GREAT PALACE (1714 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği)



Finlandiya Körfezi'nin kıyısında, Leningrad'ın 29 km batısında.



Çar Peter, yeni başkenti St. Petersburg'u (sonradan Leningrad adını aldı) 1703'te kurdu. Enerjik ve azimli Batılı meraklısı olarak, şehrin dışında bir Versailles yaratma işine koyuldu. Planı kendisi çizip su yolları açmak için, bir ordu asker ve köylüye kanallar kazdırdı. Bu, saniyede 34.095 litre demekti. 21 hektarlık parkta, hiç beklenmedik bir anda ziyaretçileri ıslatmak niyetiyle yapılan bir dolu çeşme var. Bunlar iki yanı tanrı heykelleriyle süslü yedi basamakta yükseliyor. Bir kaya üzerindeki geniş havuzda, 'Eski Ahit' kahramanı Samson'un bir aslanın çenesini zorlayan heykeli yer alıyor. Aslanın ağzındaki fıskiyeden çıkan su, 20 metreye kadar yükseliyor. Etrafındaki yunus figürleri, su perileri, 1709'da İsveç'in aslanını Poltava'da yenilgiye uğratıldığı St. Samson Günü'nü temsilen bir su şöleni yaşatıyor.

Saray ve Peterhof taki park -bugünkü adı Petrodvorets (Peter'in Yeri)- II. Dünya Savaşı'nda ciddi hasar gördü ve 1945'te harika bir şekilde restore edildi. Hemen arkasında, Leningrad'ın bulunduğu Baltık Denizi'nin kolundaki Finlandiya Körfezi'ne bakan Great Palace yer alıyor. 1714'te Çar Peter için yapımına başlanan saray, kızı İmparatoriçe Elizabeth için büyütülüp değiştirildi. Sonraki çar ve çariçelerin isteği yönünde değişiklikler yapıldı. Bunlardan biri, arasının bozuk olduğu kocası III. Peter'i bir darbeyle tahttan uzaklaştırıp yerine geçen Büyük Catherine.

Çar Peter'in Great Palace yapım aşamasındayken yaşadığı Körfez kıyısındaki meşe panolu bürosuna Monsplaisir da dahildi. 1722'de yapımı tamamlandı ancak İmparatoriçe Elizabeth için sonradan genişletildi. Ünlü Lacquer Odası'nda asılı siyah plan üzerine altın vernikli papier-mache tabaklar, Çin tarihinden sahneleri canlandırıyordu. Peter'in zamanında, çarın misafirleri için çeşitli kurallar vardı.

Misafirler binici çizmeleriyle yatağa giremiyordu. Peter için de inşa edilen inziva yeri, üst kattaki yemek köşkü. Masanın bir bölümü, hizmetlilerin temizleyip kurması için yere kadar iniyordu.