Günün Sözü DamlaPenia.
Her şey neye layıksa ona dönüşür. -Mevlana
Etiket Listesi

Seçenekler
Seçenekler
Stil
Farkedmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
13 Nisan 2016
Bulunduğu yer
Tel'aran'rhiod
Mesajlar
20.014
Seslenildi
1781 Mesaj
Etiketlendi
96 Konu

Standart Dünyanın En Ücra Adası; Tristan da Cunha

21 Aralık 2016
1


Kendisine en yakın kıtanın 2500 km açıklarında yer alan 300 kişilik volkanik ada Tristan da Cunha dünyanın en izole adası. Tristan da Cunha, Güney Afrika’ya 2500 km, Güney Amerika’ya 3360 km, kendisine en yakın ada olan Saint Helena’ya ise 2 bin km mesafede. Ada üzerinde tek yerleşim yeri bulunuyor, “Edinburgh of the Seven Seas” ya da kısaca Edinburgh köyünde 300 kişi yani adanın tüm halkı yaşamını sürdürüyor. Adada ayrıca çok zengin bir yaban hayatı var. Yerel kuş türleri, albatroslar ve kısa gagalı penguen türü adanın ev sahipliği yaptığı türlerden sadece bazıları.

Tek Ulaşım Yolu 6 Günlük Gemi Seyahati

Havaalanı bulunmayan dünyanın en uzak adası Tristan da Cunha’ya tek ulaşım yolu Güney Afrika’dan altı günlük bir gemi seyahati. Tekne ile ulaşmaya çalışırsanız Güney Atlantik Okyanusu’nda aylar sürebilecek bir yolculuk yapmanız gerekebilir. Bu kadar izole olduğu için ada güzel doğasına rağmen bir tatil destinasyonuna da dönüşememiş. 2061 metre yükseklikteki Queen Mary (Queen Mary’s Peak) volkanının gölgesindeki bu neredeyse unutulmuş adanın aslında zengin bir tarihi var.


Dünya Adadan Habersiz ama İngiliz Kraliyet Ailesi Ziyaret Ediyor

Ada 1506 yılında Portekizli Amiral Tristao da Cunha tarafından keşfedilmiş ancak bugün Portekiz’le herhangi bir bağı yok ve İngiliz Milletler Topluluğu’na bağlı. Adada kalıcı olarak yaşamaya başlayan ilk kişi 1810’da Amerika Birleşik Devletleri’nin Salem kentinden gelen Jonathan Lambert olmuş. Lambert’i dört Amerikalı daha takip etmiş. Ada 1816 yılında İngiltere tarafından İngiliz Milletler Topluluğu’na dahil edilmiş ve bir grup İngiliz askeri adaya yerleşerek sivil hayata geçmiş. Bugünkü ada halkının kökeni de bu 19. yüzyılda gelen Amerikalı ve İngiliz yerleşimcilere dayanıyor. İskoçya, Hollanda ve İtalya kökenli aileler de var. 1869 yılında Süveyş kanalının açılması daha önce Güney Atlantik’ten geçen uluslararası ticaret gemilerinin rotasını değiştirerek adanın dünyadan kopuşunu hızlandırmış. 20. yüzyılın başlarında adaya bilimsel geziler düzenlenerek jeolojisi, florası ve faunası incelenmiş. Pek sık olmasa da zaman zaman İngiliz kraliyet ailesi mensupları da Tristan da Cunha’yı ziyaret ediyorlar.

Pulları Çok Değerli

Adanın ekonomik faaliyetleri arasında en büyük yeri çiftçilik ve balıkçılık alıyor. Yerleşimcilerin tamamının ekip biçtiği ufak da olsa bir toprağı var. Yetiştirilen ürünler arasında patates başı çekiyor. Tristan da Cunha’ya uğrayan feribot sayısı pek fazla değil. Dışarıdan getirtilecek malların aylar önceden sipariş verilmesi gerekiyor. Adanın limanı küçük olduğu için büyük gemiler açıkta demirliyor, bu da turist taşıyan kruvazörlerin adaya ilgisini azaltıyor. Adada basılan posta pulları çok nadir bulunduğu için koleksiyoncular bu pullara büyük paralar ödüyor. Bu da pulculuğu adanın önemli gelir kaynaklarından birisi haline getirmiş. Tristan da Cunha’da sosyalleşmek istiyorsanız sadece iki şansınız var; bir adet cafe ve Albatros isimli bar.

Volkanik Patlama Ada Sakinlerini Durduramamış

Ada tarihindeki ilginç olaylardan birisi de 1961 yılındaki volkanik patlama. Queen Mary volkanındaki patlama sonucu bütün ada halkı gemilerle Güney Afrika’ya, oradan da İngiltere’ye taşınmış. Adanın izole konumuna ve tüm olumsuz koşullara rağmen ada halkı sadece iki yıl sonra, 1963’te evlerine geri dönmüş ve adada hayatı yeniden kurmuş.

Dikkat! Botunuz Kıyıya Yanaşamayabilir!

Tristan da Cunha’ya turist olarak gelmek isterseniz genelde 1 ay civarı süren turlara en az 5 bin euro ödemeniz gerekiyor. Geminiz ada açıklarında demirlediğinde adadaki yerleşime ulaşıp ulaşamayacağınız da garanti değil. Olumsuz hava koşulları nedeniyle adaya yanaşmaya çalışan zodyak botların girişimlerinin %30’u başarısız oluyor. Eğer ulaşabilirseniz milyonlarca deniz kuşunu ve penguenleri gözlemleme şansınız var. Adada otel olmadığı için konaklama da yerlilerin evlerinde yapılıyor. Bazı ada sakinleri evlerini turistlere açmayı iş edinmiş ve hediyelik eşyalar satmak ya da rehberlik yapmak gibi ilave hizmetler de veriyorlar. 2048 yılında tam güneş tutulmasının Tristan da Cunha’dan mükemmel gözlemlenebileceğini de belirtelim.

Bishamon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
25 Kasım 2016
Mesajlar
1.770
Seslenildi
141 Mesaj
Etiketlendi
54 Konu
Standart Cevap: Dünyanın En Ücra Adası; Tristan da Cunha
22 Aralık 2016
2
Hayallerimde ki gibi, bırakın beni buraya.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
Son Mesaj