Trevi Çeşmesi (İng: Trevi Fountain, İta: Fontana di Trevi), Roma’daki en büyük ve en ünlü barok tarzı çeşmedir. 25.9 metre yüksekliğinde ve 19.8 metre genişliğindedir. 1732 yılında Nicola Salvi tarafından tasarlanan çeşme 1762 yılında tamamlanmıştır. Bu çeşme, Trevi Meydanı’nda bulunur. Özellikle Türk gezginler tarafından Aşk Çeşmesi adı ile bilinir.
17. yüzyılda Papa Urban VIII, Bernini’den çeşmenin yenilenmesini istemiştir. Fakat Papa’nın ölümünden sonra bu proje gerçekleştirilmemiştir. Bernini sadece çeşmenin yönünü Quirinal Sarayı’na doğru çevirerek Papa’nın bu görüntünün tadını çıkarmasını sağlamıştır.
MÖ 19. yüzyılda inşa edilen bir su kemeri olan Aqua Virgo’nun sonuna inşa edilmiştir. İsmini bundan ve üç sokağın birleşim noktasında olmasından almıştır. Büyük dikdörtgen şeklindeki çeşmenin havuz kısmı da mevcuttur.
Trevi Çeşmesi üstündeki temel figür deniz tanrısı Neptün’dür. Neptün’ün iki yanında iki tane Triton vardır. Birisi bir deniz atına diğeri daha sakin bir hayvana liderlik ederken görülür. Bu ise denizin değişen halini sembolize eder. Çeşmenin ilk katlarından birinde bulunan kız figürü ise su kemerine adını veren bakireyi temsil etmektedir. Kayalık bir kısmı da olan deniz kenarı Trevi Çeşmesi’nde canlandırılmaya çalışılmıştır. Figürler arasında Poseidon’un bir arabayı sürerkenki hali de vardır. Dört sütununda soldan sağa şu alegorik heykeller vardır: “Meyve Bolluğu”, “Tarlaların Verimliliği”, “Sonbaharın Zenginliği” ve “Bahçelerin Zenginliği”.

Bir tiyatro sahnesine benzeyen Trevi Çeşmesi, Roma’da çekilen birçok filmin yıldızı olmuştur. “Three coins in a Fountain”, “Roman Holiday”, “La Dolce Vita” gibi filmler buna örnektir.
Efsaneye göre çeşmeye bozuk para atan kişi bir gün Roma’ya dönecektir. Atılan bu paralar belirli aralıklarla toplanarak yardım kuruluşlarında kullanılmaktadır. İnanışa göre sağ elle sol omuz üstünden Trevi Çeşmesi’ne para atmak kişiye iyi şans getirir. Bir bozuk para atmanın bir gün Roma’ya dönüleceğine, iki tane bozuk para atmanın Romalı güzel bir kıza aşık olunacağına, üç tane bozuk para atmanın ise Roma’da birisi ile evleneceğine işaret ettiğine inanılır. Turistlerin Roma’da mutlaka ziyaret ettikleri Trevi Çeşmesi özellikle öğle saatlerinde o kadar kalabalıktır ki fotoğraf çektirecek yer bulmak bile zordur.
Trevi Çeşmesi’ne Ulaşım

Trevi Çeşmesi’ne en yakın metro durağı “Barberini”. Bunun dışında turistik üstü açık hop on & hop off otobüsler ile de bölgeye kolayca ulaşabilirsiniz.
Trevi Çeşmesi’nin Yakınındaki Önemli Yapılar

Panteon, Piazza Navona, İspanyol Merdivenleri, Trojan’s Market, Trojan’s Column ve Roma Forumu Trevi Çeşmesi’ne yakın bir konumda bulunur.