St. Helen Yanardağı ya da başka bir deyişle St. Helen Dağı, Kuzey Amerika ülkelerinden Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzey batı eyaletlerinden Washington’da bulunur. Buradaki Washington, Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti olan Washington değildir. Başkent Washington, District of Columbia’da bulunur bu da Amerika’nın kuzey doğusunda yer alır. O yüzden başkent olarak telaffuz edilen Washington ayrıca D.C. olarak da anılır. Söz konusu St. Helen Dağı ise, Amerika’nın başkentine yaklaşık olarak 5,500km uzağında bulunun kendisiyle aynı adlı eyalette bulunmaktadır. St. Helen Dağı, dünyanın en aktif yanardağları arasında yer alır ve halen faal olarak patlamaya hazır bir bomba olarak kabul edilir. Tarih boyunca birçok kez faaliyete geçen ve gerçekleştirdiği sıra dışı patlamalarla gündeme gelen St. Helen Dağı, bölgede yaşayan halkın hayatını ciddi anlamda tehdit edebilecek bir jeofiziksel güce sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri’nin Washington eyaletinin Skamania İlinde bulunan St. Helen Dağı, son olarak 1982 yılında sıra dışı bir patlama gerçekleştirerek, jeofizik alanında bir ciddi çalışma sahaları açılmasına da yardımcı olmuştur.



Sahip olduğu jeolojik altyapısı ve jeofiziksel potansiyeli ile dünyanın en tehlikeli faal 3 yanardağı arasında kabul edilen St. Helen Dağı, özellikle 1982 yılında gerçekleştirdiği yanal patlama ile, bilim adamlarının ilgisini ziyadesiyle çekmiştir. Amerika Birleşik Devletleri topraklarında yer alan en önemli ve en tehlikeli yanardağ olma özelliğini haiz St. Helen Dağı, 2,549 metre yüksekliğindedir. Aslında bu yükseklik çok daha fazla idi, ancak 1982 yılında yanardağın gerçekleştirdiği sıra dışı patlama ile beraber yüksekliği dörtte bir oranında azaldı. Bakıldığı zaman Amerika Birleşik Devletleri üzerinde yer alan birçok dağa nazaran oldukça genç bir kaya yapısına ve yaşına sahip olan St. Helen Dağı, 40,000 yıldan daha genç olarak kabul edilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri tarihi incelendiğinde St. Helen Dağı, en ölümcül ve ekonomiye en çok zararı vermiş olan dağ olarak kabul edilmektedir. Modern anlamda jeolojik kayıtların tutulmaya başlamasının ardından yaşanan en büyük patlama 1982 yılına denk gelmiştir. Bu patlama beraberinde çok büyük bir maddi yıkım ile insan kaybına da yol açmıştır.

1982 yılında gerçekleşen St. Helen Dağı patlaması sonucunda toplam 57 kişi yaşamını yitirmiş ve bunun yanı sıra, 250 ev, 47 köprü, 24km uzunluğunda demiryolu, 298km uzunluğunda karayolu, kullanılmaz hale gelmiştir. Bu anlamda St. Helen Dağı yarattığı enkaz ile Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en tehlikeli ve en ölümcül yanardağı olmayı başarmıştır. Ancak tüm bu yaşananlar sonucunda özellikle Amerika Birleşik Devletleri, faal yanardağların yamaçlarına yerleşim yeri inşa etmenin ne kadar büyük bir hata olduğunu da anlamıştır. St. Helen Dağı, önümüzdeki 100 yıl içinde tekrar büyük bir patlama yapması beklenmektedir. Bu anlamda Amerikan Sismoloji Dairesi çeşitli çalışmalar yürütmektedir.