Almanya’dan kritik açıklama: Avrupa kendini Türkiye’nin şantajına maruz bırakmamalı

Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Avrupa'nın Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat konusunda kendini Türkiye'nin şantajına maruz bırakmaması gerektiğini söyledi.

Gabriel, Türkiye’nin idam cezasını geri getirme hamlesiyle kendini Avrupa’dan uzaklaştırdığını belirtti. Alman siyasetçi, idam cezasının AB’nin temel haklar sözleşmesini açık bir şekilde ihlâl ettiğini de sözlerine ekledi.
Temel haklar sözleşmesinin AB’nin hayati bir parçası olduğunu vurgulayan Gabriel, “Eğer Türkiye AB’nin bir parçası olarak kalmak istiyorsa, bu sözleşmeyi uygulamalı” dedi.
Almanya Sosyal Demokrat Partisi Lideri, “Bu standartları hayata geçirmek ya da daha kötü bir hale getirmek Türkiye’ye bağlı” şeklinde konuştu.


ÇAVUŞOĞLU’NUN SÖZLERİNE ŞU YANITI VERDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa’nın Türklere vize muafiyeti sözünü yerine getirmemesi durumunda, Türkiye’nin AB’yle yapılan göç anlaşmasından çekilebileceğini söylemişti.
Çavuşoğlu, Almanya’nın Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesine verdiği mülakatta şunları söylemişti:
“2013 yılında Geri Kabul Anlaşması ile bağlantılı olarak vize serbestisine ilişkin anlaşmayı imzalamıştık. Ayrıca mart ayında AB ile Türkiye'ye geri getirilen her Suriyeli karşılığında başka bir Suriyelinin bir AB ülkesine yerleştirilmesinin öngörüldüğü anlaşmayı imzaladık. Bu formül işliyor. Ancak bunların hepsi vize serbestisine bağlı. Bu husus da 18 Mart tarihli anlaşmanın bir parçası. Bu bir tehdit değil. Eğer vize serbestisi uygulanmazsa, biz de Geri Kabul Anlaşması’nı ve 18 Mart'ta imzaladığımız anlaşmayı bir kenara bırakmak zorunda kalacağız.”
Gabriel, Çavuşoğlu’nun bu çıkışına cevaben, “Vize muafiyeti olup olmayacağı Türkiye’ye bağlı. Almanya ve Avrupa hiçbir koşulda şantaja maruz kalmamalı” dedi.
Başbakan Angela Merkel’in yardımcısı Gabriel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Köln mitingine telekonferans yöntemiyle katılmasının engellenmesini ise hoş karşıladığını ifade etti.


AVUSTURYALI GENÇ BAKANA TWITTER’DAN CEVAP

Öte yandan, Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz da Çavuşoğlu’nun vize muafiyetiyle ilgili açıklamalarına Twitter’dan yanıt verdi. Kurz, “Mevlüt Çavuşoğlu’nun ültimatomunu kabul etmiyor ve geri iade ediyorum. AB bağımlılıkla hareket edemez, kendi sınırlarını korumak zorundadır” mesaj paylaştı.

Çavuşoğlu ise, 29 yaşındaki genç bakana Twitter üzerinden yarı İngilizce yarı Almanya cevap vererek, “Bu bir ültimatom değil Sebastian, bu benim kişisel fikrim. İfade özgürlüğü arkadaşım” dedi.


ERDOĞAN KURZ’U HEM ÖRNEK GÖSTERDİ, HEM DE ONUNLA KAVGA ETTİ

Türkiye, Sebastian Kurz’u epey yakından tanıyor. Geçen Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kırşehir’de yaptığı bir konuşmada, seçme-seçilme yaşının 18’e düşürülmesine değinirken, üstü kapalı olarak Avusturyalı bakandan şu sözlerle bahsetmişti: “Avrupa’da 27 yaşında Dışişleri Bakanı var.”
Öte yandan, Erdoğan ile Kurz arasında 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce de ciddi bir gerginlik yaşanmıştı.
Seçimlerden önce Avusturya'nın başkenti Viyana'ya giden Erdoğan, burada Avrupa Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) 10'uncu yıl etkinliğine katılmış ve konuşma yapmıştı.
Tam bu konuşma öncesi Kurz, Erdoğan'a yönelik çok sert eleştirilerde bulunmuştu. O dönem Başbakanlık görevini yürüten Erdoğan, bu eleştirilere rağmen Dışişleri Bakanı Kurz ile Viyana'da bir araya gelmişti.