Suudilere vize yasağı

ABD'den Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi sonrası Suudi Arabistan'a yönelik ilk adım geldi. Washington yönetimi, Kaşıkçı cinayeti ile ilgili oldukları gerekçesiyle 21 Suudi yetkilinin vizelerini iptal ederek yasak konulmasına karar verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo vize yasağının sadece atılan ilk adım olduğunu ifade etti ve yeni yaptırımların gündeme gelebileceğinin sinyalini verdi.

ABD basını, vize yasağı getirilen isimler arasında Suudi istihbarat yetkililerinin ve Kraliyet Sarayı görevlilerinin bulunduğunu ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda bir basın toplantısı düzenleyen Pompeo, “Bu cezalar bu konuda söylenmiş son söz olmayacak” dedi ve “ABD’nin Kaşıkçı’nın bu denli acımasız bir eylem sonucu susturulmasını hoş görmesi beklenmemeli. Bu durumdan ne ben ne de Başkan (Donald Trump) memnunuz” diye konuştu.

Ancak Pompeo atılacak adımlar konusunda ABD’nin çıkarlarını da gözetmeye özen gösterdiklerini söyleyerek, “Bu suçu işleyenlerin hesap vermesini sağlamak ve Amerika’nın çıkarlarını korumak gibi ikili hedefleri gözetmeye devam ediyoruz” dedi.