Amsterdam Kanalları (İng: Canals of Amsterdam, Hol: Amsterdamse grachten) şehir içerisinde yer alan kanallardır. Bu özelliği ile “Venice of North” (Kuzeyin Venediği) olarak adlandırılan Amsterdam’daki bu kanallar sadece turist çekmez. Ayrıca şehir içerisinde seyahat etmek için alternatif bir yöntemdir.


Amsterdam Kanalları 14. yüzyıldan beri şehirde bulunmaktadır. Fakat en son yapılanları Amsterdam’ın altın çağı olan 17. yüzyılda inşa edilmiştir. Yapıldığı dönemde şehir yöneticileri şehir merkezinde yarı dairesel kanallar yapmaya karar vermişti. Zaman geçtikçe bu kanalların etrafında tüm şehirde 90 ada ve 1.280 köprüden oluşan bir yapı meydana geldi. Kanallar meydanların başlangıcına kadar getirildi ve trafiğin olmadığı yerler olarak kullanıldı.
Amsterdam Kanalları ve köprüleri işlevselliğinin yanı sıra şehre kattığı görsellik ile de önemlidir. Özellikle Amsterdam’da yaşayan kişiler için kanallar ulaşımı rahatlatan bir seçenektir. Kanal otobüs sistemi üç rota ile şehirde ulaşım sağlamaktadır. Ayrıca turistler için düzenlenen bot turları ile hem gelir kaynağı hem de eğlence merkezidir. Bot turları ile şehrin farklı bir yüzünü görebilirsiniz.




Kanallarda hijyeni sağlayabilmek için haftada üç kez kapaklar denize açılarak temizlik yapılır. Fakat bazı yerlerde kanalizasyon suları ile botların atıklarının kanala bırakıldığı doğrudur. Bu nedenle kanallarda yüzmek hiç de iyi bir fikir değildir.


Amsterdam Kanalları & Kanal Turu

Amsterdam kanallarını gezmenin en güzel ve kolay yolu kanallar üzerinde yapılan turlara katılmaktır. Amterdam’da kanal turu düzenleyen bir çok firma bulunsa da en ünlü tur operatörleri “Holland International” ve “Blue Boat Company“dir. Kanal turu boyunca sesli anlatım ile Amsterdam kanalları hakkında bilgiler de verilmektedir. Maalesef anlatımlarda Türkçe dil desteği bulunmuyor, İngilizce ile yetinmek durumunda kalıyorsunuz. Kanallarda yapılan turların fiyatı ise yaklaşık 10 Euro. Siz de 1 saatlik bir kanal turu atıp bu doğa üstü güzelliği yaşayabilirsiniz. Tur biletleri ise Amsterdam’daki birçok turizm ofisinde ve kanal turu başlangıç noktalarında satılıyor.