İran'ın Hürmüz Boğazı'nda bir Amerikan yük gemisine el koyduğu iddia edildi. Ancak Pentagon, İran tarafından ateş de açılan geminin, Amerikan değil, Marshall Adaları bandıralı olduğunu açıkladı. Gemiye ateş açılmasını "yakışıksız" olarak niteleyen ABD, USS Farragut adlı destroyerini bölgeye gönderdi.

Suudi televizyonu El Arabiya'nın haberine göre, İran güçlerince ateş açılan gemide 34 mürettebat bulunuyordu. Haberde, geminin İran'ın güney kıyısındaki Bandar Abbas limanına götürüldüğü bildirildi.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars, gemiye "karasularına izinsiz girdiği" için el koyulduğunu öne sürdü.

ABD: GEMİ MARSHALL ADALARI BANDIRALI

Ancak Associated Press'in haberine göre, Pentagon sözcüsü Steve Warren, İran güçlerinin ABD gemisine değil, Marshall Adaları bandıralı Maersk Tigris'e çıktığını söyledi. Warren, olay sırasında Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemideki mürettebat arasında ABD vatandaşı olmadığını belirtti. El Arabiya, mürettebatın ABD'li olduğunu öne sürmüştü.

Pentagon sözcüsünün açıklamasına göre; İran Donanması'na bağlı devriye tekneleri, Maersk Tigris'in İran sularından uzaklaşmasını istedi. Suudi Arabistan'ın Cidde kentinden Birleşik Arap Emirlikleri'ne giden Maersk Tigris'in kaptanı bu talebi reddedince de geminin pruvasına ateş edildi. Ardından da gemiye çıkıldı. Warren olayda yaralanan olmadığını belirtti.

ABD SAVAŞ GEMİSİ BÖLGEYE GÖNDERİLDİ

Warren, Maersk Tigris gemisinden gelen yardım çağrısı üzerine Amerikan destroyeri "USS Farragut" ve ABD uçaklarının gözlem için bölgeye gönderildiğini açıkladı. Warren, destroyerin en hızlı şekilde, Maersk Tigris'e en yakın yere gideceğini söyledi.

Pentagon ayrıca gemiye İran güçlerince ateş açılmasını "yakışıksız" olarak niteledi.

MARSHALL ADALARI, BİR DÖNEM ABD TARAFINDAN YÖNETİLİYORDU

Daha önce Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili de şu ana kadar herhangi bir Amerikan gemisinin bir İran limanına yönlendirildiğine dair bilgi sahibi olunmadığını söylemişti. Ajans, ortaya atılan iddiaların ardından ABD'nin Bahreyn'deki 5'inci Filosu'ndan da yorum yapılmadığına dikkat çekmişti.

Maersk Tigris'in, Hamburg merkezli Rickmers Group'a bağlı Singapur şirketi Rickmers Ship Management tarafından işletildiği belirtildi.

Pasifik Okyanusu'ndaki Marshall Adaları, bir dönem ABD tarafından yönetiliyordu.