Günün Sözü DamlaPenia.
Her şey neye layıksa ona dönüşür. -Mevlana
Etiket Listesi

Seçenekler
Seçenekler
Stil
Farkedmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
13 Nisan 2016
Bulunduğu yer
Tel'aran'rhiod
Mesajlar
20.014
Seslenildi
1781 Mesaj
Etiketlendi
96 Konu

Standart İskoçya nasıl bir yer?

12 Aralık 2016
1

Birleşik Krallık ’ta yer alan Galler, Kuzey İrlanda, İngiltere ve İskoçya’dır. Bu krallıkta en kalabalık nüfusa sahip olan İngiltere’den sonra, ikinci en fazla nüfusa sahip ülke İskoçya’dır. 18 Eylül 2014’de düzenlenen bağımsızlık referandumu ile İskoçya Birleşik Krallık ’tan çıkarılmıştır. İskoçya’nın Başkenti Edinburgh’un, yer aldığı ada ise Britanya’dır. İskoçya 3 bölgeye ayrılmıştır. Kuzeyden güneye doğru ayrılan bu bölgelerse, Highlands, Central Belt ve Southern Uplands’dir. İskoçya nüfusunun çoğu, deniz seviyesine yakın olan Central Belt bölgesinde yaşamaktadır. Central Belt bölgesinin en kalabalık şehirleri ise,Edinburgh, Glasgow ve Stirling’dir. İskoçya’da çok sayıda ada mevcuttur. İskoçya gölleri, adaları, dağları ile oldukça zengin doğaya sahip ülkeler arasındadır. İskoçya tam anlamıyla bağımsız bir ülke değildir. Ama buna rağmen, İskoçya’nın kendine özgü bayrağı, parlamentosu ve başkenti mevcuttur. İskoçlar, tarihlerine, kültürlerine, geleneklerine oldukça önem verirler. Ayrıca kendi kültürlerini sürekli yaşatıp, geleneklerini canlı tutmaya özen gösterirler.



Başkent Edinburg


İskoçya’nın en büyük ikinci şehri Edinburgh’tur. Başkent, İskoçya’nın doğusunda yer alır. Ayrıca kuzey denizine de oldukça yakındır. Bu şehir görüntüsü, mimarisiyle oldukça dikkat çekmektedir. Şehir tarihi,imkanları, büyüklüğü, güzelliğiyle görenleri büyülemektedir. Halkın çoğunun bu şehirde yaşamlarını sürdürmesiyle, başkent sürekli gelişim göstermektedir. Bu şehrin en ünlü caddelerden biri olan Royal Mile’a caddesine hâkim bir mevkidedir. Burada yer alan görkemli şato dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu şehrin yöneticiliğini Prens Philip yapmaktadır. Ayrıca bu şehirdeki “Old Town” ve “New Town” bölgeleri oldukça önemlidir. Çünkü bu bölgeler, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.

Bu şehirde yer alan Edinburg Üniversitesi ise, en eski üniversitedir. Bu üniversite 1583 kurulmuş ve dünyanın en iyi 9. üniversitesi unvanına sahip olmuştur.

İskoçya’da Dil

İskoçya’da üç farklı dil konuşulmaktadır. Bu diller ise, İngilizce, İskoçça ve İskoç Cermencesi’dir. Bu dillerden en çok İngilizce konuşulmaktadır. Ama bunun yanı sıra, halkın yaklaşık yüzde otuzu İskoçça’da bilmektedir. Galce konuşan kesim ise, yaklaşık olarak yüzde on birdir. Ancak Galce konuşan bu kesim hemen hemen İngilizce’de bilmektedir. İskoçya’da halkın İskoçça bilmesi için birçok kurs oluşturulmuştur.


İskoçya’da Eğitim

Glasgow Üniversitesi

Bu ülkenin ilk akla gelen eğitim kurumlarından biri Glasgow Üniversitesi’dir. Bu üniversite 1451 yılında kurulmuştur. Ayrıca, Glasgow Üniversitesi İskoçya’nın en eski üniversitesi olarak bilinmektedir. Bu üniversite, İngilizce konuşan ülkeler arasında da en eski dördüncü üniversitedir. Glasgow Üniversitesi, itibarı, yapmış olduğu çalışmaları, araştırmaları, prestiji, eğitimi ile örnek bir üniversitedir. Avrupa’da bu üniversite oldukça ünlüdür. Üniversitenin ana yerleşkesi Gilmorehill’dedir.

Edinburgh Üniversitesi

İsminden de anlaşılacağı üzre, Edinburg Üniversitesi başkent Edinburg’da yer almaktadır. Bu üniversite 1583 yılında oluşturulmuştur. Edinburg Üniversitesi dünyanın en iyi, en saygı gören üniversitelerinden biridir. Bu üniversite birçok ödüle layık görülmüştür. 2010′ da uluslararası üniversiteler arasında dünyanın en iyi dokuzuncu üniversitesi ödülünü alarak, başarısını kanıtlamıştır. Edinburg Üniversitesi’nin diğer ödüllerini sayacak olursak, 9 Nobel Ödülü, 1 Abel Ödülü ve Olimpiyatlarda çok sayıda altın madalyayı da eklememiz gerekir. Bu üniversite tıpkı Harvard, Oxford ve Cambridge gibi kendini uluslararası anlamda kanıtlamış, en saygın, en prestijli üniversiteler arasında yerini almaktadır. Ayrıca Edinburg Üniversitesi dünyanın en varlıklı üniversitelerindendir. Bu üniversitenin kurulmasında dikkatleri çeken şey ise, Kral VI. James’in emriyle kurulması ve yerel belediye tarafından finanse edilmesidir. Çünkü o zamanlar Avrupa’daki her üniversite papalık makamının emirleriyle kuruluyordu. Edinburg Üniversitesi, papalık makamının emriyle kurulmamış ilk üniversitedir. Bu açıdan da oldukça önemli olan Edinburg Üniversitesi, dünyanın ilk sivil üniversitesidir. Bu üniversite İskoçya’daki diğer üniversitelerden ayrı olarak, ayrı satatü ve yasal haklara sahiptir. Bu üniversitede rektörü seçenlerin öğrenciler olması da oldukça değişiktir. Edinburg Üniversitesi yaptığı çalışmalarla birçok ilke de imza atmıştır. Bunların başında yapay zekâ, nörobilim ve bilişsel bilimler gelmektedir. Teviot Row House binası okulun öğrenci birliğine ait olarak kurulmuştur. Bu bina, dünyanın ilk öğrenci birliğine ait yapısı olma özelliğini taşımaktadır. Avrupa’daki ilk yapay zekâ araştırma merkezi de, bu üniversitenin imza attığı başarılar arasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Ayrıca, dünyanın klonlanmış ilk memeli hayvanı olarak bilinen koyun Dolly’de, Edinburg Üniversitesi’nde klonlanmıştır. Bu üniversitenin mezunları arasında oldukça dikkat çeken isimler bulunmaktadır. Edinburg Üniversitesi’nin dikkat çeken mezunları arasında Charles Darwin, David Hume, Alexander Graham Bell gibi isimler yer almaktadır. Ayrıca Adam Smith, Max Born, Peter Higgs gibi ünlü isimler de Edinburg Üniversitesi’nde ders vermişlerdir.


İskoçya’nın Gezilecek Yerleri

İskoçya’nın dillere destan bir güzelliği vardır. Birçok filme konu olan İskoçya, yeşilliklerin arasında muazzam bir güzelliğe sahiptir. Dünya üzerinde yeşilliğin en çok olduğu ülkelerden birisi, hiç şüphesiz ki İskoçya’dır. Eğer aklınızda İskoçya’yı ziyaret etme planları bulunuyorsa, ağustos ayında İskoçya’yı ziyaret etmenizi öneririz. Bu dönemde yapılan Edinburgh Festivali ile unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz. Edinburgh Festivali, birçok sanat aktivitelerini bir arada bulundurmaktadır. İskoçya denilince aklımıza, yeşillik, gayda ve özgürlük kelimeleri gelmektedir. Scotch viskisi ile dünyaya nam salan İskoçya, size akşamları gri, tozlu bir hava görüntüsü sunacaktır. İskoçya’nın şato tarzındaki evleri, turistlerin en çok dikkatini çeken noktadır. İskoçya sokaklarında yürümek size tarihi ve doğayı bir arada yansıtmaktadır. İskoçya, alışveriş festivali yapmanız için büyük imkan sağlamaktadır. Ülkede birçok markanın ürünü ucuz olarak piyasalarda satılmaktadır. İskoçya’ya adım attığınız anda hemen Edinburgh sokaklarına adım atın. Sokakların dar ve Arnavut kaldırımları size ortaçağ esintilerini yansıtacaktır. Şehre hakim olmak istiyorsanız, Edinburgh Kalesi isteklerinizi tam anlamı ile karşılayabilecektir. Biraz olsun eğlenmek ve kafanızı dağıtmak istiyorsanız, Royal Mile size unutulmaz bir gece yaşatacaktır. Kraliyet Sarayı ve Arthur Seat Tepesi turistlerin uğrak yerlerinden birisidir. Şehir size mistik bir hava eşliğinde bütün imkânları sunmaktadır.


Highlands, İskoçya’nın en meşhur yerlerinden birisidir. Vadi içindeki şelalelere tanıklık etmek istiyorsanız, rehberler eşliğinde mutlaka Highlands’ı ziyaret etmelisiniz. Fotoğraf tutkunlarının uğrak yeri olan Highlands, doğası ile adeta insanları büyülemektedir. İskoçya’nın en bilindik şehirlerinden birisi olan Glasgow, sizi canlı müzik ve konserleri ile karşılamaktadır. Ayrıca Glasgow, sanat merkezi olarak da anılabilir. Şehir halkının sanata düşkünlüğü yapılan aktivitelerden rahatça anlaşılabilmektedir. Glasgow şehrinin en ünlü ve ziyaret edilmesi gereken sanat yerleri ise, The Modern Institute ve Lighthouse. Ayrıca Glasgow Knofler, Perry Rose, Belle – Sebastian ve Franz Ferdinand gibi dünyaya ün salmış birçok sanatçının mabedidir. İskoçya’ya ulaşım Türk Hava Yolları ile aktarmasız olarak yapılmaktadır. Bu nedenle sizi keyifli bir yolculuk bekleyecektir. İskoçya’nın dar sokaklarında gezerken, mutlaka İskoç yemeklerinin de tadına bakmalısınız. Yılın her mevsimi birçok turisti kendisine çeken İskoçya, ağustos ayında ayrı bir ziyaretçi akımına uğramaktadır. Ülkemizden İskoçya’ya birçok turist gitmektedir. Yapılan araştırmalara göre İskoçya ziyaretinden dönen insanlar, İskoçya’dan memnun kalarak ayrılmıştır. Halkın Türklere karşı farklı bir ilgisi vardır. Bu nedenle kendinizi azda olsa, ülkenizde gibi hissedebilirsiniz.

Bishamon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
25 Kasım 2016
Mesajlar
1.770
Seslenildi
141 Mesaj
Etiketlendi
54 Konu
Standart Cevap: İskoçya nasıl bir yer?
12 Aralık 2016
2
Filmlerden doğasına hep hayran kalmışımdır.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
Son Mesaj