Pantheon, 10.00 – 20.00 arasında Paris’te ziyaret edilebilecek bir kilisedir. Genevieve’yi onurlandırmak adına Louis XV tarafından yaptırılmıştır. Louis XV 1744 yılında büyük bir hastalık geçirince iyileşmesi durumunda St. Genevieve için bir kilise yapacağına söz vermiştir. İyileştikten sonra Abbey Sainte Genevieve olarak bilinen bazilikanın yerine bir kilise yaptırılmasını istemiştir. 1755 yılında mimar Jacques Germain Soufflot ile yeni ve büyük bir kilise inşa etmesi için görüşülmüştür.
Pantheon’un inşası 1757 yılında başlamıştır. Klasik elementler ile gotik öğeler birleştirilmiştir. Projenin tamamlanması ekonomik sorunlar nedeniyle 34 yıl sürmüştür. Mimar Soufflot’un ölümünden sonra 1780 yılında Guillaume Rondelet projenin sorumluluğunu üstlenmiştir. Pantheon 1791 yılında Fransız Devrimi gölgesinde bitirilmiştir. Aynı yıl yapının kiliseden bir tapınağa dönüştürülmesine karar verilmiştir.
Amaç, önemli Fransız kişilerin mezarlarını burada tutmaktır. Bina 1806 yılında tekrar kiliseye dönüştürülmüştür. 1885’ten beri ise bir kamu binası olarak kullanılmaktadır.
Bu neoklasik kilise, Fransız Devrimi’nden sonra büyük felsefeci, asker, sanatçı, bilim adamı ve kahramanlar için bir mozole haline dönüştürülmüştür. Günümüzde ise Voltaire, Rousseau, Victor Hugo, Zola ve Curie çifti’nin kriptleri buradadır. Son olarak 2002 yılında Alexander Dumas’da buraya getirilmiştir.
19. yüzyılda kilise olarak inşa edilen Pantheon sonrasında bir tapınak haline getirilmiştir. Sorbonne Üniversitesi ve Lüksemburg Bahçesi‘ne yakın olan yapı içerisinde birçok önemli ve ünlü kişinin mezarı bulunur. Kral Clovis ve eşi ile Saint Genevieve de bu kişiler arasındadır.
Pantheon Kubbesi

Pantheon kubbesinden manzara bir harikadır. Buraya 206 basamak ile ulaşabilirsiniz. Pantheon içerisinde ayrıca Foucault Sarkacı da mevcuttur. 1851 yılında ünlü astronomcu Jean Bernard Leon Foucault dünyanın kendi ekseni ve gezegenler etrafında döndüğünü kanıtladığı ilk deneyini burada yapmıştır. 1851’de Conservatoire’e götürülen sarkaç 1995 yılında tekrar Pantheon’a getirilmiştir. Tüm Paris’e hakim bir noktada bulunan Pantheon’un bilet ücretleri tam 7.5 Euro, indirimli bilet 4.8 Euro’dur.