Dünya bugün üç kıtada meydana gelen terör saldırılarıyla sarsıldı. Fransa'da bir gaz fabrikasına, Kuveyt'te bir Şii camisine ve Tunus'ta iki otele saldırı düzenlendi. Üç saldırıda şu ana kadar 62 kişi yaşamını yitirirken, çok sayıda yaralı var.



FABRİKA ÇİTLERİNDE KESİK BAŞ

Fransa'nın Grenoble kentinde bulunan Saint-Quentin-Fallavier'de, Amerikan Air Products'a ait gaz fabrikasına barikatları yıkarak giren saldırganlar, fabrikanın içinde patlayıcılar kullandı. Saldırganlardan birinin oksijen tüpünü patlatmak üzereyken itfaiye ekipleri tarafından yakalandığı belirtilirken, saldırının asıl amacının fabrikayı havaya uçurmak olduğu konuşuluyor.

Saldırganın adının Yassine Salhi olduğu, 2006'da Selefilerle ilişkisi nedeniyle dikkat çeken bir isim olduğu ifade edilirken, saldırının en çarpıcı yanı ise fabrika çitlerinde kesik baş bulunması. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, kesik başın üzerinde Arapça yazılar görüldüğünü söylerken, olay yerinde de biri siyah biri beyaz olmak üzere Arapça yazılı bayraklar bulunduğu açıklandı.

"KURBAN KATİL ZANLISININ PATRONU" İDDİASI

Fransa'da bir gaz üretim tesisine düzenlenen saldırıda kafası kesilerek öldürülen kurbanın, daha sonra yakalanan katil zanlısının patronu olduğu iddia edildi. Le Figaro gazetesinin haber sitesi, saldırıyı araştıran adli kaynaklara dayanarak verdiği haberde, kurbanın 45 yaşlarında ve bir sanayi işletmesinin sahibi olduğunu duyurdu. Haber sitesi, öldürülen kurbanın, saldırının ardından yakalanan 35 yaşındaki Yassine Salhi'nin patronu olduğunu bildirdi.



Katil zanlısı ve kurbanın kimyasal maddeler ve gaz tedarik işleri ile uğraşan Air Produc şirketine cuma günü birlikte aynı araba ile dağıtım yapmalarının öngörüldüğü kaydedilen haberde, zanlının araba ile giriş kapısını patlatmadan önce cinayeti işlediğini yazdı.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, fabrika saldırısında yakalanan Yassine Salhi isimli şahsın suç kaydı bulunmadığını ancak radikalleşebileceği gerekçesiyle bir dönem güvenlik birimlerince izlemeye alındığını bildirmişti. Cazeneuve, Fransa'nın Lyon şehri yakınlarındaki Saint-Quentin-Fallavier kentinde bir gaz üretim tesisine saldırı ile ilgili yakalanan 35 yaşındaki şüphelinin Lyon bölgesinde ikamet ettiğini ifade ederek, saldırının terör saldırısı olduğunu düşündüklerini kaydetmişti.

Şİİ CAMİSİNE IŞİD SALDIRISI

Kuveyt'in başkenti Kuveyt'te bulunan Şii camisi İmam Sadık'a Cuma namazı esnasında intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda 24 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi de yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Caminin, kentteki Şiilerin en fazla kullandığı cami olduğu ve saldırı anında 2 bin kişinin ibadet ettiği belirtildi.



IŞİD'in açıklamasında, intihar bombacısının adının Ebu Süleyman el-Muvahid olduğu ifade edildi ve hedefin "reddedenlerin tapınağı" olduğu söylendi.

TUNUS DA TERÖRÜN HEDEFİ OLDU

Fransa ve Kuveyt'teki saldırıların ardından Tunus da teröre hedef oldu. Tunus'taki iki turistik otelin plajını basan silahlı saldırgan 37 kişiyi öldürdü.

Tunus sağlık bakanlığı Sözcüsü Şükri Nutfi yaptığı açıklamada, saldırıda aralarında Tunus, Almanya, İngiltere ve Belçika vatandaşlarının bulunduğu 37 kişinin hayatını kaybettiğini, 35 yaralıdan 3'ünün de durumunun ağır olduğunu duyurdu.



SALDIRIYI BİR ÖĞRENCİ GERÇEKLEŞTİRDİ

İçişleri Bakanlığı güvenlik işlerinden sorumlu Devlet Katibi Refik eş-Şeli, yerel bir radyoya yaptığı açıklamada, saldırıyı düzenleyen kişinin Kayravan kentinden Tunuslu bir öğrenci olduğunu söyledi.



SİLAHINI ŞEMSİYE ALTINDA SAKLADI

Tunuslu üst düzey güvenlik yetkilisi Refik Çelli, öldürülen saldırganın Tunuslu bir öğrenci olduğunu ve polis ya da istihbarat servislerince tanınan bir kişi olmadığını belirtti. Çelli, Tunus'un orta bölgesindeki Kayruan bölgesinden gelen saldırganın, yanındaki Kalaşnikof'u plaj şemsiyesinin altında saklayarak otele girdiğini ve havuzun olduğu bölümden geçerek plaja ulaşana kadar gördüğü insanları vurduğunu söyledi. Çelli, saldırının tek kişi tarafından gerçekleştirildiğinin düşünüldüğünü belirtti.



İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Arui, silahlı baskını "terör saldırısı" olarak niteledi.