Günün Sözü DamlaPenia.
Her şey neye layıksa ona dönüşür. -Mevlana
Etiket Listesi

Seçenekler
Seçenekler
Stil
Farkedmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
13 Nisan 2016
Bulunduğu yer
Tel'aran'rhiod
Mesajlar
20.014
Seslenildi
1781 Mesaj
Etiketlendi
96 Konu

Standart Tramvaylar Şehri “Lizbon”

30 Kasım 2016
1


Nostaljik tramvayları ile Lizbon, Portekiz’in en büyük şehri ve başkentidir. Atlantik Okyanusu’nun kıyısında yer alan şehir, Portekiz’in en zengin bölgesidir. Dünyanın en zengin kültüre ve renge sahip başkentlerinden biri olan Lizbon, Avrupa’’nın en hızlı büyüyen metropollerinden biridir. Nüfusu 3bine yakın olan şehir, refah düzeyi açısından Avrupa Birliği ortalamalarına göre oldukça üst seviyededir.

2004 yılında Lizbon’un Baxia adındaki şehir merkezi, UNESCO Dünya Mirasları listesine eklenerek koruma altına alınmıştır. Aynı İstanbul gibi yedi tepe üzerine kurulmuş olan Lizbon, gezilip görülecek değerler açısından zengindir. Tarihi binaları, kendine has kültürünün yaşandığı sokakları, anıtları, manastırları ve meydanları ile pek çok turistin gözde tatil merkezi haline gelmiştir.

Ticaret Meydanı, Nossa Senhora da Conceiçao Velha Kilisesi, Rossio Meydanı, Elevador de Santa Justa, Belem Kulesi, Keşifler Anıtı, Jeronimos Manastırı… Sayabileceğimiz örneklerden sadece birkaçıdır. Lizbo’n’un sembollerinden biri olan Elevator Santa Justa, dev bir şehir asansörüdür. 1902 yılında Eiffel kulesinin mimarı Gustave Eiffel’in öğrencisi Rauol Mesnier du Ponsard tarafından yapılmıştır. Bu asansör ile şehri kuş bakışı olarak izlemek mümkün. Mimarı açıdan zenginliği ile tanınan kent, tarih boyunca geçirdiği dönemlerin sanatsal ve mimari geleneklerinden esinlenerek, Roma, Gotik, Barok, Modern, Postmodern ve geleneksel tarzda eserler ile doludur. Geniş caddeler, büyük bulvarlar, meydanlar ve anıtların yanı sıra, turistlerin ilgisini çeken önemli yerlerden biri de, Lizbon’un müzeleridir.


Şehirde pek çok müze vardır. Antik sanat eserlerinden mozaiğe, okyanus müzesinden at arabası müzesine hatta eczacılık müzesine kadar pek çok bilim ve sanat dalına dair inceleme ve sergileme alanları yaratmış müzeler, kentin en hareketli yerlerindendir. Kış aylarında yoğun ilgi gören opera binası, her sezon tiyatro ve konserler ile şenlenen alanları ile kültürel etkinliklerin sıklıkla düzenlendiği Lizbon, Santo Antonio Festivali’ne ev sahipliği yapar. Her yıl haziran ayında düzenlenen, beş gün süren bir festivaldir. Ayrıca Lizbon’da her yıl Gay ve Lezbiyen Film Festivali düzenlenir.
Şehrin ekonomisi hizmet sektörüne yoğunlaşmıştır. Kentin güney kısmı, oldukça gelişmiş bir sanayi bölgesidir. Portekiz’de bulunan pek çok uluslar arası şirketin merkez binaları, başkent olan Lizbon’dadır.

Lizbon’da ulaşım genelde metro ile sağlanır. Bunun yanı sıra, otobüs ve füniküler araçları sayesinde şehirde trafik sıkıntısı yaşanmamaktadır. Şehrin en geleneksel ulaşım aracı ise tramvaydır. 19. Yüzyıldan beri faaliyetini sürdüren tramvaylar, rengarenk karıncalar gibi şehrin bir ucundan diğer ucuna adeta bir açık hava müzesi sunarcasına ulaşımı sağlamaktadır. Portekiz’in dünyaya açılan kapısı olan havalimanı ise, ülkenin başkenti olan Lizbon’dadır.

Bishamon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
25 Kasım 2016
Mesajlar
1.770
Seslenildi
141 Mesaj
Etiketlendi
54 Konu
Standart Cevap: Tramvaylar Şehri “Lizbon”
30 Kasım 2016
2
Tamam, taşınacağım şehri buldum.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
Son Mesaj