOHUSA DEPRESYONU NEDENLERİ

Lohusalık depresyonu her kadını etkileyebilir. Ancak bazı kadınlar buna daha yatkındır.

Daha önce hayatında depresyon geçirmiş veya akrabalarından depresyon geçirmiş olan kadınlar, genetik olarak buna daha yatkın olabilirler.

Çoğu lohusalık depresyonunun, enerjiyi ve ruh halini belirleyen hormonların seviyelerindeki dalgalanmalar sebebiyle olduğu düşünülmektedir. Hamilelikte yükselen östrojen ve progesteron hormon seviyeleri, doğumla birlikte aniden düşerler hatta bazı kişilerde tiroid hormonu da düşüş gösterir. Bu hızlı hormon değişimleri, beyindeki ruh halini düzenleyen kimyasalları etkiler ve üzgünlük, modun düşmesi ve depresyon gibi durumlara neden olur. Stres hormonları da ruh haline ilave etki edebilir.


LOHUSA DEPRESYONU BELİRTİLERİ


– Şiddetli hüzün ile birlikte duyarsızlık ve boşluk duygusu
– Hafıza zayıflığı
– Bebeği istememe ve bebekle ilgilenmeme
– Konsantrasyon güçlüğü
– Sürekli hissedilen yorgunluk
– Uyku bozukluğu
– Suçluluk hissi
– Unutkanlık
– İştah değişikliği
– Sürekli olarak bebeğe zarar verebileceği korkusu ve endişesi
– Panik atak, aşırı sinirlilik, sürekli ağlama isteği
– Sosyal hayattan kendini soyutlama veya kendini dışlanmış hissetme
– Psikomotor retardasyon ( işlevlerde yavaşlama, normalden daha yavaş düşünme, konuşma, hareket etme )
– Ajitasyon (kişinin ruhsal gerginliğini dışa vurması sonucu oluşan etrafına karşı saldırganlık durumu)

LOHUSA DEPRESYONU TEDAVİSİ

Doğumdan sonra 8-11 gün arası süren hormonlarında neden olduğu stres, kaygı gibi durumlar kısa sürede kaybolur. Lohusa Depresyonu tedavi edilmezse 2 yıla kadar sürebilir.


Doğum sonrası depresyonunun tedavisinde psikoterapi, ilaç tedavisi ya da bunların kombinasyonu düşünülebilir. Tedavi kararını verirken – eğer hayatı tehdit eden bir durum ya da çok şiddetli bir depresyon söz konusu değilse – anneyle ortaklaşa karar almak önemlidir.

Tedavide en önemli nokta ise annenin yardım arayışı için bir profesyonele başvurmasıdır. Anneler bir çok sebeple tedaviye başvurmamakta ya da geç başvurmaktadır. Bu da annenin bebekle bağ kurmasını zorlaştıran bir durum yaratır.

Psikiyatrik tedavinin yanı sıra yaşam tarzıyla ilgili bazı değişiklikler de iyileşmeye katkıda bulunur. Annelikle ilgili gerçekçi beklentiler içine girmek, kendine zaman ayırmak, sosyalleşmek, sosyal destek için yakınlardan yardım istemek lohusa depresyonunun düzelmesine katkıda bulunur.